• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kemalist isim bile yalanladı: 'Atatürk'ün Papa'ya izin vermediği haberleri yanlış'

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Kemalist isim bile yalanladı: 'Atatürk'ün Papa'ya izin vermediği haberleri yanlış'

Papa 14'üncü Leo, Birinci İznik Konsili'nin 1700'üncü yıl dönümünde Aziz Neophytos Bazilikası'ndaki ayine katılmak üzere İznik’e geldi. Bu ziyaret öncesi ise Atatürk'ün zamanında Papa'ya izin vermediği söylendi. Peki durum gerçekten böyle mi?

Papa 14'üncü Leo, Birinci İznik Konsili'nin 1700'üncü yıl dönümünde Aziz Neophytos Bazilikası'ndaki ayine katılmak üzere İznik’e geldi. Bu ziyaret öncesi ise Atatürk'ün zamanında Papa'ya izin vermediği söylendi. Peki durum gerçekten böyle mi?

Dün Türkiye'ye gelen Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo, Ankara ve İstanbul’daki ziyaretlerinin ardından Birinci Konsil’in 1700’üncü yıl dönümünün kutlanacağı Bursa’nın İznik ilçesine geldi.


 

BİR ÇOK İDDİA ORTAYA ATILDI

Birçok kesim tarafından, Papa'nın Türkiye gelmesi ve ayin yapmasına tepki gösterildi.

Hatta, Atatürk'ün zamanında Papa'nın Türkiye ziyaretine izin vermediği de söylendi.

"Atatürk, geçmişte bir papanın İznik'e gelmesini gerçekten engellemiş miydi?" sorusu da yeniden gündeme geldi.


 

PAPA, TÜRKİYE'YE GELMEK İÇİN ATATÜRK'TEN İZİN İSTEDİ Mİ

Uluslararası İlişkiler ve Strateji Uzmanı Dr. Erol Mütercimler, gündemdeki bu konuya dair açıklama yaptı ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Mütercimler şöyle dedi;

"BÖYLE BİR ŞEY OLSA BEN YAZARIM"

"1925 Atatürk döneminde de ölünceye kadar da hiç böyle bir talep olmadı. Atatürk'e hiç böyle bir şey iletilmedi. Böyle bir şey olmadı. Ben Atatürk’ün biyografisini yazmak için herkes biliyor tam 25 yıl çalıştım. Böyle bir şey olsa ben yazacağım


zaten.

"HİÇBİR TARİHÇİDE BÖYLE BİR BİLGİ YOK"

Bir sürü isim sayarım, hiçbir tarihçide böyle bir bilgi yok. Hayır efendim, böyle bir şey yok. Bunu birisi yağdı. Cihat Yaycı benim öğrencim. Benim için çok değerli. Birileri yazınca doğal olarak o da duyarlılıkla, heyecanla bu ifadeyi kullanıyor.


 

"BİRİLERİ SOĞUKKANLI OLMALI"

ADD’ye sıra gelince, ADD bir dernek. Keşke meseleye böyle bakmak yerine farklı yorum yapsalardı. Bir heyecan var, herkese saygı duymak gerekiyor.

Birileri soğukkanlı olmalı. Belge koysunlar ortaya. Ben bu dersi kesintisiz 23 yıl anlattım. Burada bir heyecana kapılam var. Böyle bir belge yok." dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

bu sahsa bakalım

Erol Mütercimler, 1954 yılında Kars'ın Selim ilçesinin Benliahmet köyünde, bir kürt mü yoksa ????vatandasımız r. Emekli bir deniz subayıdır. 2009'da Ergenekon davalarının ikinci iddianamesinde suçlandı .kemalistmi kürtlerden yada orda bulunan farklı azınlık gruplarından kemalist cıktığı görülmüşmü ::))

cevaplar cevaplar artık kıvıramıyorsunuz

1925yılı Papa XII. Pius İznik’e gelme talebi, yeni kurulmuş genç Türkiye Cumhuriyeti tarafından reddedildi. Atatürk, İznik’in Hristiyanlarca “ikinci Kudüs” olarak görülmesini ulusal egemenlik açısından bir tehdit olarak değerlendirdi. Zira bu tarz bir ziyaret, dini bir merkez oluşturma potansiyeli taşıyordu ve bu da egemenlik açısından ciddi bir kırılma yaratabilirdi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23