• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kavanozda tuzsuz susuz yaprak nasıl saklanır? Tarifi nasıl yapılır? Yaprak saklama yöntemleri

Yeniakit Publisher
2022-05-17 20:59:00 - 2022-06-14 16:10:11
Kavanozda tuzsuz susuz yaprak nasıl saklanır? Tarifi nasıl yapılır? Yaprak saklama yöntemleri

Her besin grubu için saklama koşulları farklılık gösteriyor! Diyetisyen Havva Arın, gıdaları saklama koşullarını anlattı. Yaz kış demeden severek tükettiğimiz zeytinyağlı yaprak sarmanın ana malzemesi olan asma yapraklarını doğru bir şekilde saklamaya ne dersiniz? Genellikle kış hazırlıkları için saklanan asma yaprağını, farklı yöntemlerle saklayabilirsiniz. Yaprak nasıl salamura basılır?

Yiyecekleri buzdolabında nasıl saklamalıyız?

Her besin grubu için saklama koşulları farklılık gösteriyor!

Besinleri nasıl saklamalıyız? Her besin grubu için saklama koşulları farklı mıdır? Diyetisyen Havva Arın, gıdaları saklama koşullarını anlattı.

Basit kurallar uygulayarak hem besinlerinizi uzun süre taze tutabilir hem de gıdalardan maksimum fayda edinmiş olursunuz.

ETLER

Potansiyel riskli besinlerdendir. Bu nedenle buzdolabında saklayacağımız etler, buzdolabının en soğuk yerinde saklanmalıdır. Buzluğa en yakın olan en üst raf buzdolabının en soğuk bölümüdür. Buzdolabında çiğ olarak saklayacağımız kıyma 1-2 gün, parça etler 2-3 gün bozulmadan kalabilir. Eğer etlerimizi uzun süre saklamak istiyorsak, dondurucularda saklayabiliriz. Fakat dondurucuda saklayacağımız etlerimizi şu şekilde hazırlamalıyız:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Tek pişirimlik halde paketlemelisiniz.

Dondurucuya yerleştirdiğiniz tarihi not etmelisiniz ve ilk yerleştirdiğiniz paketi ilk önce tüketmeye özen göstermelisiniz.

Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması mikrobiyal tehlike oluşturacağı için tekrar dondurulması kesinlikle doğru değildir. Bu şekilde hazırlayıp dondurucuya attığımız etleri 8-12 ay bozulmadan saklayabiliriz.

Buzdolabı ve dondurucuyu yerleştirirken pişmiş ve çiğ etlerin temas etmemesine dikkat edin. Beyaz et ve kırmızı et birbiriyle temas etmemelidir. Bu şekilde temaslar çapraz bulaşmaya neden olur ve mikrobiyal tehdit oluşturur.

BALIK

Buzdolabında 1-2 gün saklayabileceğimiz balıklar dondurucularda 6 aya kadar saklanma özelliği taşır. Yağlı balıklar ise (somon balığı, ton balığı vb.) dondurulduğunda 1 yıla kadar saklanabilir. Balığın çok uzun süre saklanması besin zehirlenmesine yol açabilir. Uzun süre bekleyen balıklarda histamin oranı artar ve buna bağlı olarak tüketen bireylerde baş ağrısı, ateş, kızarıklık oluşabilir. Bunun yanında kılcal damarlarda geçirgenlik artar.

YUMURTA

Yıkanmadan, kuru olarak buzdolabında 2-3 hafta saklama süresi vardır. Yumurta, yıkandığı zaman üzerindeki porlar açılır ve yumurtanın içine mikroorganizma geçişi olur. Sağlığı tehdit eden bir durumdur. Aynı zamanda yumurtanın çabuk bayatlamasına da sebebiyet verir. Yumurtayı saklamak için en doğru yöntem, açık olmayacak şekilde kapaklı bir kapta veya satın alındıkları viyollerin içinde saklanmasıdır.

SÜT-YOĞURT

Açık alınan sütler buzdolabında 2-3 gün saklanabilir. Pastörize şeklinde alınanlar ise buzdolabında 2 günden fazla saklanmamalıdır. UHT sütler açılmadığı sürece oda sıcaklığında 1.5 ay, buzdolabında ise 3 ay saklanma özelliğindedir.
Sütlerin buzdolabı kapağında saklanması doğru bir uygulama değildir. Buzdolabı kapakları sürekli açılıp kapandığı için hava ile temas eden sütler ısı değişimine uğrar ve bozulma süresinin kısalmasına sebep olur.
Yoğurt, buzdolabında ağzı kapalı olmak şartıyla 2 hafta bozulmadan kalabilir. Yoğurdun sulanmasını önlemek amacıyla saklanan kabın içinde kaşık bırakılmamalı ve yoğurt alındığında yüzeyi kaşıkla düzeltilmelidir.

MEYVE

Muz hariç tüm meyveler buzdolabında saklanabilir. Muz, oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında saklandığında kararmalar oluşacağı için renk ve tat kalitesinde bozulmalar oluşacaktır.

Portakal, elma, armut vb. meyveler buzdolabında 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı vb. meyveler 4-5 gün; kiraz, çilek, dut vb. meyveler ise 1-2 gün saklanabilir.

Dondurucuya atılacak meyveler uygun şekilde yıkandıktan sonra poşetlenmelidir. Meyvelerin su içeriği düşünüldüğünde, dondurma işlemi sonrası hacim artışı meydana geleceği için poşette bir miktar boşluk bulundurmak gerekir.

Bunun yanı sıra meyveleri dondururken şeker ilave ederek veya şurup içinde biraz bekleterek de dondurma işlemi gerçekleştirebiliriz. Bu şekilde dondurulan meyvelerin ömrü 6-12 ay arası değişir.

SEBZELER

Buzdolabında;

Yeşillikler ve domates 2-3 gün; lahana, havuç, kereviz vb. sebzeler 6-7 gün; fasulye, bakla, bezelye vb. sebzeler ise 3-4 gün saklanabilir.

Yeşillik, ıspanak gibi sebzelerin tazeliklerini koruması için nem kaybının olmaması adına temiz havlu kağıtlara sarılarak saklanmalıdır. Sebzeler ve meyveler buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır.

BAKLİYAT

Kuru ve serin ortamda saklanmalıdır. Saklandıkları ortam sıcaklığının 18 derece olması yeterlidir. Hava sirkülasyonunu sağlayabilecek şekilde bez torbalarda ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Ortamın havadar, rutubetsiz ve güneş ışığından uzak olması gerekmektedir. Aksi takdirde, nem ve güneş ışığına maruz kalan kurubaklagillerde aflatoksin denen toksik bir madde oluşur ve insan sağlığını tehdit edici bir unsurdur.

KURUYEMİŞLER

Uzun süre hava ve ısıya maruz kalan kuruyemişlerde, yağ asitleri oksidasyona uğrar ve hem lezzette acılaşma meydana gelir hem de yağ asitlerinin biyoyararlılığında azalma olur. Kuruyemişler; oksijen, ısı ve neme karşı hassastır. En doğru saklama koşulu; serin, kuru ve karanlık bir ortamdır.

EKMEK

Poşete veya streç filme sararak saklamak nem kaybını önleyeceği için daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Dondurucuya atılacaksa, dilimlenmiş halde olmalıdır. Çözdürülen ekmeklerin tekrar dondurucuya atılması besin kalitesi ve doku kalitesinde bozulmalar oluşturacağı için dilimlenen ekmeklerin tüketilecek miktarlarda alınıp çözdürülmesi daha uygun olacaktır.

Öncelikle her zaman için malzemenin tazeliğinin ve kalitesinin çok önemli olduğunu unutmayın. En güzel salamurayı dalından yeni kopmuş körpe yaprakları kullanarak yapabilirsiniz. Mümkünse yaprakları dalından kendiniz toplayın, mümkün değilse de taze yaprak satan bir yerden aldığınızdan emin olun.

 

Kavanozda Tuzsuz Susuz Yaprak Tarifi

Malzemeler

  • Asma yaprağı
  • Temiz 1 kiloluk kavanoz
  • Hiç kullanılmamış kapak

Kavanozda Tuzsuz Susuz Yaprak Nasıl Saklanır? Tarifi Nasıl Yapılır?

Yaprağı 1 kiloluk kavanozlara hiç su ve tuz kullanmadan sadece saplarını kesip 2 ser veya 3 er tane yaprağı iki üç sefer katlayıp bu şekilde basıyorum daha sonra ağzını sıkıca hiç kullanılmamış bir kapakla kapatıyorum kışın kullanmak için

Kararma falan olmuyor merak etmeyin önemli olan ağzını yeni bir kapakla sıkıca kapatmak ve en tabandan itibaren sıkıca doldurmak

Sizde benim gibi oklava kullanabilirsiniz ki üç gün içinde sararmaya başladığını göreceksiniz.
Yaprakların Kuru Olmasına Dikkat edin

Eğer yaprakları bir gün bekletip daha sonra kavanoza yerleştirisenız daha fazla yaprak koymuş olursunuz.

Asma Yaprağı Pet Şişede Nasıl Saklanır?

Pet şişede saklama yöntemini kullanmak için, 0.5 litre veya 1 litrelik şişeleri tercih edebilirsiniz. Şişeler güzelce yıkanıp kurutulduktan sonra kullanıma hazır bir hale gelir. İşte, pet şişede asma yaprağı saklama;

Yapraklar yıkanmaz, temiz bir bez yardımıyla tozu alınır. Sapları 1-2 cm kalacak şekilde kesilir.

10 adet körpe yaprak üst üste konularak deste yapılır ve serin bir ortamda 1 gece açık bir şekilde bekletilir.

Bu sayede yapraklar solar ve yumuşar. 4 adet yaprak üst üste konularak rulo şeklinde sarılır.

 

Rulo haline getirilen yapraklar şişenin içerisine yerleştirilir.

Şişe dolmaya başladığında oklava veya tahta kaşık sapıyla dikkatli bir şekilde itilir. Böylece daha fazla yer açılır.

Şişe tamamen dolduğunda parmakla bastırılır ve kapağı kapatılır.

Loş ve serin bir ortamda yapraklar sararıncaya kadar bekletilir.

Yapraklar sarardığında içindeki havayı çıkartmak için kapak hafifçe oynatılır.

Hava fıslayarak çıktığında kapak sıkıca kapatılır.

Yapraklar kullanılacağı zaman şişenin alt kısmı kesilir. Yapraklar haşlanarak veya sıcak suda bekletilerek kullanılır.

Asma Yaprağı Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Asma yaprağını saklamak için uygulayabileceğiniz diğer yöntem derin dondurucu veya buzluktur. İşte, asma yaprağını buzlukta saklama yöntemleri;

Yapraklar iyice yıkanır ve suyu süzülür. 100 adet yaprak üst üste konulur.

Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır.

Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur.

Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.

Kullanılacağı zaman dondurucudan indirilir ve çözünmesi beklenir. Daha sonra üzerine sıcak su dökülür, süzülür ve kullanılmaya başlanır.

Derin dondurucu yerine buzluk kullanılacaksa, yaprakların erimesini önlemek için aralarına kaya tuzu serpilir.

Parlak yüzü içte kalacak şekilde rulo şeklinde sarılır ve buzdolabı poşetine doldurulur.

Çözüldükten sonra tuzlu sıcak suda bekletilerek kullanılabilir.

Kullanacağınız zaman kavanozun ağzını açın dikkatli bi şekilde yaprakları yırtmadan çıkarın katladığınız yerleri açıp ve düzeltin.

Daha sonra taze yaprak gibi haşlayıp gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz
Bu şekilde salamura gibi tuzluda olmuyor gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim

Kavanozları Oda ısısında muhafaza edebilirsiniz buzdolabına koymayın.

 

Asma Yaprağı Salamura Nasıl Saklanır?

En çok kullanılan ve en uzun süre dayanan yaprak saklama yöntemi salamuradır. Salamura yönteminde yaprakların sapları uzun olmalı ve kesilmemelidir. İşte, salamura yöntemiyle yaprak saklama;

Önce kaynar suyun içerisine yapraklar kısa süre bırakılır.

Ardından süzgeç yardımıyla yapraklar çıkartılır.

10 adet asma yaprağı parlak yüzeyi üstte kalacak şekilde alınır ve üst üste konulur.

Destenin sap kısmına 1 çay kaşığı kadar kaya tuzu dökülür ve sap kısmı içe gelecek şekilde rulo olarak sarılır.

Tüm yapraklar bitene kadar bu şekilde sarılır.

Cam kavanozun içerisine hazırlanan rulolar yerleştirilir. Aralarında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir.

Kavanoz tamamen dolduğunda elle üstten bastırılarak tekrar sıkıştırılır.

1 litre su için 200 gram kaya tuzu kullanılır. Tuzlu su, kavanoza yavaş yavaş eklenir, suyun dibe inmesi beklenmelidir.

Kavanoz ağzına kadar suyla doldurulduktan sonra, yaprakların üste çıkmasını önlemek için üzerine plastik bir parça veya temiz bir taş konulur.

Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır. Serin bir yerde muhafaza edilir.

Ara sıra kavanoz kontrol edilir, su azaldıysa tuzlu su ilave edilir.

Salamura yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yaprakların havayla temas etmemesidir.

Salamura yöntemiyle saklanan yapraklar kullanılmadan önce sıcak suda 3-4 saat kadar bekletilmelidir.

Sıcak suyu saatte bir kez değiştirilmeli, tuzun akması sağlanmalıdır.

Asma Yaprağı Tuzsuz Nasıl Saklanır?

Asma yaprağını sulu ve tuzsuz bir şekilde saklamak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz yöntem kavanozda saklamaktır. İşte, yaprakları tuzsuz bir şekilde kavanozda saklama yöntemi;

Yaprakların sap kısımları uzun bırakılır. Yapraklar yıkanmaz, eğer kirlilerse temiz kağıt havlu ile tozları alınır.

10 adet yaprak üst üste konularak deste yapılır. Deste 4'e katlanır. 

Kavanozun yarısı soğuk musluk suyuyla doldurulur. 

Kavanozun içerisine katlanan yaprakları yerleştirilir. Kavanozun alabildiği kadar yaprak doldurulur.

Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılır ve ters çevrilir.

Kavanozların sığacağı büyüklükte bir tencere alınır. Tencerenin yarısı soğuk suyla doldurulur.

Ocak orta ateşe alınır ve tenceredeki su kaynaya kadar beklenir.

Su kaynamaya başladığında kavanozlar ters bir şekilde tencereye konulur.

Kaynar suda yapraklar aşağıdan yukarı doğru sararmaya başlayacaktır.

15 dakika sonra kalın eldiven yardımıyla kavanozlar tencereden çıkartılır.

Kavanozlar düz zeminde ters konularak 24 saat soğumaya bırakılır.

Yaprakları kullanacağınız zaman bol suyla yıkayıp kullanabilirsiniz.

 

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23