• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Katliama katılanlarda ‘’Gazze sendromu’’ başladı: Askerler delirdi mi?

Yeniakit Publisher
Serdar Kılıç Giriş Tarihi:
Katliama katılanlarda ‘’Gazze sendromu’’ başladı: Askerler delirdi mi?

Gazze’de son yüzyılın en büyük katliamına imza atan İsrail askerleri psikolojik sorunlar yaşıyor. ABD’nin Vietnam işgalinin ardından ordusunda geçirdiği ‘’Vietnam sendromu’’ Gazze’ye giden İsrail askerlerinde de başladı. 10.000'den fazla İsrail askeri bugün psikolojik destek almak zorunda kalıyor.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’de asimetrik bir soykırım gerçekleştiriyor. Bu katliamda resmi rakamlara göre; Şehit olanların sayısı 60 bini aştı. Şehit olanların yüzde 70'inin kadın ve çocuklar olduğu belirtiliyor. Saldırılarda 145 bin 870 kişi de yaralandı. Şehit sayısının ise enkaz altında kalanları kapsamadığı biliniyor. Yani bu büyük soykırım dünya tarihine geçecek ve tarih sayfalarında Hitler’in Almanya’sını aratmayacak.

Bu haberde ise madalyonun diğer yüzüne bakmamız gerekiyor. Keza İsrail’in gündeme getirmediği katliam ordusunun yaşadığı psikolojik etkiler her geçen gün artıyor. Konuyu gündeme getiren İsrail gazetesi Yediot Ahronot oldu. 7 Ekim 2023'te katliamın başlamasından bu yana psikolojik sorunlar yaşayan İsrail askerlerinin sayısında önemli bir artış olduğuna dikkat çekti. Özellikle gençler arasında olmak üzere ordu saflarında depresyon ve psikolojik sorun yaşayan 10.000'den fazla İsrail askerinin olduğunu ifade etti.

10 BİN ASKER RAHATSIZ, 15 ASKER İNTİHAR ETTİ

Ayrıntılar ise İsrail ordusunun durumunu gözler önüne seriyor; 3.600 asker travma sonrası stres bozukluğu yaşarken, 9.000 askerin ise İsrail Savunma Bakanlığı'na başvuruda bulunarak "psikiyatrik hasta" olarak tanınma isteği bulunuyor. Askeri raporlar, asker ve siviller arasındaki psikiyatrik hasta sayısının 2028 yılına kadar 50.000'e ulaşabileceğini öngörüyor. En önemlisi ise savaşın başladığı günden bu yana 54 askerin intihar ettiği biliniyor. Ayrıca Gazze’de savaşan 12.000 askerin de savaş alanına dönmediği bir gerçek olarak ortaya çıkıyor.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, artan intiharlara ilgili şu ifadeleri kullanıyor; "Geçtiğimiz hafta üç asker kendi canına kıydı. Bu boğucu bir gerçek" ifadelerini kullandı. Lapid "Yılbaşından bu yana en az 15 asker intihar ederek öldü. Bu savaş hayatları mahvediyor"

GAZZE, İSRAİL İÇİM VİETNAM’A DÖNEBİLİR

İsrail askerlerinin bu durumu Vietnam işgali sonrası psikolojik sorunlar yaşayan ve yıllarca o sorunlarla mücadele eden ABD ordusuna benziyor. ABD askerleri savaş boyunca ailelerini, özgürlüklerini, eski yaşamlarını kaybetmişti. Ölüp, yitip gitme endişelerinin yanı sıra birlikte savaştıkları arkadaşlarının sürekli yaralanmalarına ya da yaşamlarını yitirmelerine şahit olmuşlardı. Vietnam Savaşı’nda 58.000’den fazla Amerikalı ölmüş ve 150.000’den fazlası da yaralanmıştı. Vietnam savaşında yaşanan tarif edilemez dehşetten kurtulanlar ise eve döndüklerinde büyük travmalar yaşamış ve sivil hayata uyum sağlayamamıştı.

Vietnam’dan dönen ABD askerinin yüzde 20 ile yüzde 60 arası çeşitli hastalıkların yanı sıra psikolojik problemlerle de uğraşmak zorunda kalmıştı. ‘’Vietnam Sendromu’’ olarak adlandırılan psikolojik sorun kavgacı, savaşla ilgili düşünceler ve kâbuslar, tepki gösterme hislerini kaybetme, uyuşturucu bağımlılığı, depresyon, anksiyete ve öfke gibi çeşitli semptomlarla bilinmekteydi.

‘’Vietnam Sendromu’’ tam bir nesil ABD gencini ve askerini etkiledi, ‘’Gazze sendromu’’ ile İsrail’in durumunu ise tarih gösterecek.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

malatyalı

kendinizi kandırmış sınız,vatandaşı da kandırın bakalım.israil kendine bir plan yapmış bunu uyguluyor.karşısında duracak hiç kimseyide bırakmadı.dünya ve özellikle islam ülkeleride destek veriyor.filistin halkı hamasla devam ederse sonuç kaçınılmaz.siyasal islamcılar bu topraklarda var olduğu sürece huzur olmaz.ömrümüz bunlar yüzünden sefaletle geçti.müslümanlar dünyanın kölesi durumuna düştü.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23