• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karanlık oda camiye de düşman

Yeniakit Publisher
2018-04-11 11:45:00 - 2018-04-11 11:48:27
Karanlık oda camiye de düşman

Türkiye’nin hemen hemen bütün mega projelerine karşı çıkan Mimarlar Odası, bu sefer, Trabzon’daki Ayasofya’nın cami olarak kullanılmasını engelledi. Diya-Sen Başkanı Mustafa Çopursuz, bu konuda yaptığı açıklamada, Mimarlar Odası’nın bu konuya bakış açısını yeniden gözden geçirmelerini istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarılarına rağmen karanlık odalara karşı gerekli adımların atılmamasının faturası çıkmaya başladı. Türkiye’nin mega projelerine karşı çıkan Mimarlar Odası’nın, Trabzon’daki Ayasofya’nın cami olarak kullanılması için hazırlanan proje hakkında açtığı dava sonucunda, proje yargı kararıyla iptal edildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa Çopursuz, “Mega proje olarak hayata geçirilmek istenen yararlı projelere neden karşı çıkıldığını anlamakta zorluk çekiyoruz. Ayasofya’nın projesinin mahkeme yoluyla iptalini sağlayan Mimarlar Odası’nın konuya bakışlarını yeniden gözden geçirmelerini yeğliyoruz” dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen ve camiye çevrilen Trabzon’daki Ayasofya Müzesi’ne ilişkin mahkemeden şoke eden bir karar çıktı. Trabzon İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporlarını dikkate almayarak reddettiği davada, Mimarlar Odası’nın itirazı kabul edildi ve projelerin onayına ilişkin Koruma Kurulu kararı üst mahkemece iptal edildi.

PROJELERİN ÖNÜNDE ENGEL OLMAKTAN VAZGEÇMİYOR

Projelerin önünde engel olmaktan vazgeçmeyen Mimarlar Odası, cami yapımlarına da karşı çıktı. Trabzon’da geçtiğimiz yıllarda yeniden ibadete açılan Tarihi Ayasofya Camii için hazırlanan restorasyon projesi, Türkiye Mimarlar Odası tarafından mahkemeye yapılan itiraz sonucu iptal edildi. TMMOB Mimarlar Odası karara yönelik açıklamasında: “Hem mimari özellikleri hem de süslemeleriyle; inşa edildiği 13. yüzyıldan günümüze kadar özgünlüğünü koruyan yapı 1964 yılında dönüştürülmüş, mimari bütünlüğünün uzun yıllar korunmasına ve izlenebilmesine olanak sağlanmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılında Kültür Bakanlığı’na açtığı dava sonucunda müzenin kontrol ve idaresi Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne geçmiştir. Bu tarihten sonra, yapı hasar görmüş, korunmasına dair herhangi bir projeye dayanmadan ciddi müdahalelerde bulunulmuş ve cami olarak kullanımına başlanmıştır.

Tüm bu sürece karşın, Mimarlar Odası hukuki mücadeleyi sürdürmekten vazgeçmemiş; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na, Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararlarına ve ülkemizin kabul ettiği uluslararası koruma ilkeleri arasında yer alan Venedik Tüzüğü’ne aykırı olan uygulama, idari işlem ve kararlara dava açmıştır. Trabzon İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporlarını dikkate almayarak reddettiği davada; Mimarlar Odası’nın itirazı kabul edilmiş ve projelerin onayına ilişkin Koruma Kurulu kararı üst mahkemece iptal edilmiştir.
Bu bağlamda Mimarlar Odası olarak; insanlığın mirası olan tarihi eserin sanatsal ve simgesel değeriyle korunarak ziyaretçilere açık olması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Mahkeme kararının uygulanarak yapının yeniden müze işlevine kavuşturulması, kültür mirasının korunması için duyarlı tüm kesimleri ve sorumluları harekete geçmeye çağırıyoruz” görüşünü savundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Değerlendirmede bulunan Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa Çopursuz, “Mega proje olarak hayata geçirilmek istenilen projelere neden karşı çıkıldığını anlamakta zorluk çekiyoruz. Görüntüsü ve silüeti ile bulundukları yerlerde güzelliklere güzellik katan ve proje değişikliğiyle de hem mütedeyyin çevrenin hoşgörüsünü hem de insanların beğenisini kazanan söz konusu tarihi eserler yeniden hayat bulduğunda en çok sevinecek olan çevrenin mimarlar olması gerekirken, herkesten evvel bu tür çalışmalara kendilerinin karşı çıkmaları bizleri cidden hayal kırıklığına uğratmaktadır. Esasen ecdadımız hiç bir din mensubunun ibadethanelerine müdahale etmemiştir. Ancak içerisinde ibadet eden kalmayınca görüntüsü itibariyle de virane olmuş eski yapıtların cami olarak ülkemize kazandırılması sadece takdir edilmeyi hak eder. Bu manadan olmak üzere, Trabzon’daki proje değişikliği yapılarak kullanışlı hale getirilmek istenen Ayasofya’nın projesinin mahkeme yoluyla iptalini sağlayan mimarlar odasının konuya bakışlarını yeniden gözden geçirmelerini yeğliyoruz. Zira manevi yönü paha biçilmez olan söz konusu proje Trabzon ilimizin görselliği ve güzelliğine daha da katkı katmış olacaktır” dedi.

Diya-Sen Başkanı Mustafa Çopursuz, Trabzon’daki Ayasofya projesinin manevi yönü paha biçilemez bir proje olduğunu belirterek, “Bu proje, Trabzon’un güzelliğine ve görselliğine katkısı olacak bir proje” dedi.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23