Deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Karadeniz’deki balık bolluğunu olumsuz etkiledi.
Karadeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının artması, balıkçılık sezonunu erkenden kapatmaya hazırlanıyor.
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan dip trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için genel av yasağı, 1 Eylül'de sona erdi. Karadeniz'de yeni sezon için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, 'Vira bismillah' diyerek denize açıldı. Bu yıl bolca avlanan palamut, sezon sonunda yerini hamsiye bıraktı. Deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle balık bolluğunda azalma gözlendi, çeşitlilik arttı. Rize'de sezonu kapanma hazırlığında olan balıkçıların tezgahlarında her gün azalan palamut ve hamsi, yerini özellikle Ege Denizi’nden çıkan mırmır ve diğer balıklara bıraktı. Rize'de balık tezgahlarında hamsi 150, barbun 125, istavrit ve mezgit 100, levreğin kilosu ise 350 liradan satışa sunuluyor.
Ege’den Karadeniz’e göç
Balıkçı Sönmez Birinci, "Balık sezonu, son zamanlarda hava sıcakların artmasıyla balık bolluğu düştü. Hamsi azaldı. Ama diğer balık çeşitleri; istavrit, mezgit, barbun bol. Mırmır balığı çıktı. Normalde Ege’den bize gelirdi. Şimdi bizim denize geldi. Karadeniz biraz daha sıcak olduğu için bizim denize geldi. Ege’nin balığı da bizim denize geliyor. Balıkçılar için iyi bir şey” diye konuştu.
‘Rizelinin ilacı balık yemek’
Fiyatlar hakkında bilgi veren balıkçı Birinci, “Fiyatlar çok ucuz. Geçen seneye göre bu sene balıklar ucuz. Rize’de balık tüketimi fazla. Rizelinin ilacı balık yemek. Mezgit 100 lira, istavrit 100 lira, barbun 125 lira, hamsi biraz azaldı ama balık çeşidi arttı” dedi.