• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İzmir'de Arapça tabelalar indirildi

Yeniakit Publisher
2019-11-08 10:36:00 - 2019-11-08 17:16:59
İzmir'de Arapça tabelalar indirildi

İzmir'de, Buca ve Konak Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, İçişleri Bakanlığı'nın 'Türkiye'deki Yabancılar ve Alınacak Tedbirler' konulu yazısı üzerine ilçede operasyon düzenledi. Ekipler, geçici koruma altında bulunan Suriyeli esnafa ait iş yerlerinin tabelalarını indirdi. Basmane bölgesindeki bazı esnafın, Arapça tabelalarının üzerini kapattığı görüldü.

İçişleri Bakanlığı'nca geçici koruma altında bulunan Suriyelimülteciler ile Türk toplumu arasındaki iletişimi güçlendirmek için tüm belediyelere gönderilen talimatla tabelaların Türkçeleştirilmesi istendi. İş yeri kurum ve kuruluşların tabelalarının Türkçeleştirilmesi için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen 'Yabancı ifadeler Türkçe kelimenin yaklaşık yüzde 25'i büyüklüğünde olabilecektir' kuralı üzerine Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Suriyeli esnafın yoğun olarak yaşadıkları ve iş yeri açtıkları bölgelerde denetime çıktı. Ekipler, özellikle Basmane bölgesindeki mülteci esnafın tabelalarını titizlikle denetledi, Arapça tabelaların kaldırılmasını istedi. Esnaf da ekiplerin talimatı üzerine tabelalarını kaldırdı. Bazı esnafın ise Arapça tabelaların üzerlerini kapattıkları görüldü.

Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Asker Güneş, denetimleri bakanlığın talimatı üzerine yaptıklarını, ilçede birçok adresin incelendiğini ve gerekli müdahalelerin yapıldığını syledi. Güneş, "İlçemizde bulunan yabancı uyruklu vatandaşların açtıkları işletmelerle ilgili zaten iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının içerisinde Türkçe isim olması net olarak belirtiliyor. İlçemizde birçok yerde Suriyeli vatandaş ikamet ediyor ve iş yeri açıyor. Bizler şehrimizdeki uyumu korumak, sağlamak adına bu tabelaların doğru olmadığını biliyoruz. Yasalara ve kanunlara uygun olarak hepsini toplayarak, Türkçe tabelaların asılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabelalar toplatılıyor ve yerlerine Türkçe yazılı tabelalar asılıyor" dedi.

'KONAK SINIRLARINDA 48 BİN MÜLTECİ VAR'

Konak'ta Türk halkının anlamadığı tabelaların bulunmayacağını kaydeden Güneş, "Yaptığımız çalışmalarla halkımız tabelaları okuduğu zaman ne yazdığını anlamasını sağlayacağız. İçişleri Bakanlığı'nın yazısında, 'İş yeri, kurum ve kuruluşlarda kullanılan yabancı ifadeler Türkçe kelimenin yaklaşık yüzde 25'i büyüklünde olabilir' ifadesi yer alıyor. Biz bu kapsamda Suriyeli esnafların yüzde 25'lik hakkını koruyarak işlem yapıyoruz" diye konuştu. 

Göç İdaresi'nin kayıtlarına göre, Konak sınırlarında 48 bin Suriyelinin yaşadığına değinen Güneş, "8 binin üzerinde vatandaşlar ise Çankaya ve Basmane Oteller Sokağı civarında yaşıyor. Esnaflık yapan büyük bir çoğunluk ise şehrin en işlek yerlerinde diyebiliriz. İzmir'in merkezi konumdaki bazı yerlerin Suriyelileşmiş görüntüsünü yaptığımız çalışmalarla kaldırmış olacağız. Bu bölge eskisi gibi herkesin yaşadığı bir bölgeye dönüşmüş olacak" diye konuştu.

Buca Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri de benzer denetim gerçekleştirdi. Ekipler, Ova bölgesi başta olmak üzere Fırat, Göksu mahallelerinde çalışma gerçekleştirdi, Arapça yazılı tabelalara müdahale edildi. 

KAYNAK: DHA

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Rasim DUMAN

Bazilarinin "Arap ve Arapca dusmanliklarini" anliyorum, cok ta sasirmiyorum. Zira onlar ya musluman degiller, veya Islam'i bilmiyorlar... Amma bu meselede Icisleri Bakanimiz'in tuzaga dusurulmus olmasini, derin esefle ve hayretle karsiliyorum. Vazifesindeki cesareti, samimiyyeti ve gayreti sebebiyle, sayin Icisleri Bakanimiz Suleyman SOYLU'yu hakikaten seviyorum. Ancak bu meselede bir dirayet ve feraset zaafi icinde oldugunu goruyorum, ve cidden cok uzuluyorum. Yahu Karayollarimizdaki tabelalara varincaya kadar, her tarafi Ingilizce sarmisken... Koylerimizdek berberler bile Ingilizce tabelalar asmisken.... bunlar bugune kadar sizi rahatsiz etmedi de.,,, birkac haddini ve kendini bilmezin vizildamasi ile hemen nasil gaza geldiniz...?!!! Bu gayretinizi Ve kararliliginizi Ingilizce tabelalar icin de gosterin bakalim, o zaman gorelim "yigitliginizi"...!!! Dustunuz gozumden, sayin Suleyman SOYLU Bakanim. Cok icerledim, cunku su isi sizin fikriyatiniza da, muktesebatiniza da hic yakistiramadim !!!

asa

bu dusmanlik sadece arapcayay serefsizlik..ingilizce olan kelimeleride cikartin.....ama bizde haysiyetsiz cooookkk...ISLAM ADINI ANDIRAN HER SEYE DUSMAN
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23