• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İştah artacak, kazanç bereketlenecek

Yeniakit Publisher
2018-04-11 10:22:00 - 2018-04-11 10:22:48
İştah artacak, kazanç bereketlenecek

135 milyar liralık 23 projeyi kapsayan Süper Teşvik Paketi, üreticiler ve tüccarlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu kesimler, paketle ara malı ithalatının daralacağını, dışa bağımlılığın gerileyeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından tanıtılan Süper Teşvik Paketi 2018 ile ilgili umutları arttırdı. Üreticiler ile ihracatçılar 19 firmanın 135 milyar liralık 23 projesine dönük paketin ticarete ivme katacağı kanaatinde. Sanayi yatırımları ile bilinen Albayrak Holding’in CEO’su Ömer Bolat, yeni teşviklerin üreticilere moral verdiğini dile getirdi.

ÜRETİM GÜÇLENECEK

Bolat, ülkemizin dışarıda IMF ile reyting kurumlarının, içeride rantiyecilerin hedefinde olduğunu vurguladı ve “Kuşkusuz bu dönemde açıklanan teşvikler üretimi güçlendirecek, büyümeyi perçinleyecek” dedi. Bolat, ayrıca Süper Teşvik Paketi’nin ihracatı arttırıp ithalat artışını önleyeceğine ve ticaret açığını gidereceğine işaret etti.

YERLİ YATIRIM ŞART

Makine üretimi ve ihracatında sözü geçen Dalgakıran Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da Erdoğan ile Yıldırım’ın açıkladığı paketin kritik sektörlerde yerli üretimi arttırmayı öngördüğüne temas etti. Dalgakıran, “Pakette 23 projeden söz ediliyor. Projelerin tahmini 16 ila 20 milyar dolarlık makine yatırımı olacak. Bu yatırımda mutlaka ve mutlaka yerli firmalardan faydalanılmalı” çağrısı yaptı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ARA MALI İTHALATINA EL ATILMALI

Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede ise ara malı ithalatının 138 milyar doları aştığını kaydederek, “Bu rakam gerilemeli. Aşama aşama ithalatın yerini yerli üretim almalı” temennilerinde bulundu. Otomotiv ve makinede ithal ürünlerin oranının yüzde 60’ı bulduğunu ifade eden Büyükdede, bu oranların yüzde 20’ye inmesini savundu. Büyükdede, “Şu aşamada sanayicinin önünü açmak, yeni ürünleri üretmek çok çok önemli” dedi.

TEŞVİKLERE ODA VE DERNEK TAKDİRİ

Süper Teşvik Paketi olarak bilinen ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ sanayi, ticaret odaları ile derneklerinin takdirini topladı. Oda ve dernek yöneticilerinin sistem ile ilgili yorumları şöyle:

ÖNEMLİ BİR ADIM

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Ekonomimiz üretim odaklı bir iklime girmişken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan bu büyük yatırım teşvik hamlesini sanayimizi ve üretim ekonomisini destekleyen önemli bir adım olarak görüyorum.” 

HEDEFLERİN TEMİNATI

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran: “Süper teşvikten yararlanacak olan 23 proje, 2023 hedeflerimizin teminatı olacak. Alınan stratejik tedbirler, cari açığı ve enflasyonu azaltarak 2018’de kırmaya devam edeceğimiz büyüme ve istihdam rekorlarımız için de önemli bir çıpa oluşturacak.”

YÜKSEK BÜYÜME İÇİN FIRSAT

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: “Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nin, Türkiye ekonomisinin 2017’de yakaladığı yüksek büyümeyi 2018’de de sürdürmesi adına çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Teşvikler ekonomimizin sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme sürecine girmesinde oldukça önemli bir eşik olacaktır.”

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23