• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

IŞİD'i bahane edip zarar verdiler

Yeniakit Publisher
2014-10-08 10:08:00 -
IŞİD'i bahane edip zarar verdiler

IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını bahane eden gruplar izinsiz gösteriler düzenledi.

Kobani'ye saldıran terör örgütü IŞİD'e tepki gösterme bahanesiyle bazı şehirlerde gösteri yapan gruplar, polise taş ve sopalarla saldırıp, banka şubeleri ve siyasi parti binalarını tahrip etti, resmi ve özel araçları yaktı.Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Muş ve Siirt'te ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada da IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde 2 güvenlik görevlisinin yaralandığı, 10 kamu binası ve 20 resmi aracın zarar gördüğü bildirildi.

Diyarbakır Valiliğince ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 günlük ara verildiği bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, alınan karar gereğince ilk ve orta dereceli okullarla Halk Eğitim Merkezlerinin 1 gün süreyle tatil edildiği belirtildi.

Valilikten yapılan açıklamada, son günlerde yaşanan gelişmelerin ortaya çıkardığı mevcut ortamda Diyarbakır genelinde sağduyuyu içermeyen bazı yasa dışı eylemlerin gerçekleştiği belirtildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Açıklamada, komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar neticesinde ortaya çıkan kaos ortamı nedeniyle, tarihsel bağın yanı sıra insani değerlerle kayıtsız kalmanın mümkün olmadığı bir sürecin yaşandığı vurgulandı.

Diyarbakır genelinde son 24 saatte meydana gelen olaylarda, 8 vatandaşın özel mülkü, 3 vatandaşın aracı, 10 kamu binası ve 20 resmi aracın zarar gördüğü belirtilen açıklamada, 2 güvenlik görevlisinin de molotof ve taş atılması sonucu yaralandığı bildirdildi.

Çözüm süreciyle var olan huzur ve güven ortamının bu tür yasa dışı eylemlerle sekteye uğramasının hiçbir kesime yarar sağlamadığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Kadim kültürlerin beşiği ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın, demokratik anlamda etrafa zarar vermeden taleplerinin dile getirilmesi gerekirken, aksi davranışların ilimiz huzur ve güven ortamına zarar vereceğinin ve ilimiz imajına olumsuz etki yaratacağının bilinmesini, vatandaşlarımızın güvenliği açısından da bu tür yasa dışı eylemlere karşı gerekli işlemlerin yerine getirileceğinin bilinmesini, kamuoyunun dikkatine sunarız."

Tunceli'deki izinsiz gösterilerde de ateş yakarak yolu trafiğe kapatan gruba, polis müdahale etti. Gösterilerde, bazı banka şubeleri ve iş yerlerinde hasar oluştu.

MUŞ

Gösterilerde hayatını kaybeden 17 yaşındaki Hakan Buksur'un vefatının ardından Muş'taki gösteriler de devam ediyor. Hakan Buksur'un cenazesini Muş Devlet Hastanesi'nden teslim alan göstericiler, cenazeyi taşıyan ambulansla İstasyon Caddesi'nden Karayolları Kavşağı'na kadar sloganlar atarak yürüdü. Göstericiler vali konağı önüne geldiklerinde polis noktasına taş attı.

Cenazenin kentten ayrılmasının ardından Zafer Mahallesi İstasyon Caddesi mevkisinde yolu kapatan grup, çöp varillerini ateşe verdi. Taşlarla çevredeki dükkanlara da zarar veren göstericiler, bir marketin kepenklerini kırarak içeri girdi, kasadaparaları ve marketi yağmaladı.

Olay yerine gelen polis ekiplerine taş ve havai fişekle saldıran göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu. Gösterilerde başına taş isabet eden bir polis memuru yaralandı.

Bulanık ilçesindeki ise göstericilerde ise PTT binası, Ziraat Bankası şubesi, bir market ve bazı iş yerleriateşe verildi.

Kepenklerin gün içerisinde açılmadığı Malazgirt ilçesinde de gösteriler devam ediyor.

Varto'da, IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında, belediye binası önünde duran bir aracın içinden kimliği belirsiz kişi veya kişilerce İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açıldı.

Saldırının ardından araçla kaçan şahıslar, karanlıktan yararlanarak kayıplara karıştı. Arama çalışması başlatıldı.

Öte yandan, HDP'nin "sokağa çıkma çağrısını" bahane ederek Varto ilçesinde düzenlenen gösterilerde kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Hakan Buksur'un cenazesinin ilçeye gelmesinin ardından gerginlik arttı. Gösterilerde, 7 okul molotofkokteyli atılarak yakıldı.

AK Parti İlçe Başkanlığı, PTT binası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yakıldığı ve birçok iş yerinin zarar gördüğü eylemlerde polis, su ve biber gazıyla müdahalede bulunuyor.

Olayların devam ettiği ilçede 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

REKTÖRLÜĞÜ ATEŞE VERDİLER

Hakkari'de izinsiz gösteri yapan bir grup, yola barikat kurarak ateş yaktı. Göstericiler bölgeye gelen polise taş, havai fişek ve molotof kokteyliyle saldırdı. Polis, grubu dağıtmak için gaz bombası ve tazikli suyla müdahalede bulundu. Göstericiler daha sonra çevre yolu üzerindeki Hakkari Üniversitesi Rektörlük binasını camlarını kırdı, binanın bazı bölümlerini, garajını ve araçları ateşe verdi. Alev alan otomobiller kullanılamaz hale geldi. Otomobiller, TOMA'nın yardımıyla su sıkılarak söndürüldü.

Hakkari'de yaşanan olaylardan dolayı Hakkari Üniversitesi eğitim ve öğretime ara verildi. Akşam saatlerine kadar süren olayların ardından alınan karar gereği, Hakkari Üniversitesi, 13.10.2014 tarihine kadar eğitme ara verildiğini duyurdu.

Şemdinli ilçesinde MOBESE kameralarını ateşe veren göstericilere polis müdahalede bulundu. Olayda, 5 kameranın kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Polis ekipleriyle göstericiler arasındaki olaylar ara sokaklarda devam ediyor.

Çukurca ilçesinde ise bir grup gösterici ilçe merkezinde bulunan banka, PTT ATM'lerine, okul binalarına ve bazı kamu kurumlarına taşla saldırdı. Polisin gruba müdahalesiyle olaylar son buldu.

Bazı okul binalarında maddi hasar meydana geldiği ancak eğitimde herhangi bir aksaklığın yaşanmayacağı bildirildi.

MERSİN-ADANA TREN SEFERLERİ İPTAL

Mersin'de izinsiz gösteri yapan 3 bin kişilik grup, D-400 karayolunu trafiğe kapatarak, sloganlar eşliğinde yürüdü. Grup, yol kenarındaki panolara ve üst geçitlere zarar vererek çöp konteynırlarını yaktı.

Yoldan geçen araçlara da taş ve sopayla saldıran, ara sokaklara dağılan gruba, polis su ve biber gazıyla müdahale etti.

Aynı zamanda, Çilek Mahallesi'ndeki Mersin Cezaevi'ne de saldıran bazı gruplara, akreplerle müdahalede bulundu. Ara sokaklara dağılan grup, lastik yakarak cezaevine ait güvenlik kameralarına zarar verdi.

Uzun süre trafiğe kapatılan D-400 karayolu, grubun yoldaki bariyerleri kaldırmasıyla tek şeritten trafiğe açıldı.

Öte yandan, Mersin-Adana tren seferlerinin olaylar nedeniyle iptal edildiği öğrenildi.

Tarsus ilçesinde de bazı mahallelerdeki izinsiz gösterilere polis müdahale etti.

Fahrettinpaşa Mahallesi'nde toplanan bir grup ise Kavaklı Mahallesi hemzemin geçidi yakınlarındaki bir düğün salonuna doğru yürüyüşe geçti. Düğün salonu çevresindeki araçlara taş ve molotofkokteyli atan grup ile salondan çıkan bazı davetliler arasında gerginlik yaşandı. Bazı sivil polislerin havaya ateş açması ve davetlilerin tepkisi üzerine gruptakiler ara sokaklara kaçtı.

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİME ARA

Van'da öğle saatlerinde başlayan gösteriler ara sokaklarda devam ediyor. Maraş Caddesi üzerindeki AK Parti İpekyolu İlçe Binası, bankalar, çevredeki bazı iş yerlerine saldıran göstericiler, bir marketi yaktı. Market tamamen yanarken, itfaiyenini çalışmalarıyla yangının yan binalara sıçramasını önlendi.

Olaylar nedeniyle İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler şehir merkezinde önemli noktalara sevk edildi.

Öte yandan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu. Üniversitenin sitesinde yayımlanan duyuruda, Üniversitesi Senatosunun aldığı kararlar, eğitim ve öğretime bir gün ara verildiği bildirildi.

TÜRK BAYRAĞINI ATEŞE VERDİLER

Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle gün boyu gösterilerin d
evam ettiği Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, Doğubayazıt ÇokProgramlı Lisesi bahçesine giren yüzü maskeli göstericiler, okuldaki Türk bayrağını indirerek, yaktı.

Olayları değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Atatürk heykeline zarar verilmesi ve Türk bayrağının yakılmasıyla ilgili provokasyon uyarısında bulunarak, "Bayrak ve Atatürk büstünü yakanları kınıyorum. Bunlar batıdan doğuya destek gelmesin diye yapılan provokasyondur" dedi.

Bu arada, Doğubayazıt-İran çevre yolunda devam eden olaylara karşı polis yoğun güvenlik önlemlerini arttırdı.

Elazığ'da da bir grup, protesto gösterisi ve oturma eylemi yaptı.

ADANA

Adana'nın Seyhan ilçesi Güneykuşak Bulvarı'nda toplanan grup, barikat kurup yolu yaya ve araç trafiğine kapattı. Bunun üzerine polis, gruba dağılması yönünde uyarıda bulundu. Polise taş, havai fişek ve molotofkokteyliyle karşılık veren gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Grup ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Ardından Hürriyet Mahallesi Obalar Caddesi'nde toplanan yüzleri maskeli bir grup, Hürriyet Polis Merkezi'ne molotof attıktan sonra silahla ateş açtı. Polis merkezindeki polisler ise havaya ateş açarak karşılık verdi.

Açılan ateş sonucu TOMA'nın zırhlı camı zarar görürken kamerası kırıldı.

Olayların meydana geldiği mahalledeki vatandaşlar evlerinden caddeye çıkıp eylemcilere taş atarak tepki gösterdi. Yol kenarındaki bazı araçarların camlarının kırıldığı görüldü. Bu arada Şakirpaşa Polis Merkezi'ne de silahla ateş açıldığı ve polislerin de karşılık verdiği öğrenildi.

Kentte 19 Mayıs, Şakirpaşa, Denizli, Gürselpaşa, Küçük Dikili mahallerinde çıkan olaylara polis ekipleri tarafından müdahale edildiği belirtildi.

BATMAN

Batman Valiliğinin yaşanan olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı kararı aldığı bildirildi.

Batman'da IŞİD bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösteriler nedeniyle valilik sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Valiliğin kararı, caddelerde polis araçları tarafından anons edildi.

İSTANBUL

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde akşam saatlerinden itibaren izinsiz gösteri yapan ve slogan atan yaklaşık 200 kişilik gruba polis müdahale etti.

HDP bayrakları taşıyan ve terör örgütü lehine slogan atan grup, polisin ''dağılın'' uyarılarına uymayınca tazyikli su ve biber gazıyla dağıtıldı. Bazı göstericilerin polise karşı havai fişek kullandığı görüldü.

Ara sokaklara dağılan göstericilerin polise taş atması üzerine, sokak aralarında da göstericilere müdahalede bulunuldu. Müdahale sırasında Beyoğlu üzerinde polis helikopterinin uçtuğu görüldü.

İlk müdahalenin ardından İstiklal Caddesi’nde Tünel Meydanı’na doğru kaçan gruptan bazı kişiler Odakule önünde yeniden toplandı. Çevik kuvvet ve sivil polis ekipleri bu gruba da müdahale ederek bazı göstericileri gözaltına aldı.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların izinsiz gösterileri nedeniyle çıkan olaylarda, 8'i polis memuru 30 kişinin yaralandığını, 98 göstericinin gözaltına alındığını bildirdi.

Valiliğin "istanbul.gov.tr" isimli resmi internet adresinden yapılan açıklamada, "7 Ekim 2014 Salı günü ilimizde meydana gelen kanun dışı gösteriler sebebiyle Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Başakşehir, Beyoğlu, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Sancaktepe, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerimizde meydana gelen olaylara güvenlik kuvvetlerimiz tarafından müdahalede bulunulmuş olup şu an itibarıyla olaylar kontrol altına alınmıştır" ifadesi kullanıldı.

ANKARA

Bu arada, Ankara'da akşam saatlerinde Mamak Tuzluçayır'da toplanan bir grup, ateş yakarak, yolu trafiğe kapattı. Yüzleri maskelilerin de bulunduğu gruba, polis müdahale etti. Gruptakilerin ara sokaklardaki bekleyişi sürüyor. Ayrıca bölgede, aralarında banka şubesinin de bulunduğu bazı iş yerlerine zarar verildi.

İZMİR

İzmir'de, terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen eylemlerde, 16 kişi gözaltına alındı, bir kişi silahla yaralandı.
Alınan bilgiye göre, Konak'ta eski Sümerbank binası önünde toplanan HDP'nin de aralarında bulunduğu bazı partilerce düzenlenen eylemdeki çağrıya uyan bazı gruplar, havanın kararmasıyla kentin çeşitli noktalarında eylem düzenledi.

Zaman zaman polisin müdahale ettiği eylemler sonucu, il genelinde toplam 26 kişi gözaltına alındı.

Bornova'nın Doğanlar Semti'ndeki eylem sırasında nereden geldiği belli olmayan kurşunla yaralandığı ileri sürülen bir kişi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı.

Ayrıca Konak'taki tarihi Kadifekale'deki Türk bayrağının indirilip yakılması girişiminin de polis ekiplerince önlendiği öğrenildi.

İZMİR VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Mustafa Toprak da Twitter hesabından, ''İzmir'in değişik ilçe ve noktalarında yaşanan yakma, yıkma, yasa dışı faaliyet ve eylemlere katılanlardan an itibarıyla 26 kişi gözaltına alındı'' açıklamasını yaptı.

Toprak, yaralanan ve hastanede tedavi altına alınan bir kişi için ise ''Eylemler sırasında yaralanan E.K'nın tedavisi ve olayla ilgili inceleme ve soruşturma devam ediyor'' ifadesini kullandı.

Ayrıca Doğanlar Semti'ndeki eylemler sırasında nereden geldiği belli olmayan kurşunla yaralanan bir kişi Ege Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.

Bu arada Aydın'da, terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle Germencik ilçesinde gösteri düzenleyen gruba, polise taşla saldırması üzerine müdahale edildi. Olaylarda 1 polisin yaralandığı bildirildi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa ve bazı ilçelerinde, grupların izinsiz gösterilerine polis müdahale etti.

Başta kent merkezi olmak üzere, Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar ve Birecik ilçelerinde bir araya gelen gruplar, Kobani'deki çatışmalara dikkati çekmek için yürüyüş yapma girişiminde bulundu.

Polis ekiplerinin valilik kararıyla yürüyüşün yasaklandığını bildirmesi üzerine bazı kişiler polise taş ve molotofkokteyli attı. Bunun üzerine polisin gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulunduğu gruptakiler kentin farklı mahallelerindeki iş yerlerine zarar verdi, yollara barikat kurarak izinsiz gösteri yaptı.

Eylemler esnasında çevreden geçen ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi.

Birecik'teki eylemlerde göstericiler bir polis aracını şarampole devirip, ateşe verdi. Eylemler, gruptakilerin ara sokaklara dağılmasının ardından sona erdi.

Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde eylemlere karıştığı tespit edilen 30 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

OSMANİYE

Osmaniye'de, Adnan Menderes Mahallesi'nde toplanan bir grup, ateş yakarak yolu ulaşıma kapadı. Tencere tava çalarak eylem yapan grubu olay yerine gelen polis ekipleri dağılmaları yönünde uyardı.

Uyarıya taş atarak karşılık veren grup, çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle dağıldı. Polis bölgede güvenlik önlemlerini artırdı.

ADIYAMAN

Adıyaman'da bazı mahallelerde yapılan izinsiz gösterilere polis müdahale etti.

Mimar Sinan Mahallesi ve Karapınar Mahallesi'nde toplanan bir grup, AK Parti binasına kadar yürüdükten sonra taşla saldırdı.

TOMA yardımıyla tazyikli su ve biber gazıyla müdahaleden sonra dağılan grup, DSİ kavşağında bir petrol istasyonu ile bankaya taşla saldırdı.

Burada yapılan müdahalenin ardından Karapınar Mahallesi'nde toplanan grup, Karapınar Caddesi'ni trafiğe kapatıp, ateş yaktı. Polise taş ve molotofkokteyliyle saldıran gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Olaylarda çok sayıda polis, atılan taşlardan yaralandı. Ayrıca gazeteciler de taşların isabet etmesi sonucunda yaralandı. Polisin yetersiz kaldığı mahallede asker de olay yerine geldi. Cadde kenarında devam eden düğün törenine ara verildi. Olaylar mahalle aralarında devam ediyor.

Polis ekiplerinin izinsiz gösterilerin olduğu mahallerdeki güvenlik önlemleri sürüyor.

ANTALYA

Antalya'da Güneş Mahallesi'nde bir düğün evinde toplanan göstericilerden bazıları güvenlik önlemi alan polislere taşlarla saldırdı.

Caddeyi trafiğe kapatarak barikat kurmak isteyen göstericilere polis ''dağılın'' uyarısında bulundu. Taş ve çeşitli cisimler atarak polise saldıran gruba, gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi. Bazı vatandaşlar atılan gazdan etkilendi.

Öte yandan, Hal Caddesi'nde bulunan büyükşehir belediyesine ait bir araca taşlarla saldıran grup, iki itfaiye erinin yaralanmasına neden oldu. Yaralı itfaiyeciler bölgedeki özel bir hastanede tedavi altına alındı.

MANİSA

Yunusemre ilçesinde Horozköy Semti ile Şehzadeler ilçesi Nurlupınar Mahallesi'nde düzenlenen eylemlerde, göstericiler, güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taşla saldırdı, otobüs duraklarına, çöp konteynerlerine ve bazı iş yerlerine zarar verdi.

Polis ekipleri, biber gazıyla müdahale edip dağıttıkları grupta
n bir kişiyi gözaltına aldı.

Turgutlu ilçesinde de bir grup, Şehit Mahmut Tuğrul Karakolu'na taş atarak zarar verdi.

BİTLİS

Bitlis'in Güroymak ilçesinde HDP binası önünde toplanan bir grup, Muş Caddesi üzerinden Hükümet Konağı'na yürümek istedi.

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, göstericiler polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Polis grubu dağıtmak için gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

Ara sokaklara dağılan göstericiler ilçedeki ana caddede tekrar bir araya gelerek ateş yakıp yolu çift yönlü trafiğe kapattı. Polisin müdahalesiyle yol trafiğe açıldı. İlçede gerginlik sürüyor.

Tatvan ilçesinde ise çarşı merkezindeki ana caddeyi trafiğe kapatan grup, polise havai fişek, taş ve molotofkokteyli ile saldırdı. Olaylarda birçok iş yeri zarar görürken, ara sokaklara dağılan göstericiler, Dumlupınar ve Fatih ilkokullarının camlarını kırdı. Camları kırılan okullarda eğitime bir gün ara verildi.

Hizan ilçesinde Cumhuriyet alanında bir araya gelen yüzü maskeli grup, polis ekiplerine taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile saldırdı.

Polisin tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale ettiği olaylar devam ediyor. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23