• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İnlerine girildi

Yeniakit Publisher
2014-12-31 08:27:00 - 2014-12-31 08:22:57
İnlerine girildi

Türkiye, 2014 yılına paralel devlet yapılanması tarafından yapılan 17-25 Aralık darbe girişimlerinin gölgesinde girdi. Yıl boyunca Fetullah Gülen’in liderliğini yaptığı Paralel Yapı konuşulurken, dünya gündeminde ise konu IŞİD oldu

22 Temmuz’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, emniyette paralel devlet yapılanmasına ilişkin yürütülen “casusluk” ve “yasadışı dinleme” soruşturmalarında 115 emniyet görevlisi gözaltına alındı. Aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer, eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan, eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve eski Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Hayati Başdağ’ın da bulunduğu 31 kişi tutuklandı.

SÖZDE SELAM-TEVHİD DOSYASINA TAKİPSİZLİK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Paralel Yapı tarafından uydurulan Selam örgütüyle ilgili dosyaya takipsizlik kararı verdi. Başsavcılık, “Sözde Selam-Tevhid örgütü kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili yapılan inceleme ve araştırma sonucunda 251 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiğini açıkladı. Açıklamada, “Selam tevhid örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve bakanlarının, diğer ülke yetkilileri ile görüşmelerinin kaydedildiği” bildirildi.

14 ARALIK PARALEL YAPI OPERASYONU

14 Aralık’ta Paralel Yapı’dan Tahşiye davasında kumpas kurdukları iddiasıyla operasyon yapıldı. İstanbul merkezli gerçekleştirilen “paralel yapı” operasyonu kapsamında şüphelilerden Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan’ın tutuklanmasına karar verildi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın aralarında bulunduğu 8 kişi ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

GÜVENLİK TOPLANTISININ SES KAYITLARI SIZDIRILDI

27 Mart’ta Suriye’deki çatışmaların ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yönelik tehditlerin ele alındığı güvenlik toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kayıtları, Paralel Yapı tarafından internet üzerinden sosyal medya aracılığıyla yayınlandı.

ADANA'DA MİT TIR'LARINA PARALEL İHANET

Sadece Akit’te yer alan bu fotoğraf, büyük ses getirmişti. Daha sonra diğer gazeteler de bu fotoğrafı defalarca kullandı.

19 Ocak’ta Adana’da, Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla MİT’e ait 3 TIR’ın jandarma ekiplerince durdurularak aranması da gündemde geniş yer tuttu. İstanbul merkezli soruşturmayı yürüten savcıların yetki alanları değiştirildiği, MİT’in TIR’larında arama yaptıran özel yetkili Adana Savcısı’nın da yetkisinin kaldırıldığı Ocak ayında, HSYK’nın yapısının değiştirilmesine ilişkin hazırlanan kanun teklifiyle ilgili tartışmalar da gündemde yer aldı.

DERSHANELER ÖZEL OKULA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

14 Mart’ta dershanelerin özel okula dönüştürülmesini düzenleyen “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, Öğretim Kurumları Kanunu’ndan “dershane” tanımı çıkarıldı, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına, ya da bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi. Kanuna göre dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

TWİTTER KAPANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve bürokratlara ait yasadışı ses ve görüntü kayıtlarının montajlanarak, paralel devlet yapılanmasının mensupları tarafından paylaşılması üzerine 21 Mart’ta sosyal paylaşım sitesi Twitter erişime kapatıldı. Twitter’a erişim, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce verilen kararlar doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca (TİB) engellendi. 3 Nisan’da ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da bulunduğu heyet, skandal bir karara imza attı ve Twitter’a erişimi kaldırdı.

GÜLEN'E YAKALAMA LARARI

19 Aralık’ta İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul merkezli “paralel yapı” soruşturması kapsamında, paralel devlet yapılanmasının lideri olduğu iddia edilen Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Paralel yapı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebini değerlendiren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli Fetullah Gülen hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

ERDOĞAN KÖŞK'E ÇIKTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halk oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Türkiye, Cumhurbaşkanı seçmek için ilk defa sandık başına gitti. Yüzde 51.79 oy alan Erdoğan, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan’ın ardından ikinci sırada Ekmeleddin İhsanoğlu (38.44), üçüncü sırada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş (9.76) geldi.

DAVUTOĞLU BAŞBAKAN

27 Ağustos’ta Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleşitirilen AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığıa, Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu seçildi. Kongrede bin 245 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilen Davutoğlu, kullanılan bin 388 oyun bin 382 oy alarak AK Parti’nin yeni genel başkanı oldu.

İHRACATTA REKOR KIRILDI

Türkiye, 2014’e 12 milyar 473 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracatıyla başladı. 2013’ü 151,7 milyar dolar ihracatla önceki yılın gerisinde kapatan Türkiye, yıla rekorla başladı.

4A UYDUSU HİZMETE GEÇTİ

1 Temmuz’da Türksat 4A haberleşme uydusu, hizmet vermeye başladı.

3. kÖPRÜNÜN TEMELİ ATILDI

7 Haziran’da Türkiye’nin önemli projelerinin başında yer alan İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temeli atıldı.

TÜRKİYE, 2 MİLYON SURİYELİ'YE KUCAK AÇTI

18 Eylül’de Suriye’nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye sınırına geldi. Kobani’den gelen mültecilerle birlikte sınırımızdaki mülteci sayısı 2 milyona yaklaştı.

HÜDA-PAR’LILARA PKK SALDIRISI

6-7 Ekim’de PKK’lılar tarafından Kobani bahane edilerek, yurdun çeşitli kentlerinde izinsiz gösteriler düzenlendi. Diyarbakır’da Kurban Bayramı’nda yoksullara et dağıtan Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ile Riyat Güneş, PKK’lıların saldırıları sonucunda vahşice katledildi.

FERGUSON'DA SİYAHİ ÖFKE

17 Ağustos’ta ABD’de siyahi insanlara yapılan ırkçılıktan dolayı Ferguson olayları patlak verdi. Bu olaylar sonucunda Ferguson’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen protestolar sürdü. Ferguson semti savaş alanına döndü.

‘HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ’ MANŞETİNE BERAAT

Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi; Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin kararına uyarak Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Güven Erkaya’nın icraatlarını eleştiren “Hakkımızı helal etmiyoruz” başlıklı Akit’in manşet haberi ile Genel Yayın Koordinatörümüz Hasan Karakaya ve yazarımız Abdurrahman Dilipak’ın köşe yazılarının “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğuna hükmetti. Dava, 14 yıl sonra beraat ile sonuçlandı.

KILIÇDAROĞLU YUMRUK YEDİ

8 Nisan’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM grup salonuna girişi sırasında Orhan Övet isimli kişi tarafından yumruklu saldırıya uğradı.

AK PARTİ % 45.54 İLE 1. PARTİ

Seçmenlerin, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gittiği, Türkiye genelinde 194 bin 310 sandıkta oy kullanıldığı, 30 Mart Yerel Seçimleri’nde AK Parti oyların yüzde 45,54’ünü alarak birinci parti oldu, CHP yüzde 31,04, MHP yüzde 13,65 oy aldı.

‘EDEPSİZLİK YAPIYORSUN YETER ARTIK!’

10 Mayıs’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde, uzun ve siyasi konuştuğu gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na tepki göstererek salonu terketti. Erdoğan, “25 dakika Başkan konuşuyor, 1 saat sen konuşuyorsun. Edepsizlik yapıyorsun, yeter artık. Baştan aşağıya tamamen siyasi konuşma yapıyorsun. Van ile ilgili söylediklerin baştan aşağıya yalan” dedi.

IŞİD, KONSOLOSLUK GÖREVLİLERİMİZİ KAÇIRDI

11 Haziran’da IŞİD, Musul’un kontrolünü ele geçirdikten bir gün sonra kent merkezindeki Türkiye Başkonsolosluğu’na baskın düzenleyerek personeli yerleşkeden çıkardı ve şehrin başka bir bölgesine nakletti. Olay sırasında yerleşkede başkonsolos dahil 49 personel ve bazı aile fertlerinin bulunduğu açıklandı. Dışişleri Bakanlığı, Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 Türk vatandaşının IŞİD tarafından rehin alındığını bildirdi.

ESARET 101 GÜN SONRA BİTTİ

20 Eylül’de IŞİD’in alıkoyduğu Musul konsolosluk görevlilerimiz olan 46 Türk vatandaşı, 101 günlük esaretin ardından Türkiye’ye getirildi. Kurtarılan Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz: “İnsanın vatanı için katlanamayacağı hiçbir şey yoktur. En güzel şey, vatandan dolayı hasret çekmek, ondan dolayı insanın üzüntü, elem duymasıdır” diye konuştu.

SOMA'DA MADEN FACİASI YAŞANDI

Mayıs ayında, Türkiye’deki en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanan maden faciası yaşandı. 13 Mayıs’ta Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür ocağında vardiya değişimi sırasında çıkan yangında, 301 madencisini kaybeden Türkiye, adeta yasa gömüldü. 485 işçinin kurtarıldığı maden faciasının 5. gününde toprak altında kalan işçilerin tümü çıkarıldı, gözaltına alınan 36 kişiden 8’i tutuklandı, ülkede 3 günlük milli yas ilan edildi.

ERMENEK'TE 18 MADENCİ SULAR ALTINDA KALDI

28 Ekim’de Karaman’ın Ermenek İlçesi Pamuklu Köyü Cenne Mevkii’nde Has Şekerlere ait linyit ocağında su baskını yaşandı. Su baskını sonrasında madende mahsur kalan 18 işçi hayatını kaybetti.

AVUKATLARA BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ

25 Haziran’da Anayasa Mahkemesi, başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. İhlal kararının ardından avukatlar duruşmalara başörtüsüyle katılmaya başladı.

ASANSÖR FACİASINDA 10 İŞÇİ ÖLDÜ

6 Eylül’de Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadyumu’nun yerine yapılan rezidans inşaatında 32. kattan zemine düşen asansördeki 10 işçi hayatını kaybetti.

ANNELER EYLEM YAPTI

Çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığını belirten aileler, seslerini duyurmak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi başlattı.

KENAN EVREN'İN RÜTBESİ SÖKÜLDÜ

18 Haziran’da 12 Eylül Davası’nda sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca önce “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırıldı, ardından takdiri indirimle bu cezaları “müebbet hapis cezasına” çevrildi. Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında “askeri rütbelerin sökülmesini” içeren Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesinin uygulanmasına da karar verdi.

BALYOZ VE ERGENEKONCULARA TAHLİYE

19 Haziran’da Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararıyla MHP Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve Emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında olduğu sanıklar, bulundukları cezaevlerinden tahliye edildi. Ergenekon sanığı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ da tahliye edildi.

DHKP-C’LİLER BURAK CAN'I ÖLDÜRDÜ

DHKP-C’nin kullandığı Berkin Elvan öldü. Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün komada uyutulan 15 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde öldü. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Elvan’ın ölümü nedeniyle gösteriler düzenlendi, polisin müdahale ettiği gösterilerde gözaltına alınanlar oldu. Berkin Elvan’ın cenaze töreninin ardından yapılan gösteriler sırasında, 12 Mart’ta Beyoğlu’nda DHKP-C’liler, 22 yaşındaki Burak Can Karamanoğlu silahla vurarak öldürdü.

İSRAİL YİNE GAZZE'YE SALDIRDI

7 Temmuz’da Batı Yaka’da üç Yahudi yerleşimcinin kaybolmasını bahane eden terör devleti İsrail, Gazze’ye saldırdı. İslam aleminde Ramazan’ın ihya edildiği döneme rastlayan saldırı kapsamında, “Koruyucu Hat” adı altında hedef gözetmeksizin kenti havadan vurmaya başladı. Gazze’nin değişik yerlerine insansız hava aracı ve savaş uçaklarıyla saldırılar gerçekleşti. 20 Temmuz’da Gazze’nin Şucaiyye mahallesinde katliam yaşandı. 11 Ocak’ta da Sabra ve Şatilla katili Ariel Şaron öldü.

Yeni Akit
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23