• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

"İmar Barışı"na ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı!

Yeniakit Publisher
2018-06-06 08:29:00 -
"İmar Barışı"na ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı!

Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemenin usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlandı

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda "İmar  Barışı" olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi  hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemenin usul ve esasları  belirlendi. 

Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan,  "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğ, Resmi  Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Yapı Kayıt Belgesi müracaatı, bu belgenin bedelinin  hesaplanması ve ödenmesi, belge verilen Hazineye ait taşınmazların satışı, Yapı  Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında  yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsıyor.

Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar  için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge  bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek.

Tebliğle, gerektiği durumda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini  bir yıla kadar uzatabilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yapı Kayıt Belgesi için müracatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi  veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nun  doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.

Müracaatların e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, formun eksiksiz  olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı  Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibince  e-Devlet kanalıyla alınabilecek.

Başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, Yapı Kayıt Belgesi Formu  müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz doldurulup Yapı Kayıt Belgesi bedelinin  yatırılması sağlandıktan sonra form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe  gönderilecek. Daha sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilecek.

Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi  düzenlenecek.

Düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu  arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri  ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3,  ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi  değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim  değerleri esas alınarak hesaplanacak.

Buna göre, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira,  1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı  binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek  katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş  kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş  enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesap  edilecek.

Söz konusu bedel, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile  binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet  bedelinin toplamı üzerinden, konut ve ticari olarak tek kullanımlı veya karma  kullanımlı olup olmadığı gözetilecek. Karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari  olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak, konutlarda  yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 katsayısıyla çarpılacak.

Yapı malikleri, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan  yapılardaki aykırılıklarda yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi  bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak  zorunda olacak.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki  aykırılıklarda ise Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt  Belgesi düzenlenmeyecek.

Bu kapsamda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen malik, genel  hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı  talep etme hakkına da sahip olacak.

Yapı kullanma izni alındıktan sonra yapılmış aykırılıklarda, aykırılık  hangi bağımsız bölüm/bölümler ile ilgili ise o bağımsız bölümlerin maliklerinin  kendi paylarına düşen bedeli ödemeleri durumunda aykırılığı olan bağımsız bölüm  belirtilerek söz konusu belge düzenlenecek.

Bağımsız bölümünde aykırılık olmasına rağmen kendi payına düşen bedeli  ödemeyen ve aykırılığı olan bağımsız bölümünü gösteren Yapı Kayıt Belgesi  almayanlar, aynı binada başka bir bağımsız bölüm için düzenlenen Yapı Kayıt  Belgesinden faydalanamayacak.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, genel bütçenin ilgili cetveline gelir  kaydedilmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi  hesabına yatırılacak.

Tebliğe göre, Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu  belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili  belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak.

Belge verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait  olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz  bağlanabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı İmar Kanunu  uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları da  iptal edilecek.

Belge alındıktan sonra, yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin  belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin  belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda  cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapabilecek.

Bunun için Yapı Kayıt Belgesi, mevcut yapının veya yapıların dış  cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve  bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı  arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp  sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve maliklerini de  gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün  paydaşlarca imzalanan ve elektronik ortamda tapu müdürlüğüne ibraz edilen proje,  imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine  dair ilgili belediyesinden alınan belge, bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına,  birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat  mülkiyetini kuran malik veya maliklerce imzalanmış yönetim planı, Yapı Kayıt  Belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik  büroları veya lisanslı harita kadastro büroları tarafından düzenlenmiş zemin  tespit tutanağı ile ilgili tapu müdürlüğüne müracaatta bulunulabilecek.

  Ancak daha önce Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir  bedelin Bakanlık hesabına yatırılmasından sonra, tapu müdürlüğünce belirtilen  işlemler yapılabilecek.

Kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Afet Riski Altındaki  Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un ek 1'inci maddesinin uygulanmasına da  engel teşkil etmeyecek.

Öte yandan, inşaat halindeki yapılara da 31 Aralık 2017 tarihi  itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla Yapı  Kayıt Belgesi verilebilecek. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik  inşaat işleri tamamlanabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek  basit onarım ve tadilatlara izin verilen düzenleme kapsamında belge sahibi  yapılarda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanma izin belgesi  aranmaksızın verilebilecek.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazineye ait taşınmazlar üzerine  inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni  veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bu taşınmazlar Bakanlıkça tespit edilen  veya ettirilen rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak.

Bu şekilde yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde 10'u peşin  ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Taksit tutarlarına ödeme  tarihine kadar kanuni faiz oranının yarısı uygulanacak.

Taşınmazın yüz ölçümü büyük, üzerindeki yapının küçük bir alanı  kaplaması halinde yapının bulunduğu alan parsellere ayrılacak, bunun mümkün  olmaması durumunda ise taşınmaz hisseli olarak satışa çıkarılacak.

Belediyelerin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş  yapılara ise Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Böyle bir durumda, Yapı Kayıt  Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine  bedeli ilgili belediyeye ödenmek kaydıyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden  belediyelerce doğrudan bunlara satılabilecek.

Tebliğle, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapıların ayrıntıları da  belirlendi.

Buna göre, 18 Kasım 1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda  tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul tarihi  yarımada içinde 3194 sayılı kanunun geçici 16'ncı maddesi uyarınca adı geçen  kanuna eklenmiş kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda ve  Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nda bulunan yapılar ile üçüncü kişilere  ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar, kesinleşmiş planlar  neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı  amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait  araziler üzerinde bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek.

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin  düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda ise belge iptal edilecek ve bu belgenin  sağlamış olduğu haklar geri alınacak. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak  yatırılmış bedel de iade edilmeyecek, belge düzenlenmesi safhasında yalan ve  yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm  uygulamasına kadar geçerli olacak.

Belge, düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda ise yürürlükte olan  imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen  ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu ise malikin sorumluluğunda  olacak.

Öte yandan, Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin iş ve işlemlerin  denetimini de Bakanlık yürütecek.

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden  veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar  hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan  beyan" başlıklı 206'ıncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulacak.

Belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus  Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanmasını sağlamışsa, eksik alınan  bedel, ilgilisinden alınacak. Bunun ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt  Belgesi iptal edilecek ve daha önce yatırılmış bedel iade edilmeyecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23