• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İhracatta cumhuriyet rekoru

Yeniakit Publisher
2014-06-01 14:51:00 -
İhracatta cumhuriyet rekoru

Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 arttı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Buna göre Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayı toplam mal ihracatının önceki yılların TÜİK mayıs ayı rakamlarını geçtiğini belirten Büyükekşi, ihracatta mayıs ayı cumhuriyet rekorunun kırıldığını söyledi.

Büyükekşi, yılın ilk 5 ayındaki toplam ihracatın ise yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, küresel ekonomide normale alışma süreci devam ederken, paradigma değişimlerini iyi okumak gerektiğini, çünkü oyunun kurallarının yeniden şekillendiğini ifade etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Büyükekşi, finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara hazırlıklı olunması gerektiğine dikkati çekerek, ABD'de ikinci çeyrek göstergelerinin nispeten daha iyimser olduğunu, Çin’in ise daha yavaş da olsa yine en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmaya devam edeceğini öngördüklerini kaydetti.

Konuşmasında TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine de değinen Büyükekşi, şöyle devam etti:

''İhracat ilk 4 ayda yüzde 8,5 arttı, ithalat yüzde 4,2 geriledi. Bu gelişmeler neticesinde, ilk 4 ayda dış ticaret açığının yüzde 24 gerilemesi son derece olumlu. Tüm bu gelişmeler, cari açığın 2014 yılında olumlu iniş seyrine devam edeceğini gösteriyor. Büyüme yeniden dış ticaret tabanına döndü ve büyümede ihracatın ağırlığı arttı. Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasını öngörüyoruz.''

TİM olağan genel kurulunun 7 Haziran'da Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilmesinin planlandığını aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti:

''Genel kurulumuza şimdiden yoğun bir ilgi var, tüm delegelerimizin katılacağı kurula iş dünyasının önde gelen isimlerinden 100'ün üzerinde katılım ile 20'den fazla büyükelçi ve başkonsolosun katılımını bekliyoruz. 4 yıllık yeni bir çalışma dönemi başlayacak. Tüm birlik başkanı ve yönetim kurulu üyelerimizin takdirleri ve teveccühleriyle, TİM Başkanlığına tekrar aday olacağımı belirtmek isterim. Yeni çalışma döneminin ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23