• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Helyum nedir? Helyum nasıl öldürüyor, etkileri nelerdir?

Yeniakit Publisher
2019-11-11 19:08:00 - 2019-11-11 19:13:09
Helyum nedir? Helyum nasıl öldürüyor, etkileri nelerdir?

Helyum gazı nedir, nerelerde kullanılır? İstanbul ve Ankara’da yaşanan siyanürle intihar olayından sonra şimdi de helyumla intihar haberi geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Umut T. (20), başına poşet geçirip, bantladıktan sonra içine tüpten helyum salarak, yaşamına son verdi. Birçok kişi helyumun ne olduğunu, hangi etkilerinin bulunduğunu ve nasıl zehirlediğini merak ediyor. Peki, helyum nedir? helyum nasıl bir maddedir? helyum nasıl öldürüyor, etkileri nelerdir? İşte detaylar...

İstanbul ve Ankara’da yaşanan siyanürle intihar olayından sonra şimdi de helyumla intihar haberi geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Umut T. (20), başına poşet geçirip, bantladıktan sonra içine tüpten helyum salarak, yaşamına son verdi. Birçok kişi helyumun ne olduğunu, hangi etkilerinin bulunduğunu ve nasıl zehirlediğini merak ediyor. Peki, helyum nedir? helyum nasıl bir maddedir? helyum nasıl öldürüyor, etkileri nelerdir? İşte detaylar...

Siyanürle intihar olayından sonra şimdi de helyumla intihar gündemde. Çanakkale’de bir üniversite öğrencisi helyumla intihar etti. Olay, dün akşam, merkeze bağlı Kepez beldesinde bulunan sitedeki dairede meydana geldi. ÇOMÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programı 2'nci sınıf öğrencisi Umut T., iddiaya göre, başına poşet geçirip, bantlayarak, içine de tüpten helyum verdi. Annesi eve gelince Umut T.'yi başında poşetle hareketsiz yatarken buldu. Annenin ihbarıyla eve gelen sağlık görevlileri, yaptığı kontrolde, Umut T.'nin yaşamını yitirdiğini belirledi. Savcılık ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sonucu Umut T.'nin intihar ettiği tespit edildi. Yapılan incelemenin ardından Umut T.'nin cansız bedeni, otopsi için önce Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi'nin morguna ardından İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Umut T.'nin, bu yıl ÇOMÜ'de kaydını yenilemediği öğrenilirken, polis ekiplerince intiharla ilgili soruşturma başlatıldı.

Helyum nedir, nerede kullanılır?

Helyum, Soy Gaz element serisinde olan ve periyodik tablonun 8A grubunda bulunan gaz haldeki renksiz bir elementtir. Helyum periyodik tablonun ikinci elementidir. Helyum kullanım alanları açısından çeşitlilik gösteren bir soy gazdır. Helyum nerelerde kullanılır sorusuna şöyle cevap verilebilir.

Zeplin ve balon gibi hava taşıtlarını şişirmede kullanımıyla bilinen helyum gazı; kaynakçılıkta, germanyum ve silisyum kristallerinin yapımında, titanyum ve zirkonyum eldesinde, süpersonik rüzgar tünellerinde ve derin dalış tüplerinde de kullanılır. Ayrıca, düşük sıcaklık araştırmalarında ve nükleer enerji santrallerinde “soğutucu” olarak da önemlidir. Tüm elementler arasında, en düşük erime ve kaynama sıcaklıkları helyuma aittir. Makro ölçüde bile atomik özelliklerini göstermesi nedeniyle “kuantum sıvısı” olarak da adlandırılan ve ısı iletkenliği olağanüstü derecede yüksek olan sıvı helyum, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) ve kanser teşhisi için MRE’de de kullanılır. Yakın zamanda, sıvı roket yakıtı sıkıştırmada da helyumdan faydalanılmaya başlandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23