• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Hela şehir' San Fransisco yöneticilerinden skandal tavır.. Vatandaş dayanamıyor

Yeniakit Publisher
2019-05-02 16:00:00 - 2019-05-02 16:01:21
'Hela şehir' San Fransisco yöneticilerinden skandal tavır.. Vatandaş dayanamıyor

Son yıllarda sokakları adeta helaya dönen San Fransisco’da, şehir sakinleri çileden çıktı. Şehir yöneticilerinin, sokakların insan dışkısıyla dolup taşması hakkında yeterince duyarlı davranmadığı belirtiliyor.

 yeniakit.com.tr  Son 10 senede artan evsiz ve sokaklarda yaşayan insan sayısıyla birlikte muazzam bir insan pisliği problemiyle karşılaştığı geçtiğimiz günlerde haberlere yansıyan San Fransisco’da sorun daha sürecek gibi görünüyor. Zira rezaletin bir “lağım” gibi patladığı bu “helaya” dönmüş çok ünlü Amerikan şehrinin hem yöneticileri hem de insanlarının soruna gerekli duyarlılığı göstermedikleri iddia ediliyor.

Şehir dışkıyla boğuluyor, hastalık tehditleri arttı, idareciler ise elektronik sigara derdinde

San Fransisco şehrini insan dışkısı ve kullanılıp atılmış uyuşturucu iğneleri kaplamış olmasına rağmen, şehrin seçilmiş yöneticilerinin farklı bir önceliği bulunuyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

San Fransisco’nun rezalet hali üzerne araştırma yapan NBC News, şehirden bir öğretmen olan Adelita Orellana’nın sözlerine yer verdi. Öğretmen, “Dışkı görüyoruz, idrar görüyoruz, iğneler görüyoruz, çöp görüyoruz. Bazen öğrenciler onun ne olduğunu soruyorlar ve bu 2 yaşındaki biriyle yapması biraz zor bir konuşma oluyor, fakat onların mikrop dolu şeyler tehlikeli şeyler olduklarını ve asla dokunulmamaları gerektiğini öğrenmelerini sağlıyoruz” dedi.

Ancak bir kısım Amerikan medyası şehrin yöneticilerinin ise bu konuyu bir kenara bırakıp elektronik sigaraları yasaklamaya çalışmakla uğraştıklarını bildiriyor.

San Fransisco zaten sigaradan kurtulmak isteyenler için “ispatlı” bir özellik olan baharatlı elektronik sigaraları yasak etti. Şimdi ise idare bizatihi sigarayı yasaklamak arayışında olmamasına rağmen tümden elektronik sigaraları yasaklamanın peşine düştü. Hakiki sigarayı yasaklamamaları ise, vergi gelirlerinden kaynaklanıyor.

Haliyle medyada yöneticilere, insan dışkısı ve kullanılmış uyuşturucu iğneleriyle birlikte gelebilecek dizanteri, kolera, rotavirüs, nörovirüs vb. birçok hastalık ve hastalık unsurundan bunun daha mı tehlikeli olduğu soruluyor.

Yerel medyada “San Fransisco’da b.kun tarihi” haberleri çıkmaya başladı.. “Tam bir trajedi”

Fox News’ten Tucker Carlson da konuyla alakalı haberler sunup üst üste sitemde bulundu. Carlson, San Fransisco şehrinin de bağlı olduğu Kaliforniya eyalet başkanı Gavin Newsom’un, şehrin dışkıya bulanmış haline rağmen kalkıp El Salvador’a gidip oradaki fakirliğe nasıl çare buluruz diye görüşme yaparak ortaya çıkmasına tepki gösterdi. Yaşananın ise “kesinlikle bir trajedi” olduğunu belirtti.

San Fransisco yerel medyasından SFist de 1 Mayıs günü “San Fransisco Sokaklarında Dışkının Kısa Tarihi” adlı bir makale yayınladı. SFist’in haberinde giriş şu şekildeydi: “Öğrendiğimiz kadarıyla şehir denetmeni, belediye başkanı ve Kamu İşleri Departmanı sorun için daha çok para mı saçılması yoksa düzenli olarak açıkça sokakta oralara s.çan kimselerin tavrını dizginlemek için başka gayretler mi gösterilmesi gerektiğini tartışıyorlar.

Filhakika San Fransisco Kamu İşleri Departmanı Yöneticisi Muhammed Nuru, “Mesele artık sadece para meselesi değil, ayrıca problemi oluşturan insanlarla da başa çıkmak ihtiyacı meselesi. Aynı yeri günde üç, dört, beş kere temizlemek paramızı en iyi bir kullanma biçimi değildir, ancak davranış değişinceye kadar da bu gereklidir” açıklaması yaptı.

SFist’in haberine göre meselenin kökleri 2008 yılına kadar gitmektedir. Haberde 2008’den 2019 Mayıs’ına kadar konuyla alakalı birtakım vaka ve açıklamalar kronolojik olarak verildi.

Trajikomik vaziyet skeç bile yapıldı

Bir başka Amerikan medya kuruluşu olan The Daily Caller ise konuyu “Amerika’nın en b.klu şehri” diyerek bir skeç ile anlattı. Bu üç dakikalık “komedi” videosunda evinden işine gitmekte ve şehrini pek sevmekte olan bir San Fransiskolu adamın gün boyunca dışkıya bulanması hikâye ediliyor.

Sabah evinden “Ne kadar güzel bir San Fransisco günü” diye yola çıkan adam, daha kısa süre yürüdükten sonra sokakta bir dışkıya basıyor fakat “Güzel San Fransisco’da yaşamanın küçük bir bedeli” diyerek neşeli biçimde yoluna devam ediyor. Bu tip kazalar ve çeşitli abartılarla süslenmiş skecin sonunda ise üstü başı her yerine kadar bulaşıyor.

Amerikalı vatandaşların vaziyete dair yorumları

Yayınlanan haberlere gelen ve çoğu Amerikalı olduğu tahmin edilen ecnebi yorumları da pek dikkat çekici bulundu.

Daily Caller’in videosuna yorum yapan birisi, “Ben orada [San Fransisco] yaşıyorum ve b.klar eğlenceli videonuzdakinden beş kat daha büyük” dedi.

San Fransisco’ya ziyaret yaptığını söyleyen birisinin yorumu ise şöyleydi: “Oraya bu (meseleyi) bilmeden gittim. Çok fenaydı. Ancak kokuyu anlatamam bile size. B.k dolu bir tuvaletten çok daha kötü. Sadece yarım saat için oradaydım. Arabama binmeden evvel ayakkabılarımı attım... Bir daha oraya asla gitmeyeceğim.

Bir diğeri ise “Her daim bu şehrin bir b.k çukuru olduğunu biliyordum” ifadesini kullandı.

Bir kadının yorumu ise şuydu: “San Fransisco b.k ile kaplı çünkü öyle olmayı hak ediyor. Şimdi bütün şehri kapsayan bir karantina ilan edebiliriz zira tüm kent devasa bir hepatit tehlike bölgesi... San Fransisco çocuklarınızı götürmek isteyeceğiniz bir yer değil... Bırakalım kendi pisliğinde çürüsün. Dediğim gibi, hak ediyorlar.

Bir başkası ise haber için, “Bu doğru. B.k her yerde. Güzel bir şehir ama evsiz insanlar ve köpeklerinden gelen dışkı her yeri kirletti. Artık şehrin ne kadar güzel olmasının tadına varamıyorsunuz zira yürüdüğünüz yere bakmakla meşgul oluyorsunuz” ifadesini kullandı.

California [ki “crapafornia” şeklinde yazmış olup “crap” kelimesi de “b.k” manası taşımaktadır] eyaletinden taşındığını ve böylece pek rahatladığını söyleyen bir kadın da, “Mekân güzel ama insanlar orayı korkunç hale getiriyor ve hiçbir şeye değmiyor” yazdı.

Birçok yorumda ise “Iyyy iğrenç”, “midem bulandı”, “kusturdu beni” gibi ifadeler kullanıldığı temaşa edildi.

Bazı vatandaşlar ise, birtakım ikamet yerlerinin iyi olup şehrin bütün her tarafının da dışkıya bulanmadığını söyleyerek “tüm şehir” ifadesi kullanılmasına karşı çıkarken görüldüler.

Diğer yandan içip içip sarhoş olup sokaklara kusmak medeniliğini aşarak daha da “aydınlanan” Amerika’nın geldiği bu nokta bizi de düşündürüyor: Batı ve Batılıyı her açıdan üstün görüp her ne kötü ve ahlaksız şey görse özenerek buraya getiren Türkiye’deki sözde “aydınların” bunu da getirerek memleketimizi kendilerince daha da “medenileştirmeye” çalışmalarından endişe ediliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23