• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hain darbe girişimini anlattı: Savaşta dahi yapılmaz

Yeniakit Publisher
2019-07-14 17:18:00 -
Hain darbe girişimini anlattı: Savaşta dahi yapılmaz

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen hain darbe girişiminde yaşananları anlatan İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, "Savaşta dahi 200-300 metre mesafeye tankla ateş edilmez. Bu hainler bunu dört defa yaptılar. O köprüde 34 vatandaşımız içinde yakın korumam Münir Alkan da var, şehit oldular” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları anlattı. Hain kalkışmanın yaşandığı o geceyi Sabah'a değerlendiren Mustafa Çalışkan şunları söyledi;

- 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, darbeciler tarafından işgal edilen 27 noktadan biriydi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gitmenizin anlamı neydi?

"15 Temmuz Şehitler Köprüsü olayın başlangıcıydı. Beylerbeyi'nde görevli polislerin silahlarını almaya çalışan askerlerden bahsedildi. Hem köprünün tek taraflı kapatılması hem de polislerin silahlarını almaya çalışan asker konusundan dolayı olayı ciddiye aldım ve hızlı bir şekilde köprüye hakaret ettim."

"Eşimi ve çocuklarımı 3-4 saat sonra hatırladım"

- Darbe girişimini eşiniz ve çocuklarınıza söylediniz mi?

"Darbe ile ilgili köprüye geçtikten sonra oradaki ciddiyeti ve aynı anda çok yerle irtibat kurmak zorunluluğundan dolayı eşimi ve çocuklarımı 3-4 saat sonra hatırladım ve bir arkadaşıma onları bulundukları yerden almasını ve uygun bir yere götürmesini istedim."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- 15 Temmuz darbe girişimi başladığında dönemin 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar ve dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin'le, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde buluştunuz. Bu buluşma darbe girişimini nasıl etkiledi?

"Şehri yöneten üç kişinin köprüde buluşması ve değerlendirme yapması çok faydalı oldu. Hem sağlıklı iletişim ve bilgilendirme, hem de hızlı karar alma konusunda faydalı oldu. Valimizin ilgili yerleri bilgilendirmesi, komutanımızın canlı yayınla Türkiye'ye seslenmesi ve diğer talimatları kalkışmanın başarısız olmasında çok önemli etkileri olmuştur."

- Telsiz konuşmaları polisin direnişini nasıl etkiledi?

"15 Temmuz darbe girişiminde saat:22.29'da telsiz anonsu gerçekten şok etkisi yapmış ve ilk etapta ne yapacağına karar veremeyen yüzlerce rütbeli ve binlerce polis bu anonsla olayın mahiyetini öğrenmiş, il emniyet müdürünün sevk ve idaresini hissetmiş, nasıl davranılacağı konusunda tereddütten kurtulmuştur. Yaşanan olay günlük yaşantıya uymayan, tankın, helikopterin, uçağın kullanıldığı bir kalkışmada emir alınmadan bir refleks göstermek çok da kolay değildir. Emri alırsanız çok daha özgüvenli bir şekilde görevinizi yaparsınız.

- Maiyetinize ölüm emri vermek nasıl bir duygu?

"Canınız, ciğeriniz, kardeşiniz, evladınız olan maiyetinize gerekirse ölün ama bulunduğunuz yeri terk etmeyin, ne pahasına olursa olsun şu görev yapın emrini vermek gerçekten çok zor fakat işin doğası gereği kaçınılmaz durum. Güzel olan meslektaşlarının bu emirleri hiç düşünmeden yapmasıdır."

"Savaşta dahi 200-300 metre mesafeye tankla ateş edilmez"

- Köprüdeki darbeci askerlerin tank atışı yapması nasıl izah edilmeli?

"Köprüde halkın ve bizim üzerimize uzun namlulu silahlarla, uçaksavarlarla defalarca saatlerce ateş açıldı. Vicdanını kaybetmiş, şuursuz güruha acımasızca saldırmaları yönünde telkin ve talimatlar verilmiş, savaşta dahi 200-300 metre mesafeye tankla ateş edilmez. Bu hainler bunu dört defa yaptılar. O köprüde 34 vatandaşımız içinde yakın korumam Münir Alkan da var, şehit oldular. Binin üzerinde insan yaralandı. Tam bir vahşetti."

- Köprüde tanıştığınız ve daha sonra "Komutanım, sabah dört buçuk, beşe kadar size de güvenemedim" dediğiniz tümgeneral kimdi?

"Sabah belli vakte kadar 'Size de güvenemedim' dediğim komutanımız o zaman tümgeneral olan, şu anda korgeneral olan Yavuz Türgenci paşaydı. Darbenin İstanbul'da başarısız olmasında Türgenci paşanın katkıları çoktur. İstanbul'da Selimiye Kışlası'ndan yöneten tuğgenerali ve diğer üst düzey rütbelileri bizzat teslim alan kişidir. Yavuz Türgenci Paşa ve Emniyet Müdür Yardımcısı (o tarihte) Yener Ülgütol darbecilerin derdest edilmesinde çok büyük emek vermişler, risk almışlardır. Kahramanlıkları unutulmaz."

"Allah-u Ekber sedaları manevi bir enerji sağladı"

- Darbe girişimi sırasında camilerden sela okunması fikri nasıl doğdu?

"Sela konusu benim iki yardımcım Ahmet Metin Turanlı ve Mehmet Çatal tarafından düşünülmüş, İl Müftümüze durum izah edilmiş ancak yetkinin Diyanet İşleri Başkanımızda denilmesi üzerine uygun kanallardan Diyanet İşleri Başkanımıza ulaşılmış, kendileri de bu talimatı vermişlerdir. Birçok kişinin zaman zaman umutsuzluğa düştü, çaresizlik hissettiği bir zamanda Allah-u Ekber sedaları manevi bir enerji sağlamış. Herkesin özgüveni arttırmış, yapılan için vatan savunması olduğunu hissettirmiştir. Sala ile yapılan davete katılım da hızlı olmuş, yurdun her tarafı Allah-u Ekber sesleriyle dolmuştur."

- Darbe girişimi ne zaman kırıldı?

"Darbenin kırıldığı an köprüdeki askerlerin ellerini kaldırması ve canlı bir şekilde televizyonlarda yayınlanmasıyla bu işin bittiğini hissettirmiştir. Sabah saat 06.30 sularında askerler topluca teslim olmuşlar. Bu da yurdun her tarafını etkilemiştir."

"Bir polis yüzüne tükürmek istedi engelledim"

- Darbecilere kötü muamelede bulunulduğu iddia ediliyor. Bu iddia doğru mu?

"Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olacak tuğgenerali halka hissettirmeden zırhlı araçla olay yerinden aldık. Araca bindiğimizde bir polis bu kişinin yüzüne tükürmek istedi. Kesinlikle böyle bir şey yapılmayacağını, hakaret, darp gibi hiçbir yola başvurulmayacağını emrettim. Aynı arabada bu kişiye 'Siz bunların hepsini hak ettiniz ancak biz kanunları uygulayacağız ve sizi cumhuriyet savcılarına ve hakimlerine teslim edeceğiz' dedim.

"Cumhurbaşkanımıza FETÖ darbesi olduğunu söyledim"

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 15 Temmuz darbe girişimi gecesi neler konuştunuz?

"Sayın Cumhurbaşkanımızla birkaç telefon görüşmesi oldu. İlk aradığında durumu sordu, biz de bir FETÖ darbesi olduğunu, halkın üzerine ateş açtıklarını, bizlerin de halkın yanında onlara karşı gerekeni yaptığımızı anlattım. İlerleyen saatlerde Atatürk Havalimanı ve kule ile ilgili konuşmalarımız oldu. Her konuşmadan, sesinden ve talimatlarından güç aldık, özgüvenimiz arttı."

- Darbe girişimini FETÖ'nün gerçekleştirdiğinizi nasıl anladınız?

"FETÖ'cü olmayan askerlerin duruşu çok büyük ipucu verdi. Bu işi yapabilecek olan ve kapasitesi olan grup da bunlardı. Yine acımasız davranmaları, robot gibi olmaları, korkakça davranmaları hep bu grubun bildiğimiz davranış şekliydi."

- Darbe girişimi gecesi kaç kişi şahsınızı aradı?

"Darbe günü 24 saatlik sürede iki telefonuma gelen çağrı ve benim aramalarım dahil bin çağrı oldu. Bunların bir kısmına hiç cevap vermedim."

"Whatsapp grubu çok ciddi bir adli delil"

- İstanbul Emniyeti'nin darbeci bir askerin "WhatsApp grubunu ele geçirmesi darbenin önlenmesinde büyük katkı sağladığı ifade ediliyor…

"Darbeci yarbayın telefonu alınınca çok az şarjı olan telefon hızlıca şarj edilip burada yer alan WhatsApp grubunun İstanbul'daki darbeyi yöneten grup olduğu anlaşılmış. Bu grubun 1. Ordu Komutanı'nı gözaltına almak, İstanbul Emniyet Müdürü'nü tutuklamak, tankları, helikopterleri sevk etmek, il dışı ve Ankara'yla iletişimi sağlamak gibi fonksiyonu olduğunu gördük. Olayla ilgili yorum yapabilmemizi, tedbirler almamızı ve bu kişilerin morallerini bozmamızı sağladı. Aynı zaman da çok ciddi bir adli delil oldu."

"Benim kavgam 35 seneden bu yana sürüyor"

- Bu yapıyı ne zaman fark ettiniz?

"Fetullahçı yapıyı fark ettiğim tarih 1984. 80 ve 90'lı yıllar boyunca hissetmemin ilerisinde çilesini çektim, eziyetini gördüm, benim kavgam 35 seneden bu yana süren, aralıksız devam eden kavgadır."

- Darbe girişimde yağmalama hadisesi yaşandı mı?

"15 Temmuz darbesinde yağma, saldırı gibi şeyler yaşanmadı. Olayların olduğu yerlerdeki hareketlilik haricinde şehirde yaşayan yabancılara, onların ibadethanelerine, şirketlerine yönelik hiçbir şey olmadı. Havalimanlarına, binlerce insan girdi çıktı. Yine gözaltına alınan asker kişilerin hiçbirine kötü muamele yapılmadı. Binlerce silaha el konuldu, bir tane silah kaybolmadı."

"FETÖ, masonik yapılanma..."

- FETÖ'yü nasıl tanımlıyorsunuz?

FETÖ amaç için her şeye meşru diyen, kökü burada gibi gözüken ancak beynini ve değerlerini satmış, istihbarat örgütü mantığıyla yetiştirilen, İslam'ın, Türklüğün ve mazlumların düşmanı, dünyayı yönetenlerin kurduğu, beslediği, koruduğu masonik yapılanmadır.

- İstanbul'da kaç polis ihraç edildi?

"2 bin 452 polis ihraç edildi."

- 15 Temmuz'da görevini yapan kurumları sayabilir misiniz?

"15 Temmuz'da polis, adliye, basının bir kısmı, siyasilerin bir kısmı, askerlerin bir kısmı, belediyeler, Diyanet, sivil toplum kuruluşları büyük oranda üzerlerine düşeni yaptılar. Adliye, polis, basın, siyasiler ve STK'lar daha önceki darbelerde çok silik ve görevini hakkıyla yapmamışlardır. 15 Temmuz bu manada diğer darbelerden farklıdır."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

KEMALİST(DİRENİŞ)

S-400 LER Mİ DURDURDU BİTİRDİ DARBE GİRİŞİMİNİ?HERHALDE DARBEYİ YAPACAKSA ADAM S-400 AYAR VERİRLER BAŞKA UÇAKLAR YOKMUYDU TÜRKİYE'DE BELLİ BİRLİKLER MÜDAHALE EDİYOR HAVADAN MÜDAHALE NEDEN ETMEMİŞLER S-400 'NE İLGİSİ VAR DARBE KALKIŞMASININ KENDİ ÜRETİMİMİZ FÜZELER VAR S-400 UÇAK VURMAK İÇİN DEĞİL KARDEŞİM SAM FÜZELERİDE ALSAYDIN UÇAK İÇİN DAHA UCUZA GELİRDİ VE DAHA ETKİLİ UÇAKLARA BİREBİR

Osman

Tiyatrocular her zamanki gibi S400 den de rahatsız oldular. Büyük geldi. Hazmedemediler. Normaldir. Sıkıntılı dönemde gerekliydi alındı doğru bir karar. Daha iyisi de şu anda yapılıyor. Vatanımız için hayırlı olsun.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23