• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gösterişin Gölgesinde Kalan İbadet: Düğünlerde İsraf Yarışı!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Gösterişin Gölgesinde Kalan İbadet: Düğünlerde İsraf Yarışı!

Mirat Haber görüş: Yaz dönemiyle birlikte düğünlerin arttığı bir döneme girdik. Bu vesileyle önemli bir hatırlatmayı yapmak gerekiyor: Müslümanlar olarak evlilik gibi bir ibadeti gösteriş ve israfa kurban etmeden, Müslümanca bir duruşla, Müslümanca düğünlerle ifa etmekle sorumluyuz. Düğünler, Allah’ın helal kıldığı bir ibadetin ilanıdır; tüketim yarışına dönüşmüş gösteriler değildir.

Mirat Haber görüş: Yaz dönemiyle birlikte düğünlerin arttığı bir döneme girdik. Bu vesileyle önemli bir hatırlatmayı yapmak gerekiyor: Müslümanlar olarak evlilik gibi bir ibadeti gösteriş ve israfa kurban etmeden, Müslümanca bir duruşla, Müslümanca düğünlerle ifa etmekle sorumluyuz. Düğünler, Allah’ın helal kıldığı bir ibadetin ilanıdır; tüketim yarışına dönüşmüş gösteriler değildir.

“El Âlemin Ne Diyeceği” Korkusu

Toplumda düğün, ibadet niyetinden çok bir şov alanına dönüştü. Aileler, “el âlem ne der” korkusuyla bankalardan kredi çekerek, yıllarca ödeyemeyecekleri borçlar altına giriyorlar. Ev ve araba alınmadan, gösterişli düğün yapılmadan evlat evlendiremeyeceklerini sanıyorlar. Oysa evlilik, Allah’ın helali kıldığı bir ibadet ve Resulullah’ın sünnetidir; gösteriş için yapılan bir festival değil.

Düğün Salonlarına Verilen Milyonlar: Bir Günlük Gösteriş

Bir günlük düğün için milyonlarca lira düğün salonlarına, organizasyon şirketlerine, lüks süslemelere ve gereksiz hediyelere akıtılıyor. Oysa bu paralarla gençlerin borçsuz bir yuva kurması, hayırlı bir başlangıç yapması mümkün. Müslümanlar, gösteriş için yapılan bu harcamaların ümmetin yoksullarını unutmak anlamına geldiğini fark etmiyor.

Altın, Takı ve Gösterişli Hediyeler

Düğünlerde altın takı yarışı ailelerin yükünü katlıyor. Kadınların birbiriyle rekabeti, erkeklerin borç altına girmesiyle sonuçlanıyor. Takıların geri alınması, hediyelerin listeye yazılması ve düğün masraflarını kurtarma hesabı düğünün maneviyatını gölgeliyor.

İslami Perspektif: Evliliği Zorlaştırmayın

Allah Teâlâ:

“Yiyin, için fakat israf etmeyin; çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Araf, 31) buyururken, Resulullah (sav):
“Nikâhın en hayırlısı, yükü en hafif olanıdır.” (Beyhaki) buyurarak evlilikte sadeliği tavsiye etmiştir.

İsraf edilen milyonlar, düğünü ibadet olmaktan çıkarıp dünya gösterisine dönüştürüyor. Müslümanlar, düğünlerin ihtişamını değil, helalliğini ve bereketini önemsemekle yükümlüdür…

Toplumsal Sonuç: Borçlu Evlilikler, Huzursuz Yuvalar

Düğün kredileri, altın borçları ve salon masrafları altında ezilen çiftler, evliliğe yükle başlayan bir hayatla yüzleşiyor. Bu ağır yük, aile içi tartışmalara, maddi sıkıntılara ve boşanmalara kapı aralıyor. Halbuki sade düğünle kurulan yuvalar daha huzurlu ve bereketlidir.

Çözüm: Sade Düğün, Bereketli Yuvalar

Müslümanlar şunu anlamalıdır: Mutluluk salonun büyüklüğünde, gelinliğin markasında, takıların gramında değildir. Mutluluk, Allah’ın rızasında, haramdan uzak durmakta ve evliliği kolaylaştırmaktadır. Gösterişe akıtılan paralarla bir fakirin borcu ödenebilir, bir yetimin yüzü güldürülebilir.

Sünnet Düğünleri: Sünneti mi Yaşıyoruz, Lüks Yarışına mı Giriyoruz?

Bir de sünnet düğünleri var… Peygamberimizin (sav) tavsiye ettiği bir sünneti yerine getirirken acaba biz neyi icra ediyoruz? Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan bu ibadet, şatafat ve gösteriş yarışına mı dönüştü?

Görkemli salonlar tutuluyor, konvoylar yapılıyor, gösterişli kıyafetlere binlerce lira harcanıyor. Sünnet olan ibadet, bir anda lüks yarışına, israf çukuruna dönüşüyor. Çocuklarımıza örnek olacak bir sünnet bilinci kazandırmak yerine, “daha büyük salon, daha fazla takı, daha büyük eğlence” yarışıyla sünnetin maneviyatı gölgeleniyor.

Unutmayalım ki Müslüman, ibadeti gösteriş için değil, Allah için yapar. Sünnet düğünleri de sade, iffetli ve israftan uzak olmalı, asıl hedef olan sünnetin ruhunu çocuklarımıza öğretmelidir.

İSLAMİ HABER “MİRAT”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

VATANDAŞ

Aynen öyle. Sende var bende niye yok. Borç, borç, borç, Çocuklar borç öderken sıkıntıya düşüp birbirlerini yiyorlar. Ondan sonrada boşanmalar arttı. Tabi artar. Mantık yok, gösteriş budalalığı var.

Tuğrul

Aptalca yapılan israf sonucunda, sırf desinler iiçin ortaya çıkan durum : Birinci gün SEVİN, İkinci gün ÖVÜN, Üçüncü gün DÖVÜN.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23