• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Glutensiz aşure tarifi

Yeniakit Publisher
Aslı Bayram Yılmaz Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Glutensiz aşure tarifi

Her yıl muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak idrak ediliyor. Son yıllarda gluten hassasiyeti sorunu yaşayanların sayısı arttı. Hem çölyak hastaları hem de gluten hassasiyeti yaşayanlar için harika bir aşure tarifi ile geldik.

Muharrem ayının 10. günü, yani Aşure Günü bu yıl 5 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. Hz. Nuh’tan Hz. Musa’ya kadar birçok peygamberin hayatındaki önemli hadiselerin yaşandığına inanılan bu özel gün, aşure yapılarak yad ediliyor. Geleneksel olarak büyük kazanlarda pişirilen aşureler, komşularla ve sevdiklerle paylaşılırken; çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar için bu ritüele katılmak çoğu zaman zorlu olabiliyor. Ancak sağlıklı ve glutensiz bir aşure tarifiyle herkes bu güzelliğe ortak olabilir. İşte, glutensiz aşure tarifi:

Glutensiz aşure için gerekli malzemeler

  • 1/2 su bardağı karabuğday
  • 1 yemek kaşığı kuru fasulye
  • 1 yemek kaşığı nohut
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı tuzsuz kabuksuz fıstık
  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık
  • 1 adet küçük boy portakal
  • 1 adet elma
  • 3 adet hurma
  • 1 adet incir
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • Çay kaşığının ucuyla çörek otu
  • 2-3 yemek kaşığı bal
  • 1/2 su bardağı süt
  • Tarçın 

Glutensiz aşure yapımı

Hazırlıklara bir gece önceden başlayın. Kuru fasulye ve nohutu ılık suyla akşamdan ıslatın. Ertesi gün ayrı ayrı haşlayarak yumuşatın.

Karabuğday ve pirinci süzün. Tencereye alın ve üzerini geçecek kadar (yaklaşık 1 litre) suyla kaynamaya bırakın. Suyun rengi koyulaştığında süzüp dökün.

İkinci kez su ekleyin. Temiz suyla (6 su bardağı kadar) yeniden kaynatarak karabuğday ve pirincin yarı pişmesini sağlayın.

Meyveleri hazırlayın. Elma ve portakalı küçük küpler halinde doğrayın. Dilerseniz portakal kabuğunun bir kısmını rendeleyerek aromayı güçlendirebilirsiniz. Meyveleri tencereye ekleyin.

Kuruyemiş ve kuru meyveleri ekleyin. Elmalar yumuşamaya başlayınca fındık, fıstık, kuru üzüm, doğranmış hurma ve inciri tencereye alın. Üzerine hindistan cevizi, susam ve çörek otunu ilave edin.

Bakliyatları ekleyin. Önceden haşladığınız nohut ve fasulyeyi de karışıma dahil ederek karıştırın. Tüm malzemeleri birkaç dakika birlikte kaynatın.

Son dokunuşlar... Sütü tencereye ilave edip bir taşım daha kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra damak zevkinize göre bal ekleyin.

Sunum zamanı... Servis kaselerine aldığınız aşurenin üzerine tarçın serpin. Dilerseniz ceviz ya da nar ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23