• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fransız havayolu şirketi Air France'ta istismar skandalı

Yeniakit Publisher
2020-05-20 17:41:00 -
Fransız havayolu şirketi Air France'ta istismar skandalı

Fransa merkezli havayolu şirketi Air France'da çalışan hostesler, şirket içinde istismara maruz kaldıklarını açıkladı.

Fransız havayolu şirketi Air France’ta taciz iddiaları gündemi meşgul ediyor. Fransız medyası havayolu şirketinin cinsel şiddetin büyük ölçüde görmezden gelindiğini gösteren çok sayıda kanıt toplandığı iddiasında bulundu. Şirket tarafından taciz ve cinsiyetçi yaklaşımları engellemek için uygulanan önleme mekanizmalarının ise sendikalar tarafından yetersiz görüldüğü aktarıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizi nedeniyle birçok uçağı pistlere bağlanan Air France'ın imdadına devlet koştu. Olağan bir kurtarma planını duyurdu ve 7 milyar fon destek sağladı. Virüsün beraberinde gelen ekonomik kriz nedeniyle iş kayıpları ve ucuz iş gücüne başvurmalar nedeniyle cinsel ve cinsiyete dayalı şiddet olaylarının çoğaldığı aktarıldı.

Taciz iddiaları

2018 yılında Air France yeni CEO'su Kanadalı Ben Smith, şirket bünyesinde cinsel taciz ve cinsiyetçi yaklaşımlara karşı acımasız bir tutum sergilendiğini söyledi. Fransız medyası ise şirket içinde cinsel saldırı ve tacizlere karşı grup diyalogları ve çalışmalarının yapıldığının da altını çizdi. Fransız medyası, hosteslerin hem iş arkadaşları hem de üstleri tarafından hem sözlü hem de fiziki olarak tacize uğradığını ileri sürdü.

13 hostesten itiraf

Mediapart'a konuşan 13 kadın hostes yaşadıklarını anlattı. Uçuş personeli sendikası, konu hakkında bildiri ve açıklamalarda bulunmasına rağmen şirketinin üst düzey yöneticilerinin suskun kalmaya devam ettikleri aktarıldı. 2018'in Mart ayında bir hostes, bir kaptanı pilotu ve üst amirleri hakkında şikayetçi olarak olayı yargıya taşıdı. Geçtiğimiz Mart ayında görülmesi beklenen dava ise salgın nedeniyle ertelendi. Şikayet edilen kişilerin, hostese şikayetini geri çekmesi konusunda baskı uyguladığı da iddialar arasında.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23