• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Farelere insan dili geni eklendi: Konuşmaya bir adım daha mı yaklaştılar?

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Farelere insan dili geni eklendi: Konuşmaya bir adım daha mı yaklaştılar?

Bilim insanları, dilin evrimini anlamak için fareler üzerinde çığır açan bir deney gerçekleştirdi.

Bilim insanları, dilin evrimini anlamak için fareler üzerinde çığır açan bir deney gerçekleştirdi. İnsanlardaki NOVA1 geni eklenen farelerin çıkardığı seslerin değiştiği ve iletişim biçimlerinin farklılaştığı keşfedildi.

Farklı Sesler, Yeni İletişim Biçimi

Deneye katılan fare yavrularının, annelerine seslenirken normal farelere kıyasla daha yüksek perdeden ve karmaşık tonlarda sesler çıkardığı tespit edildi. Ayrıca, yetişkin erkek farelerin çiftleşme dönemindeki seslenişlerinin de daha karmaşık ve yüksek frekansta olduğu gözlemlendi.

İnsan Dilinin Evrimine Dair Yeni İpuçları

Araştırmaya göre, NOVA1 geni beyin gelişimi ve hareket kontrolünde küçük değişikliklere neden olurken, sesle ilgili genlerin RNA ile etkileşimini büyük ölçüde değiştiriyor. İlginç bir şekilde, bu genetik varyantın Neandertaller ve Denisovalılarda bulunmadığı ortaya çıktı. Bu da onların Homo sapiens kadar gelişmiş bir konuşma yetisine sahip olmayabileceği anlamına geliyor.

Bilim insanları, bu keşfin insan dilinin evrimiyle ilgili kritik bilgiler sunduğunu belirtiyor. Bu genetik değişiklik, insan konuşmasının nasıl evrimleştiğine dair yeni kapılar açabilir mi? Uzmanlar, bu sorunun peşine düşmeye devam ediyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

omer c

siz yine de evrim demeyeydiniz iyiydi. allah sonumuzu hayretsin.

Damacı mesut

Kardeş şöyle yapın: Oda kadar bir hücre yapın. İnsan veya hayvan hücresi. Kompresörler, polimerler, zarlar, çipler ve kablolardan. Aynı hücre gibi iş yapsın. Sonra küçültebildiğiniz kadar küçültmeye çalışın. Dedeleriniz bu sayede yapay hücre yapmayı başarabilir. Belki de yapay zekalı biyonik dayınız başarır. Ama yine de öleceksiniz. Maksimum Nuh (AS) kadar yaşarsınız. 1.000 sene. Naçizene görüşüm. Ama bu kadar yaşamak azaptan kurtarmaz eğer azap yazılmışsa, sadece günahı arttırır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23