Esnafa 2.2 milyar lira kredi kaynağı
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Girişim Sermayesi Fonlarına Doğrudan Kaynak Aktarımı kapsamında önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde 2 milyar lira tutarında kaynak aktarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, küresel ekonomik durum ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
956 milyarlık gelir
Bakanlık ve ilgili kuruluşlarının 2020 yılı bütçesi hakkında bilgi veren Albayrak, 2020 yılında merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 956,6 milyar liraya, vergi gelirlerinin 784,6 milyar liraya, vergi dışı gelirlerin ise 172 milyar liraya ulaşacağının tahmin edildiğini aktardı. Bakanlığın 2020 yılı toplam bütçe teklifinin 468,3 milyar lira olduğunu ifade eden Albayrak, faiz harcamaları hariç tutulduğunda bütçe teklifinin 329,3 milyar lira olduğunu söyledi.
Manipülasyon takipte
Bakan Albayrak, Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler için 2019 yılında 1,9 milyar lira kaynak tahsis edildiğini belirterek, 2020 yılı bütçesinde 2,2 milyar lira ödenek öngörüldüğünü söyledi. Hal kayıt sistemini e-belge uygulamaları ile entegre ettiklerini belirten Bakan Albayrak, “Böylece sebze ve meyve fiyatlarında yapılan manipülasyonları anlık olarak izleyebileceğiz” dedi.
Konuşmasında Girişim Sermayesi Fonlarına Doğrudan Kaynak Aktarımı kapsamında önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde 2 milyar lira tutarında kaynak aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Albayrak, “(e-Serbest Meslek Makbuzu) Yaklaşık 170 bin civarı serbest meslek erbabı artık matbaalardan makbuz bastırmayacak ve bunları kağıt ortamda yazmak, saklamak ve iletmek zorunda kalmayacak. Böylece 100 milyon lira civarında tasarruf sağlanacak” diye konuştu.
Tasarruf teşvik edilecek
Albayrak, ülke tasarruflarını artırmaya ve tasarruf kültürünü güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Albayrak, “Konut hesabı sistemi kapsamında gerekli olan en az 3 yıllık tasarruf süresini yakın zamanda dolduran katılımcıların devlet katkısı başvuruları başladı ve yıl sonuna kadar sistemden katılımcılara devlet katkısı ödemelerine başlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.