Muhalifler karşısında ülkenin büyük bölümünü kaybeden ve her geçen gün köşeye sıkışan Suriye diktatörü Esad’a en büyük destek İran’dan sonra Rusya’dan geldi. Reuters haber ajansı, Rusya ordusuna bağlı birliklerin, Esad’a bağlı birliklerin yanında muhalif gruplara karşı çatışmalara girdiğini öne sürdü.
Suriye diktatörü Beşşar Esad’ın, muhalifler karşısında her geçen gün köşeye sıkışması ve iktidarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması üzerine en büyük destekçisi İran’dan sonra Rusya’yı da harekete geçirdi. Rusya ordusuna bağlı birliklerin, Esad’a bağlı birliklerin yanında muhalif gruplara karşı çatışmalara girdiği ifade ediliyor. Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklar, çatışmalara katılan Rus birliklerinin sayısının şu an için sınırlı olduğunu da ifade etti. Ajansın haberinde “Son gelişmeler ABD’nin ‘Rusya Suriye’deki iç savaşa müdahale etmeye hazırlanıyor’ endişelerini doğrular nitelikte” deniyor.
Bu hafta içerisinde Rusya’ya ait üç askeri kargo uçağı, Suriye’nin Lazkiye kentine iniş yapmıştı. ABD, Rusya’dan yapılan sevkıyatın prefabrik binaların yanı sıra hava kontrol teçhizatları içerdiğini iddia etse de, Rusya uçaklarının rutin insani yardım taşıdığını savunuyor.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, bu hafta içerisinde ikinci defa Rus mevkidaşı Lavrov’u arayarak Suriye’de artan Rus askeri varlığının ülkedeki istikrarsızlık ortamını daha da pekiştirebileceğini ifade etti. Washington’un üzerinde durduğu bir diğer ihtimal ise Rusya’nın Suriye’de bir hava üssü oluşturup Suriye ordusuyla birlikte muhalif güçlere yönelik hava operasyonlarına katılması ihtimali. Beyaz Saray sözcüsü Schultz düzenlediği basın toplantısında DAEŞ’e karşı girişimleri destekleyeceklerini ifade etti ve “Rusya’dan DAEŞ’e karşı gelecek yapıcı adımları destekleriz. Ancak Ruslar dahil, herhangi birisinin Esad’a yardım etmesini kabul etmeyiz” dedi.