• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Enerjiden 53,5 milyon liralık tasarruf

Yeniakit Publisher
2020-07-21 11:34:00 -
Enerjiden 53,5 milyon liralık tasarruf

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İzmit Su A.Ş. (İSAŞ) tesislerinde inceleme yaptı.

 A. Enes Boyacı 

İncelemelerde kent nüfusunun artması nedeniyle artan su ihtiyacının karşılanması amacı ile yatırımlara devam ettiklerini dile getiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, yaz günlerinde artan tüketim artışını dengelemek amacı ile Yuvacık’ta bulunan içme suyu arıtma tesisindeki 70 bin tonluk su deposuna ek olarak 18 bin tonluk ek bir depo daha ilave edildiğini belirtti. Başkan Büyükakın, yeni ilave depo ile 60 bin hanenin bir günlük suyunu güvence altına aldıklarını ifade etti.

“İlave yatırımlar yapacağız”

İSAŞ tesisleri incelemelerinde Başkan Büyükakın’a, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İSAŞ Genel Müdürü Levent Özkan, Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanı Kemal Altunel, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü ve AK Parti Başiskele İlçe Başkanı Mustafa Koral eşlik etti. İnceleme sonrası basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Başkan Büyükakın, “Bu tesisimizde bulunan güneş enerjisi santraline ilave yeni yatırımları da hayata geçireceğiz” açıklamasını yaptı.

Yeni yapılan tank ile beraber temiz su tankı seviyesinin dört metre seviyelerinde tutulacağını da dile getiren Başkan Büyükakın, “Bu sayede maksimum tüketimlerde temiz su tankı seviyesi 3 metre altına düşmeyecek. Bu sayede yüksek kotlardaki yerleşim yerlerinde su temininde yaşanabilecek aksaklıkların da önüne geçmiş olacağız. Kocaeli’nin batı yakasının artan su ihtiyacını da karşılamak için Tavşancıl’da 25 bin metreküplük bir deponun proje çalışmasını tamamlandık. Bu sayede şehrimizin batı bölgesindeki yüksek tüketimleri dengeleyebileceğiz. Buradaki depomuzla da 85 bin hanenin bir günlük su ihtiyacını karşılayabileceğiz. Tavşancıl sonrası su tüketimi toplam tüketimin yüzde kırkıdır. İlave depo yaparak Tavşancıl sonrası günlük tüketimin dörtte birini depolamış olacağız. Bu sayede Gebze, Darıca, Çayırova ilçelerinde enerji kesintisi sırasında yaşanan su temin risklerini de azaltacağız. Buradaki yeni deponun bağlantılarını TCDD duruşu esnasında yapacağız. Bu sayede devreye alınması için ilave duruş yapılmayacaktır” diye konuştu.

“90 milyon kwh elektrik üretiyoruz”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan toplam tesis kapasitesinin yaklaşık 40 bin hanenin bir yıllık ihtiyacına karşılık geldiğini de söyleyen Başkan Büyükakın, “27,6 MW olan enerji üretim kapasitemizle yıllık 90 milyon KWH elektrik üretiyoruz. Bu tesislerden yılda 53,5 milyon lira gelir elde ediyoruz. Bu üretilen enerji aynı zamanda 40 bin hanenin elektrik tüketimine denk gelmektedir. Şimdi yeni planladığımız ve hayata geçireceğimiz tesislerle bu rakamı daha da yukarılara çekmek için çalışacağız” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23