• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emekli yeni intibak zammı son dakika SGK SSK BAĞKUR emekli maaşı intibak yasası

Yeniakit Publisher
2019-04-08 11:39:00 - 2019-04-08 11:40:50
Emekli yeni intibak zammı son dakika SGK SSK BAĞKUR emekli maaşı intibak yasası

Emeklilerin gözü kulağı yeni intibak zammına ilişkin yeni düzenleme için Meclis’te. 2019 yılı SGK SSK BAĞKUR emekli maaşı intibak yasası son dakika gelişmeleri oldukça merak ediliyor. İntibak yasası çıktı mı? İntibak yasasında son durum ne? 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrası emekli intibak yasası için Meclis harekete geçecek mi? İntibak yasası çıkarsa emekli ne kadar zam alacak? İntibak yasasıyla artırılan aylıklar ne zaman alınacak? İşte emekli intibak zammına ilişkin son dakika haberleri…

Emeklilerin gözü kulağı yeni intibak zammına ilişkin yeni düzenleme için Meclis’te. 2019 yılı SGK SSK BAĞKUR emekli maaşı intibak yasası son dakika gelişmeleri oldukça merak ediliyor. İntibak yasası çıktı mı? İntibak yasasında son durum ne? 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrası emekli intibak yasası için Meclis harekete geçecek mi? İntibak yasası çıkarsa emekli ne kadar zam alacak? İntibak yasasıyla  artırılan aylıklar ne zaman alınacak? İşte emekli intibak zammına ilişkin son dakika haberleri…

Emekli intibak yasası ile ne kadar alacak? Anayasa Mahkemesi'nin intibak zammının yasa yoluyla yapılabileceğini belirtmesiyle, emeklilerin gözü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) çevrildi. Emekliler yeni intibak zammı için yasa beklentisi taşıyor. Özellikle 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gözü Meclis'te. Çıkacak yasa sonrası emekli maaşı artacak. Emekli maaşları için 355 liraya varan artış için yasa bekleniyor. İşte milyonlarca emeklinin merakla beklediği intibak zammı hakkında tüm detaylar.  2019 yılı SGK SSK BAĞKUR emekli maaşı intibak yasası son dakika gelişmeleri oldukça merak ediliyor. 

Emekliler, intibak için başlatılan yargı sürecinde istediğini bulamadı ancak umutları devam ediyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, intibak umutlarının sürdüğünü belirterek, "Aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000'den önce emekli olanlar bizden daha fazla maaş alıyor. Promosyon, ikramiye gibi pek çok imkan elde ettik. Şimdi de intibak ile maaş farklılığının son bulmasını bekliyoruz" diyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu da "2000'den önce emekli olmuş bir kişi 2 bin 200-2 bin 300 lira civarında maaş alıyorsa, 1 Ocak 2000'den sonra emekli olmuş kişi bin 900 lira alıyor. 

Arada 300-400 lira fark var. Bugüne kadarki taleplerimizin büyük bölümü hükümetimizce yerine getirildi. Bu konunun da çözüme kavuşmasını bekliyoruz. Konu aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor" açıklamasını yaptı. Eğer intibak yasası çıkarsa, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı detaylı bir çalışma gerçekleştirecek. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak. Yani düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak. 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lı 50 ile 355 lira arasında zamdan yararlanmıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İntibak yasası nedir? İntibak çıkarsa emekli ne kadar zam alacak?

İntibak Yasası bazı SSK emeklilerini ve çok az sayıda Bağ-Kur emeklisini ilgilendiriyor. İntibak yasasına neden gerek duyuldu?

Öncelikle intibakın emekli aylıklarına zam yapma amacıyla yapılmadığını, fakat zam sonucu doğuran bir işlem olduğunu belirtelim. İntibak, aynı gün sayısında, aynı kazanç tutarı üstünden prim ödemesine karşın, farklı tarihlerde emekli olduğu için farklı tutarda emekli aylığı alanların emekli aylıklarında eşitlik sağlamak için yapıldı. Emekli aylıkları arasındaki farklığa son yıllarda emekli aylığı hesaplama usulünün sürekli değiştirilmesi yol açtı. Çünkü;

- 1982 yılı öncesinde emekli olanlar,

- 1982-1987 yılları arasında emekli olanlar,

- 20 Haziran 1987 tarihli 3395 sayılı kanuna göre borçlanma primi ödeyen ve kamuoyunda süper emekli olarak bilinen emekliler,

- 1988-2000 yılları arasında emekli olanlar,

- 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında emekli olanlar,

- Ve 1 Ekim 2008 tarihinden sonra emekli olanların emekli aylıkları farklı usullerde hesaplandı. Bu da aynı kazanç üstünden, aynı gün sayısında prim ödeyenlerin farklı tutarda emekli aylığı alması gibi, adaletsiz ve eşit olmayan bir sonuç doğurdu. İntibak yasası ile yapılan, aynı kazanç tutarı ve aynı gün sayısında prim ödeyenlerin eşit tutarda aylık almasını sağlamaktır. 2000’den önce SSK’dan emekli olan 2 milyon 730 bin emeklinin dosyası tek tek incelenerek, belirlenen usulde Aralık 1999 tarihi itibariyle emekli aylıkları yeniden hesaplanacak. Aylıklar arasında belli oranda da olsa eşitlik ve adalet sağlanacak.   

İntibak Yasası’ndan hangi SSK emeklileri yararlanıyor 

İntibak Yasası’ndan 2000’den önce SSK’dan emekli olanlar yararlanıyor. 2000’den önce yaklaşık 2 milyon 730 bin emekli var. Bu emeklilerin yüzde 70’i İntibak Yasası’ndan yararlanıyor. İntibak sonucu yaklaşık 1 milyon 905 bin emeklinin aylığında artış meydana geliyor. Emekli aylıklarında artış her emekliye göre değişiyor. Emekli aylıklarından 1 TL den 322 TL’ye kadar farklı oranda artış söz konusu. Artışlardaki farklılığa emeklinin prim ödeme gün sayısı ve üstünden prim ödediği kazanç tutarı belirleyici oluyor. Yapılan intibak sonucunda;

- 207 bin emeklinin aylığında 20 TL’nin altında,

- 293 bin emeklinin aylığında 20 ile 50 TL arasında,

- 340 bin emeklinin aylığında 50 ile 100 TL arasında,

- 471 bin emeklinin aylığında 100 ile 150 TL arasında,

- 291 bin emeklinin aylığında 150 ile 200 TL arasında,

- 258 bin emeklinin aylığında 200 ile 250 TL arasında,

- 45 bin emeklinin aylığında ise 250 TL’nin üstünde artış oluyor. 

İntibaktan, yaşlılık, malullük ve ölüm (dul-yetim) aylığı alanlar yararlanıyor. Emekli aylıklarındaki artış tutarı, artış oranı ve aylığı artan kişi sayısı yaşlılık, malullük ve ölüm aylıkları açısından tabloda gösterilmiştir.

İntibak Yasası ne getiriyor ne götürüyor

Prim ödeme sayısına göre emekli aylıklarındaki artış

2000 yılına kadar emekli aylıkları katsayı gösterge sistemine göre hesaplandı. Yapılan intibakta, emekli aylıklarındaki artışta prim ödeme gün sayısı ve emeklinin gösterge rakamı önemli rol oynadı. 2000’den önce emekli olanlar emekli oldukları tarihteki prim gün sayısı ve gösterge rakamına göre, tablodan yararlanarak emekli aylıklarındaki artışın yaklaşık tutarını hesaplayabilirler. 

İntibaktan yararlanan Bağ-Kurlular 

İntibak Yasası’ndan az sayıda Bağ-Kur emeklisi de yararlanıyor. 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında Bağ-Kur’dan emekli olan 12.186 kişinin intibakı yapılarak emekli aylıklarında artışa gidildi. Bu tarihler arsasında emekli olanların intibakının yapılmasının nedeni, 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında Bakanlar Kurulu’nun belirlediği 24 basamaklı gelir tablosunun daha sonra Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesidir. Anayasa mahkemesince iptal edilen gelir tablosu üstünden emekli aylığı bağlanan 12.186 Bağ-Kur emeklisi, aynı basamak ve gösterge üstünden emekli olanlara nazaran daha az emekli aylığı aldığından mağduriyetleri söz konusuydu. İntibak yasası ile bu tarihler arasında emekli olanlar için yeni gelir tablosu hazırlandı. Ve emekli aylıkları emekli oldukları tarih itibariyle yeniden hesaplandı. Hesaplana yeni aylıklara göre Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında tabloda görülen tutarlarda artış olmakta:

1 NİSAN 2002 İLE 30 HAZİRAN 2002 ARASINDA EMEKLİ OLAN 12.186 BAĞ-KUR EMEKLİSİNİN AYLIK ARTIŞI

6. BASAMAKTAN EMEKLİ OLANLAR  27 TL

12. BASAMAKTAN EMEKLİ OLANLAR  37 TL

18. BASAMAKTAN EMEKLİ OLANLAR  75 TL

24. BASAMAKTAN EMEKLİ OLANLAR  118 TL

İntibak Yasası ne getiriyor ne götürüyor

İntibak yasasıyla  artırılan aylıklar ne zaman alınacak

İntibak yasasıyla emekli aylıklarında meydana gelen artış farkları, 1 Ocak 2003 dönemindeki aylıklara yansıtılacak. Aylığında artış meydana gelen emekli, zamlı aylığını Ocak 2013 ödeme döneminde alacak. Ayrıca fark olarak toplu para alınması gibi bir durumda söz konusu değil. Çünkü, her ne kadar emekli aylıkları Aralık 1999 ayı itibariyle yeniden hesaplansa da, zam Ocak 2013 aylığına yansıtılacağından önceki aylar için fark ödenmeyecek.

Memur emeklileri neden yararlanamıyor?

İntibak Yasası’ndan memur emeklileri yararlanamıyor. Yaralanamamalarının nedeni, aynı derece ve kademe üstünden emekli olan memurlar, hangi yılda, ne zaman emekli olursa olsun, aynı tutarda emekli aylığı almaları. Dolayısıyla, kendi içinde SSK’da olduğu gibi adaletsiz ve eşit olmayan bir durum söz konusu değil. İntibak Yasası; emekli aylıklarına zam yapan bir yasa değil. Aynı gün sayısında aynı kazanç tutarı üstünden prim ödemesine rağmen farklı yıllarda emekli olduğundan farklı tutarda emekli aylığı alanların, emekli aylıkları eşitlenerek adil ve eşit olmayan durumu sonlandırmayı amaçlıyor. 

İntibak Yasası neden tüm Bağ-Kur emeklilerini kapsamıyor?

Bağ-Kur sigortalıları 24 basamaktan ibaret olan gelir tablosu üzerinden prim ödüyor ve bu tablo üstünden emekli aylığı bağlanıyor. Emekli aylığı tutarını bulunduğu gelir basamağı ve basamakta bulunma süresi belirliyor. Dolayısıyla, emekliler arasında kendi içinde adaletsiz ve eşit olmayan bir emekli aylığı tutarı söz konusu değil. Ancak, Bağ-Kur emeklilerinin sosyal güvenlik kurumları içinde en az emekli aylığı aldığında ayrı bir gerçek. Ancak, intibak yasası emekli aylıklarına zam yapmayı amaçlayan bir yasa olmadığından Bağ-Kur emeklilerini kapsama almadı. 

Ancak, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen gelir tablosu üstünden 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında emekli aylığı bağlananların mağduriyetinin intibak yasası ile giderilmesi, Bağ-Kur emeklilerinin kendi arasında eşitliği sağlamış bulunuyor.

Emekli aylıklarının geneli düşük, tüm aylıkların artırılması gerek

Hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olursa olsun, emekli aylıklarının geneli düşük. Sosyal güvenliğin öncelikli amacı, hastalık, yaşlılık vb. nedenlerle insanların çalışamadığı dönemde, çalıştığı süredeki hayat standardını sağlamak. Bunun için de hastalık veya yaşlılığı nedeniyle işini yapamadığı sürelerde, geçimini aksatmadan devam ettirecek kadar sosyal güvenlik sisteminden gelir veya ödenmesi gerekir. Oysa, son yıllarda sosyal güvenlik kurumlarımızın mali yapılarının bozukluğu gerekçe gösterilerek, emekli aylığı hesaplama usulü, emekli aylıklarını azaltacak şekilde düşürüldü. Bu anlayış, intibak yasasını zorunlu kıldı. Emekli aylıklarının geneli iyileştirilmediği sürece, daha pek çok intibak yasasının çıkartılacağına hiç şüphe yoktur. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23