• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emekli maaşını internetten hesaplatmak mümkün

Yeniakit Publisher
2019-05-14 13:50:00 - 2019-05-14 13:51:47
Emekli maaşını internetten hesaplatmak mümkün

Murat Özdamar ve Muhammet Resuloğlu, emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili her konuyu siz okurlarımız için yazıyor ve açıklıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunun sigortalıların kullanımına açtığı çok güzel bir uygulaması var. Her sigortalı yaşlılık aylığını, hesap yaptırdığı an itibariyle öğrenebilmekte. Sigortalılar yaşlılık aylığını Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesinde bulunan http://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ linkinden hesaplatabilir.

Sigortalılara bağlanacak emekli maaşı, kişinin 31 Aralık 1999 tarihinden sonra prim ödemesi yoksa “gösterge sistemi”ne göre tekli aylık hesaplanır. Sigortalının 1 Ocak 2000 ila 30 Eylül 2008 dönemleri arasında da prim ödemesi var ancak 30 Eylül 2008 tarihi sonrası prim ödemesi yoksa prim ödeme gün sayısına oranlanmak suretiyle “gösterge sistemi” ve “ortalama yıllık kazanç sistemi”ne göre ikili aylık hesap edilir. Sigortalının her üç dönemde de prim ödemesi varsa prim ödeme gün sayısına oranlanmak suretiyle “gösterge sistemi”, “ortalama yıllık kazanç sistemi” ve “ortalama aylık kazanç sistemi”ne göre üçlü aylık hesaplanır.

İşte bu emekli maaş sistemi farklılığı nedeniyle Sigortalıların aynı prim günü olmasına rağmen farklı emekli maaşı almalarının nedeni üç farklı aylık sisteminden kaynaklanıyor.

Burada bir hatırlatma yapalım. Emekli aylığı hesaplama programı fiili hizmet zammı bulunan yani yıpranma primli işlerde çalışması olanların, malullük aylığından yararlanamayan engellilerin ve vergi indirim belgesi sahibi kişilerin yaşlılık aylığını hesaplamamaktadır.

Yaşlılık aylığını SGK’nın internet sitesinden hesaplatanlar, sigortalı çalışmaları halen devam ediyor ise işverenleri tarafından bir ya da iki aylık prim verme süresinin gelmediğini dikkate almalı dolayısıyla emekli maaş hesabının son bir ya da iki aylık primleri kapsamadığı için eksik/fazla olacağını göz önünde bulundurmalıdır. Bu fark prim matrahına bağlı olarak 45-50 TL kadar olabiliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sigortalıların emeklilik başvuru ayıyla ilgili hatalı bilgi sahibi olmaları nedeniyle hak kayıplarına uğradığını da özellikle belirtelim. Örneğin; birçok sigortalı temmuz ayından önce yaşlılık aylığı başvurusunda bulunduğu takdirde Temmuz emekli zammında yararlanacağını sonrasında ise yararlanamayacağını düşünmektedir. Oysa bu doğru değildir. Hesaplanan aylığın başlangıç tarihi yılın ilk altı aylık dönemine rastlaması halinde ocak ödeme dönemi için emekli maaşı zam oranı kadar artırılmakta, yaşlılık aylığının başlangıcının yılın ikinci altı aylık dönemine rastlaması halinde ise yaşlılık aylığı öncelikle ocak zammı daha sonra da temmuz zammı kadar artırılmaktadır.

Emeklilik için başvuru yapacak herkesin beklentisi, yüksek emekli maaşı ödenmesidir. Yüksek maaş bağlanmasına yönelik sihirli bir formül yok. Yüksek emekli maaşı alabilmenin gerçekçi formülü, primlerin yüksekten ödenmesi ve prim ödeme gün sayısının fazla olmasıdır.

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23