• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ekspertiz parası nasıl geri alınır? İpotek ücreti iadesi nasıl olur?

Yeniakit Publisher
2019-11-06 08:23:00 - 2019-11-06 08:25:16
Ekspertiz parası nasıl geri alınır? İpotek ücreti iadesi nasıl olur?

Ekspertiz, uzman tarafından gayrimenkule yönelik değerin ne olduğunun belirlenmesi çalışması olarak ifade ediliyor. Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlerin almak istedikleri evin mali değerini belirleyen rapora ekspertiz raporu deniyor. Vatandaşlar bankalardan konut kredisi çekerek ev aldıklarında konutun değerini belirlemek üzere Ekspertiz gelmekte. Bankalar krediyi çeken vatandaştan bu ekspertiz ücretini de alıyordu. Ancak ekspertiz ücretinin bankadan geri alındığını biliyor musunuz? Peki ekspertiz parası nasıl geri alınır? Ekspertiz ücretini geri almak için nereye başvurulur?

Ekspertiz, uzman tarafından gayrimenkule yönelik değerin ne olduğunun belirlenmesi çalışması olarak ifade ediliyor. Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlerin almak istedikleri evin mali değerini belirleyen rapora ekspertiz raporu deniyor. Vatandaşlar bankalardan konut kredisi çekerek ev aldıklarında konutun değerini belirlemek üzere Ekspertiz gelmekte. Bankalar krediyi çeken vatandaştan bu ekspertiz ücretini de alıyordu. Ancak  ekspertiz ücretinin bankadan geri alındığını biliyor musunuz? Peki ekspertiz parası nasıl geri alınır? Ekspertiz ücretini geri almak için nereye başvurulur?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) tarafından bankaların ipotek ve ekspertiz ücretini vatandaşlardan almasının kanuni olarak yasalaştığını fakat usulsüzlük yapıldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, vatandaşları uyardı. "Normalde bir şeyin bedeli ödendiğinde faturası o kişi adına kesilir.” Diyen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Fatura kişiye tanzim edilirse tüketici bunu öder ancak ekspertiz konusunda firmalar faturayı bankalara kesiyor, banka da bunun ücretini tüketiciden alıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Bankaların bu ücreti tüketiciden talep edebilmesi için fatura o kişinin adına kesilmek zorundadır. Aksi takdirde tüketici, hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurarak ekspertiz ücretini rahatlıkla geri alabilir."  dedi.

Ekspertiz parası nasıl geri alınır?

Vatandaşların ödedikleri parayı iade alabileceğini belirten Şahin, "Tüketici, miktarı ne kadar olursa olsun bir ekspertiz ücreti ödemişse hakem heyetine giderek bunun iadesini talep edebilir. Miktarın yüksek olduğu durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurarak yine bu ücreti geri alabilir ancak bunun için faturanın tüketicinin adına kesilmemiş olması gerekiyor. Tüketici 'Bedelini ödemişsem bunun faturasını istiyorum.' deme hakkına sahip. Bankaların bu tür işlemleri yaparken 'Hizmeti tüketici adına aldım bu yüzden faturasını da tüketici adına kesiyorum.' demesi gerekiyor. Birçok banka ekspertiz ücretini geri ödemek durumunda kalıyor. Çünkü bunu ispat edemiyor. Örneğin bir tüketiciden 600 lira ekspertiz ücreti alınmış ve faturasını istediğimizde bunu ispat edemediği için ücreti ödemek zorunda kalıyor ancak fatura tüketici adına kesilirse böyle durumlarla da karşılaşmamış olacağız." şeklinde konuştu.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23