• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ekmek hamuru yoğurmanın püf noktaları nelerdir? Ekmek yapımı detayları

Ekmek hamuru yoğurmanın püf noktaları nelerdir? Ekmek yapımı detayları merak ediliyor. Son gğnlerde vatandaşlar koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalarak ihtiyaçlarını evde üretmeye gayret ediyor. Ev hanımları ekmek almak için dışarı çıkmak yerine ekmeği evde yapmayı tercih ediyor. Ekmek yapmayı yeni öğrenenler ekmek hamuru yoğurmanın püf noktalarını araştırıyor. Peki, evde ekmek hamuru nasıl yoğurulur? Ekmek hamurunun püf noktaları nedir?

Yeniakit Publisher
2020-04-04 17:04:00 -
Ekmek hamuru yoğurmanın püf noktaları nelerdir? Ekmek yapımı detayları

Ekmek hamuru yoğurmanın püf noktaları nelerdir? Ekmek yapımı detayları merak ediliyor. Son gğnlerde vatandaşlar koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalarak ihtiyaçlarını evde üretmeye gayret ediyor. Ev hanımları ekmek almak için dışarı çıkmak yerine ekmeği evde yapmayı tercih ediyor. Ekmek yapmayı yeni öğrenenler ekmek hamuru yoğurmanın püf noktalarını araştırıyor. Peki, evde ekmek hamuru nasıl yoğurulur? Ekmek hamurunun püf noktaları nedir?

Ekmek hamuru yoğurmanın püf noktaları nelerdir? 

1. Ekmek yaparken un seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Tam tahıllı veya çavdarlı undan ekmek yapıyorsanız bu tip un hacim olarak daha az yer kaplar. Genel amaçlı kullanılan ekmek ununda ise hamuru ne kadar yoğuracağınız hakkında gerekli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun.

2. Un seçiminde unun taze olmasına ve önceden hava almamış olmasına özen gösterin. Unu eleyerek kullanmak da daha lezzetli ekmek elde etmenizi sağlar.

3. Ekmek yapımı için kullandığınız suyun sağlıklı içme suyu olması önemli. Ayrıca suyun ılık olması da ekmek yapımını kolaylaştırır.

4. Tuz oranını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ekmek yaparken maya ile tuzu ayrı tutmanız işleri kolaylaştırır. Aktif kuru maya kullanıyorsanız tuz ile direkt temasını önleyerek lezzetli ekmekler yapabilirsiniz.

5. Ekmeğe sıvı yağı, zeytinyağı veya bal gibi sıvı malzemeler ekleyecekseniz su miktarını az tutmanızda fayda var. Sıvı miktarını doğru ayarlamak için ekmeğe sonradan biraz hamur ilave edebilirsiniz.

6. Ekmek hamurunu dıştan içe doğru en az 15-20 dakika elde yoğurarak istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Hamuru yoğururken dış yüzeyinin elastik, düzgün ve parlak renkte olmasına dikkat edin. Makinede ekmeğinizi yapıyorsanız ılık su, hamur ve tuzu gerekli bölmelere koyun. Unun ortasına mayayı ekleyin ve istediğiniz yoğurma ve pişirme ayarını seçin.

7. Ekmeğiniz elde yapıyorsanız önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Makinede ekmek pişirmek için kullanma kılavuzunda yazan talimatlara uyarak lezzetli bir ekmek elde edebilirsiniz.

8. Ekmeğiniz fırından çıktıktan sonra yaklaşık iki katı oranında hacim almışsa ve ekmeğe parmak ile bastırdığınızda tekrar aynı şekline dönüyorsa ekmeğinizi başarılı bir şekilde pişirmişsiniz demektir.

9. Ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra bir süre dinlenmeye ve soğumaya bırakın. Böylece ekmeğin hamur olmasını önlemiş olursunuz.

En kolay ekmek tarifi

Malzemeler

1 su bardağı ılık süt, 1,5 yemek kaşığı kuru maya, 1/3 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 3 su bardağı un.

Yapılışı:

Ilık süt, su, şeker ve mayayı bir kabın içine aktarın ve bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın. Ardından içine tuzu ve unu azar azar ilave ederek karıştırın. Yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduktan sonra hafif un serpilmiş bir başka kabın içine ekmek hamurunu aktarın.

Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde örtün. Oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar mayalandırın. Hamurun iki katına çıktığını göreceksiniz. Bu aşamada hamurunuzu hafif un serpilmiş tezgaha alın, 1 dakika kadar yeniden yoğurun. Şekil verin ve pişirme kabının içine aktarın. Üzerini kapatarak kabın içinde 30-40 dakika daha mayalanmaya bırakın.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın. Pişirdikten sonra çıkarın, oda sıcaklığında soğutun ve afiyetle tüketin.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı