• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dr. Şenocak’tan Diyanet’e çağrı: Hac ve Umre paralarını da faizden kurtarın

Yeniakit Publisher
2019-11-27 14:52:00 -
Dr. Şenocak’tan Diyanet’e çağrı: Hac ve Umre paralarını da faizden kurtarın

Diyanet İşleri Başkanlığı;'nın din görevlilerine maaş ödemelerinde faizli bankaları devre dışı bırakarak katılım bankalarını zorunlu hale getiren uygulamasına ilahiyatçılardan destek gelirken öte yandan Hac ve Umre ibadetini yapmak için vatandaşların Diyanet'e ödedikleri paraların da faizli bankalardan kurtarılması çağrısı yapıldı. Yeni Akit'e konuşan Fıkıh Doktoru İhsan Şenocak, Bakara Süresi'nin 279. Ayetini hatırlatarak, "Diyanet İşleri Başkanlığı, bu uygulamayı bütün kalemlere yaymalı." dedi.

Taha Emre ÖZDEMİR   ANKARA  Dr. İhsan Şenocak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 150 bin din görevlisinin maaşlarının faizsiz finans kurumları aracalığı ile ödenmesine yönelik yaptığı düzenlemeyi değerlendirdi. Dr. Şenocak, Bakara Suresi'nin 279. Ayet-i Kerimesi'ne dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı:

"Allah-u Teala Bakara Süresi'nin 279. Ayet-i Kerimesi'nde, faiz alanlar için şöyle buyuruyor: 'Allah ve Resulu tarafından size bir savaş açıldığını bilin.' Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu uygulamayı bütün kalemlere yayması gerekir. Aksi taktirde, 'Yarabbi ben burada seninle savaşmaktan vazgeçtim ama diğer tarafta devam edeceğim.' gibi bir anlam ortaya çıkar."

150 Bin din görevlisinin maaşı faizden kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından il müftülüklerine gönderilen genelge ile 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren yapılacak kurum maaşı ödeme protokollerinde faizsiz finans kurumlarının tercih edilmesi istendi. Başkan Erbaş'ın öncülüğünde başlatılan çalışma tamamlandı. Bundan böyle Diyanet'e bağlı 150 bin din görevlisinin maaşları faizsiz finans kurumları aracılığıyla ödenecek.

Diyanet'in bu uygulamasını değerlendiren Fıkıh Doktoru İhsan Şenocak, "Din görevlilerinin faize bulaştırılmaması en başından beri yapılması gereken bir durumdu. Diyanet İşleri Başkanlığı böyle büyük bir hatadan döndü. Bu bir erdemdir ancak bunu bütün işlemlere yaymak lazım. Eğer diğer kalemlerde faizli bankalarla işlemler devam ediyorsa o zaman şöyle denmiş olur: 'Yarabbi ben burada seninle savaşmaktan vazgeçtim ama diğer tarafta devam edeceğim.' "

"Faiz silahsız ve kansız bir sömürü sistemidir"

"Kur'an-ı Kerim'de Allah-u Teala Bakara Süresi'nin 279. Ayet-i Kerimesi'nde faiz alanlar için şöyle buyuruyor: "Allah ve Resulu tarafından size bir savaş açıldığını bilin." Yani faiz alanlar ve verenler, faizle işlem yapanlar Allah ve Resulu ile savaşmaktadır. Faiz, evleri yıkan, cemiyetleri dağıtan, sermayeyi belli ellerde toplayan bir sömürü sistemidir. Bütün bunlar zincirleme şekilde toplumda bir felakete yol açar." şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

'Hiçbir günahla alakalı bu ifade kullanılmamıştır'

"Allah ve Resulu tarafından size bir savaş açıldığını bilin"

İmam-ı Malik Hazretleri'nin faize ilişkin ifadelerine dikkat çeken Dr. Şenocak, şunları söyledi:

"Bir gün İmam-ı Malik Hazretleri'ne birisi gelir ve en büyük günahın ne olduğunu sorar. 'İçkiden daha büyük bir günah var mı?' der. İmam Malik Hazretleri de 'bu soruya cevap vermem için Kur'an'a ve Sünnet'e müracaat edip sualinin cevabını aramam gerekir.' der. Adam 2. gün gelince ona yarın gelmesini söyler. Tekrar gider tekrar gelir. İmam-ı Malik sonunda der ki 'senin bu soruna cevap vermek için Kur'an-ı Kerim'i, Allah Resulu Aleyhisselam'ın hadislerinin yazılmış olduğu mecmuaları sayfa sayfa okudum. Gördüm ki en büyük günah faizdir. Çünkü Allah-u Teala hiçbir günahla alakalı bu günahı işleyenler Allah ve Resulu ile savaşır ifadesini kullanmamıştır.' "

'Ey iman edenler! Neden yapmadıklarınızı söylüyorsunuz'

Diyanet yönetiminin Din görevlilerini bugüne kadar faizli bankalarla çalışmaya mecbur etmesinin vaazların toplum üzerinde pek fazla tesir uyandırmamasının baş amillerinden biri olduğunu belirten Dr. Şenocak, sözlerine şöyle devam etti:

"Hadiseye şuradan bakmak lazım. Selefi Salihin'e birisi, 'Efendim vaaz etmek istiyorum.' dediğinde onlar derdi ki "Yarın, 'Ey İman edenler! Neden yapmadıklarınızı söylüyorsunuz?' Ayet-i Kerimesi seni mahçup etmesin. Önce yanlışları terket, sonra insanları yanlışları terketmeye davet et.” Bugüne kadar faizli bankalarda Müslümanların işlem yapmış olması sohbetlerin insanlar üzerinde niçin pek fazla tesirinin olmadığının da cevabıdır. Eğer biz 'faiz haramdır.' der ve zaruret olmadığı halde faizli bankalarla işlem yaparsak okumuş olduğumuz Ayet-i Kerimeler millet vicdanına tesir etmez. Yani Müslümanlar önce yaşayacaklar, sonra muhataplarını yaşamaya davet edecekler."

"Diyanet bu uygulamayı tüm kalemlere yaymalı"

“Miletimizin öncüsü olan hacalarımızın faize bulaştırılmaması en başından beri yapılması gereken bir durumdu. Çünkü Hazreti Muhammed Aleyhisselam faizi 15 asır önce Veda Haccı'nda yasaklamıştı. En son yasaklanan hükümlerden birisi faizdir. Neden en son yasaklandı? Çünkü insanların para ile imtihanı en zor imtihandır. Madem Diyanet İşleri Başkanlığı böyle büyük bir hatadan döndü bu büyük bir erdemdir. Yalnız bunu bütün işlemlere yaymak lazım. Eğer diğer kalemlerde faizli bankalarla işlemler devam ediyorsa o zaman şöyle denmiş olur: 'Yarabbi ben burada seninle savaşmaktan vazgeçtim ama diğer tarafta devam edeceğim.' Allah-u Teala bizi faizli işlemlere bulaşarak O'nunla ve Resulu ile savaşmaktan muhafaza buyursun."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ahmet koçak

çok doğru bir iş yapılmış olur.aslında hükümetimizin bu işleri en güçlü zamanında halletmiş olması gerekiyordu.inşaallah hocamızı dinler de harekete geçerler.

YORUM

Teşekkürler İhsan hocam.Allah senden razı olsun.Diyanet işleri Ticaret işlerini kâr işlerini bırakmalı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23