• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Detaylar belli oluyor! Vekil transferine ilişkin yol haritası çizildi

Yeniakit Publisher
2020-05-31 08:46:00 -
Detaylar belli oluyor! Vekil transferine ilişkin yol haritası çizildi

Salı günü mesaiye başlayacak olan TBMM’de yoğun gündemin içinde vekil transferine karşı atılacak adımlar da belirlenecek. Vekil transferine karşı Avrupa’daki uygulamalara bakılıp örnekler belirlenirken, 3 alternatiften oluşan örnek bir formül oluşturuldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) salı günü yoğun gündemle yeniden çalışmalara başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uyumu için yeni düzenlemeler planlanıyor. Bunların arasında, içtüzüğe ‘başkanlık’ rötuşu, komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere zorunlu bağımsızlık ve transferlere Avrupa modeli incelemesi de var.

Hürriyet’te yer alan habere göre, TBMM’nin koronavirüs salgını nedeniyle ara verdiği çalışmalar, siyasi tartışmalarla başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyum çalışmaları ile milletvekilleri transferine ilişkin yasal düzenlemeler, tartışmaların odağını oluşturacak. Komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere zorunlu bağımsızlık gibi konular tartışılıyor.

TBMM Başkanlığı tarafından çalışma yaptırıldı

Edinilen bilgiye göre, TBMM açılmadan çalışmalarına başlanan düzenlemelerden birini, İçtüzük değişikliği oluşturuyor. TBMM Başkanlığı, yasama uzmanları ve Meclis bürokratlarına yeni sisteme uygun çalışma kuralları oluşturmak için bir çalışma yaptırdı. Yapılan çalışmanın önümüzdeki günlerde partilere sunulacağı ve tartışmaya açılacağı öğrenildi.

Yasalar Meclis komisyonlarında oluşturulacak

Yeni içtüzük taslağındaki en önemli değişikliğin, ihtisas komisyonlarının çalışma şekline ilişkin olduğu belirtiliyor. Artık, yasaların Meclis komisyonlarında yapılması için alt yapı oluşturulacak. Yasaların bakanlıklar veya bürokratlar tarafından hazırlanarak, TBMM’ye gönderilmesine son verilmesi planlanıyor. Hükümetin önerdiği tasa tekliflerine ilişkin çalışmaların, ihtisas komisyonlarında yapılması ve ilgili bakanlıkların yardımcı olmak için bürokrat göndermesi planlanıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Vekil transferine fren formülü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerileri arasında bulunan ‘milletvekili transferini engelleme’ çalışmalarında ise formüller tartışılıyor. Çalışmalar sırasında özellikle Avrupa ülkelerindeki uygulamalara bakıldığı ve bu uygulamalarla ilgili alternatiflerin çıkartıldığı öğrenildi.

3 alternatif oluşturuldu

Batı ülkelerine ilişkin bazı örneklerde, seçimden sonra parti gruplarının oluşması için milletvekillerine bir kaç aylık bir süre veriliyor. O süre içinde milletvekilleri hangi parti grubuna katılacağına karar veriyor. Gruplar oluştuktan sonra da bir daha yeni gruplar kurulamıyor. Tartışılan örnekler arasında şunlar bulunuyor:

-Seçimlerden sonra grupların oluşması için süre verilecek. Bu süre içinde kurulan gruplar seçime kadar gidecek. Yeni grup kurulamayacak.

-Milletvekilleri partisinden istifa edip bağımsız kaldıktan sonra sadece bir kez parti değiştirme hakkı verilecek. Parti değiştirdikten sonra tekrar istifa ederse, bağımsız olarak yoluna devam edecek.

-Bir parti, seçimlere en az 6 ay varken grup kurarsa seçime katılabilecek.

AK Partili milletvekilleri yönetime iletti

Olasılıkların araştırıldığı çalışma AK Parti’de sürerken, bazı milletvekillerinin bu çalışmanın sorun oluşturabileceğine ilişkin görüşlerini parti yönetimine ilettiği öğrenildi. Anayasayla güvence altına alınmış bazı hakların, yasal düzenlemeyle engellenmesinin doğru olmadığı, bu tür yasal düzenlemenin daha çok engellenen kişilerin işine yaradığı şeklindeki görüşler iletildiği belirtildi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kocasolak

Partisinden istifa eden veya ölen Millet vekilinin yerine aynı partiden aday olmuş olan aday, vekil olmalıdır. O şehirin tamamını kazanmış bir partinin ölen yada istifa eden vekilinin yerine de o partinin il başkanlığı kararı ile bir vekil tayin edilsin. İstifa edenin vekilliği düşsün.

Mehmet öksüz

Boş boş işlerle milleti oyalayıp duruyorsunuz yüzde 10 barjını indirin bu iş bitsin her siyasal partide kendini temsil etsin bırakın bu bizans uyonlarını
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23