• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki fark nedir?

Yeniakit Publisher
2020-01-26 15:33:00 -
Depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki fark nedir?

Depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki fark nedir? Depremin şiddeti ve büyüklüğü konusunda yapılan açıklamalarla vatandaşların aklında birçok soru belirdi. Bugüne kadar birçok kişinin yanlış bir şekilde kullandığı "deprem şiddeti" ve "deprem büyüklüğü" kavramlarını sizler için derledik. Deprem şiddeti nedir? Deprem büyüklüğü nedir? Deprem şiddeti ve büyüklüğü aynı şey midir?

Depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki fark nedir? Depremin şiddeti ve büyüklüğü konusunda yapılan açıklamalarla vatandaşların aklında birçok soru belirdi. Bugüne kadar birçok kişinin yanlış bir şekilde kullandığı "deprem şiddeti" ve "deprem büyüklüğü" kavramlarını sizler için derledik. Deprem şiddeti nedir? Deprem büyüklüğü nedir? Deprem şiddeti ve büyüklüğü aynı şey midir?

Depremin gücü ya da “boyutu” iki yolla ölçülmektedir. Bunlardan birisi depremin “şiddeti” diğeri ise “büyüklük”lüğüdür . Bu iki kavram sıklıkla karıştırılmakta ve yanlış kullanılmaktadır.

Depremin şiddeti; herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle depremin şiddeti, onun yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı, yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet depremin kaynağındaki büyüklüğü hakkında doğru bilgi vermemekle beraber, deprem dolayısıyla oluşan hasarı yukarıda belirtilen etkenlere bağlı olarak yansıtır.

Depremin büyüklüğü; deprem sırasında açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Enerjinin doğrudan doğruya ölçülmesi olanağı olmadığından,1930 yıllarında bulunan bir yöntemle depremlerin aletsel bir ölçüsü olan “Magnitüd” tanımlanmıştır. Bugüne dek olan depremler istatistik olarak incelendiğinde kaydedilen en büyük magnitüd değerinin 8.9 olduğu görülmektedir. 

Kaynak: AFAD
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23