• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Demans nedir, nasıl anlaşılır? Demans riskini azaltmanın yolları ve belirtileri

Yeniakit Publisher
2022-08-14 11:48:00 - 2022-08-15 10:09:12
Demans nedir, nasıl anlaşılır? Demans riskini azaltmanın yolları ve belirtileri

Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir. Bu yazıda demansın tanımından, oluşma riskini azaltmaya kadar, merak edilen bir çok konuyu sizler için derledik.

Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80'inden sorumludur.

Demans (Alzheimer) nedir?

Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80’inden sorumludur. Bir inme sonucunda oluşan vasküler demans ise en sık gözlenen ikinci demans türüdür.

Kelime anlamı olarak demans, Latince mens yani zihin kelimesinden türetilmiştir. Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir. Bazı demanslar ise vücuttaki bir maddenin eksikliğine ya da bir maddenin ya da ilacın yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tip demanslar genellikle ilerleyici olmaz ve geri dönüşü vardır.

Demans neden oluşur?

Beyin, her biri farklı işlevlerden (örneğin hafıza, yargılama ve hareket) sorumlu olan birçok farklı bölgeye sahiptir. Belirli bir bölgedeki hücreler zarar gördüğünde, o bölge normal işlevlerini yerine getiremez.

Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engeller. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kuramadığında, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Farklı demans türleri, beynin belirli bölgelerindeki, belirli beyin hücre hasarı tipleri ile ilişkilidir. Örneğin, Alzheimer hastalığında, beyin hücrelerinin içindeki ve dışındaki bazı proteinlerin yüksek düzeyde olması, beyin hücrelerinin sağlıklı kalmasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını zorlaştırır. Hipokampus adı verilen beyin bölgesi, beyindeki öğrenme ve hafızanın merkezidir ve bu bölgedeki beyin hücreleri Alzheimer hastalığında genellikle zarar gören ilk bölgedir. Bu yüzden hafıza kaybı genellikle Alzheimer'ın ilk semptomlarından biridir.

Demans riskini azaltmanın 3 yolu

Demans en korkulan yaşlılık hastalıkları arasında bulunuyor. Mynet'ten alınan habere göre; Yıllar geçtikçe demans hastalığına yakalanan kişi sayılarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar demans hakkında uyarılarda bulunarak demans olma riskinizi azaltacak 3 yöntemi açıkladı.

Demans, unutkanlık hastalıklarına verilen genel addır. Demans hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkiler. Beyin hücrelerinin zarar görmesi demansa neden olur. Genellikle belirli bir yaşın üzerinde görülen demans gündelik yaşamı etkileyecek boyuta gelerek hastanın en yakınındaki insanları bile tanıyamamasına yol açar. Dr Katy Bray, aktif kalmanın, yeni bir hobi veya spora başlamanın, iyi bir sosyal yaşam sürdürmenin demans risklerini azaltabileceğini belirtiyor. Dr. Bray, "Daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek, bunama olasılığını yüzde 40'a kadar azaltabilir.” Diyor.

KENDİNİZE İYİ BAKMANIZ ÖNEMLİ

Araştırma, çoğu demans vakasının, herhangi bir semptom görülmeden on ila 15 yıl önce beyinde başladığını bulmuştur, bu yüzden gençlikten itibaren kendinize iyi bakmanız önemlidir. Demansı önleyemeyebilirsiniz ancak riskleri azaltabilirsiniz.

DEMANS RİSK FAKTÖRLERİ

Yaş, bunama için en büyük risk faktörüdür. Dr Bray şunları söylüyor: “65-69 yaşları arasındaki 100 kişiden yaklaşık ikisinde bunama var ve bu rakam 85-89 yaşları arasında beşte bire çıkıyor. Kadınlar vakaların yüzde 65'ini oluşturuyor. Kadınların neden daha fazla etkilendiği tam olarak bilinmiyor ama kadınlar daha uzun yaşıyor.”

DEMANS RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ

Dr Bray şunları söyledi: “Alkolü azaltın, sigara içmeyin, sağlıklı beslenin, sağlıklı kilonuzu koruyun, tansiyonunuzu düşük tutun, iyi bir gece uykusu alın ve egzersiz yapın. Kalbinize ve vücudunuza iyi bakın. O zaman beyninizi keskin ve sosyal tutun. Arkadaşlarınızla yürüyüşe çıkın, diğer insanlarla yeni bir hobi öğrenin veya bulmaca çözün.”

İşitme cihazı edinin: Hafif işitme kaybı olan kişilerde bunama gelişme olasılığı iki kat, orta derecede işitme kaybı olanlar için bu üç kat artar. Dr Bray, "İşitme cihazlarını sorun yaşar duymaz takmanız riski azaltabilir" dedi.

Depresyonu tedavi edin: Geç depresyona giren kişilerde bunama riski yüzde 70, orta yaştan beri depresyonda olanlar ise yüzde 80 daha fazla risk taşıyor.

Yalnız olmayın: Yalnızlık , yaklaşık yüzde 50 artmış riskle ilişkilidir.

Demans en erken kaç yaşında başlar? Genç yaşta demans belirtileri

Bulgular genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkar, nadir olarak daha erken yaşlarda da görülebilir, bu durumda sıklıkla ailevi özellikler gösterir.

DEMANS BELİRTİLERİ

Hafıza: Son olayları, isimleri ve yüzleri düzenli olarak unutmak.

Tekrar: Giderek tekrar eden hale gelmek.

Eşyaları yanlış yerleştirme: Eşyaları düzenli olarak yanlış yerleştirmek veya garip yerlere koymak.

Karışıklık: Tarih veya günün saatinden emin olmamak.

Oryantasyon bozukluğu: Nerede olduğunuzdan emin olmamak veya özellikle tanıdık olmayan yerlerde kaybolmak.

Dil: Doğru kelimeleri bulma sorunları.

Ruh hali ve davranış: Ruh hali düşüklüğü, endişeli veya sinirli hale gelmek.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ahmet yüksel

bu haberi Elin katy sinden kedisinden alıntı yapaarak yazacağınıza Bizim müslüman bir doktorumuza ÖRN N.Tar..hocamıza sorsaydınız doğru cevabı yazardınız.Hani oruçtan kaçmak için sosyete doktorlarından fetva alanlar gibi yapmışsınız.Benim aile büyüklerim 80 90 yaşlarında maşallah ne namazı ne kur anı ne de islamı unuttular.Bu yaşta sabah namazından sonra sıcaklar başlamadan bahçeye gidip öğle olmadan işlerini bitirip evlerine gelir dinlenirler. İlginç değil mi allahın lutfu aklı da kalbi de koruyan ille de namaz illede namaz.O fatihalar sureler ruk u secde ler hepsi bizim için. Namaz varsa ne aizemer ne demans ne de şeytan yaklaşamaz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23