• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı: İşte 'İnsan Hakları Eylem Planı'nın detayları

Yeniakit Publisher
2020-11-20 07:04:00 -
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı: İşte 'İnsan Hakları Eylem Planı'nın detayları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “İnsan Hakları Eylem Planı”na ilişkin kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Akademisyenler ve STK temsilcilerinin görüşleri alınarak hazırlanan taslak yeni yıl ile birlikte hayata geçecek. Öne çıkan başlıklar ise adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, kadın ve engelli haklarının geliştirilmesi, bürokraside yaşanan sıkıntıların giderilmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ için kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Yeni Eylem Planı için akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşlerinin alındığı toplantılar düzenleniyor. Taslağa son şekli verildikten sonra Erdoğan’a sunulacak.

Adalet Bakanlığı’nın geçen yıl açıkladığı ‘Yargı Reform Strateji’ belgesindeki başlıklar arasında yer alan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ hazırlık çalışmalarında mesai sürüyor. Akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşlerinin alındığı toplantılar devam ediyor.

Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre; Yeni İnsan Hakları Eylem Planı’nda, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, kadın ve engelli haklarının geliştirilmesi ve bürokraside yaşanan sıkıntıların giderilmesi planlanıyor.

Yeni yılda hayata geçecek

Eylem planının hazırlık aşamasında, AYM ve AİHM kararlarında yer verilen ihlal alanlarına ilişkin etkili çözümler geliştirilecek. İnsan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası koruma mekanizmalarının gözlem ve raporları da dikkate alınacak. İnsan hakları alanında ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleriyle iş birliği yolları geliştirilecek. Planın yeni yılda uygulamaya alınması hedefleniyor.

Etkin işleyişin önü açılacak

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, çalışmalar hakkında, “Hukukun üstünlüğü temelinde bürokratik süreçlerin ve mevzuat düzenlemelerinin gözden geçirilmesi, piyasa aksaklıklarının giderilmesi ve rekabetçi piyasa mekanizmasının etkin işleyişinin sağlanması önceliğimizdir. Yerli ve yabancı yatırımcılara ve işletmelere yönelik bürokratik ve hukuki süreçlerde son yıllarda kaydedilen iyileşme daha da ileriye taşınacak” demişti.

AK Parti’de politika belgesi hazırlığı

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı da insan haklarına yönelik farklı bir hazırlık yürütüyor. İnsan Hakları Politika Belgesi için akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin görüşleri alınıyor. Yapılan tespitler ve eksiklikler bir rapor haline getirilecek.

Yargı alanında önemli adımlar

AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 yılı Mayıs ayında açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 3 ayrı yargı paketi çıkararak, yargı alanında önemli düzenlemelere imza attı. Bu paketlerde soruşturma aşamasında tutukluluk süresinin, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde 6 ayı, görevine giren işlerde 1 yılı geçmemesi, seri muhakeme usulü ile basit yargılama usulü yargı sistemine dahil edildi. Yine bu kapsamda suçun sübutuna doğrudan etki edecek mevcut bir delil toplanmadan düzenlenen, soruşturma veya kovuşturma yapılması izne veya talebe bağlı olan suçlarda izin alınmaksızın veya talep olmaksızın düzenlenen iddianamelerin iade edilmesi, uzlaştırma ve ön ödeme kapsamındaki suçlar hariç, cumhuriyet savcısının, üst sınırı 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda, kamu davasının açılmasını 5 yıl süreyle erteleme yetkisi verilmesi gibi önemli düzenlemeler yapıldı. (Yeni Şafak)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Adnan

Buradan adalet bakanlıgındaki kanun uygulayıcılara sesleniyorum dürüs karar veremiyorlarsa kanunu dürüst uygulayan birini bulup dogru kararı ona verdirsinler üç günlük dünya için birde kul hakkıyla ahirete gitmesinler unutmasınlarki günü gelince onlar hakkındada karar veren birileri çıkar Ben kayseride mekenik malz tic yapan tahhüt işi yapan biriyim 9 yıl önce özel okul inş malz falan verdim aynı zamanda işçiliginide yaptım firmaya faturalarını kestim 6500 tl alacagım kaldı ikiyıl idare ettim adamlar baktım üzerine yatmak istiyorlar borçlarının alacak davası açtım aturaları da mahkemeye sunduk bilrkişi falanda geldi açıkta olan malz tespiti yapıldı sıva altı malz tespiti yapılmadı mahkeme hakımler bizi davayı düşürdüler akı alır gibi degil beni toplam alacagım 33000 tl di bunun6500 tl si kaldı dedik şahitde var her hangi bir art düşüncem olsa hiç almadımda derim ve alacagımıda şimdiye çoktan almıştım çünkü diyer aldıklarımın verdiklerine dahil her hangi bir yazı falan verilmedi karşılıklıgüvene istinaden durum böyle oldugu halde dava açılalıda 6 yıl oldu hakimlerin u şekilde sıkınsısın çekiyoruz alz verdigim okul kayseri eskişehir bagları sultan koleji adaletsizligin düzeltilmesini bekliyorum acil

Çetin

Önce cezaları düzeltsin. Cezaların adı başka uygulanışı başka. 5 sene ceza almış bir insan gerçekte ne kadar yatıyor
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23