• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çocuklarda vitamin kullanımının önemi

Yeniakit Publisher
2018-06-16 11:58:00 - 2018-10-13 14:45:10
Çocuklarda vitamin kullanımının önemi

Vücudumuzdaki işlevlerin devam etmesini sağlayan vitaminler önemli maddelerdir. Çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme söz konusu olmazsa pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor.

A VİTAMİNİ:

A vitamini göz sağlığında, büyüme ve gelişmede önemli etkilere sahip bir vitamin türüdür. Çocukların A vitamini ihtiyacını karşılayabileceği besinlerin başında balık, havuç, ıspanak, yumurta gelir. Günde 1 adet havuç ya da 1 bardak havuç suyu, 1 adet yumurta, haftada en az 2 kez balık tüketmek A vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Yaz ayları içinse günde 4-5 adet kayısı tüketmek A vitamini ihtiyacının önemli bir bölümünü oluşturur.

D VİTAMİNİ:

D vitamini kemik ve dişlerin güçlenmesi için gerekli bir vitamin çeşididir. Eksikliğinde dişlerde çürüme, diş minesinde bozukluklar, kemiklerde büyük ölçüde bozukluklar ve bacaklarda çarpıklıklar görülebilir. D vitamini ihtiyacını karşılayan başlıca besinleri balık, balık yağı, süt, karaciğer olarak sıralamak mümkündür. Bunların dışında güneş ışınları D vitamini açısından önemlidir. Çocukların günde 20-30 dakika güneşlenmeleri D vitamini almalarını sağlar.

E VİTAMİNİ:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

E vitamini vücuda alınan oksijenin hücrelere vermiş olduğu zararı azaltmaya yardımcıdır. E vitaminin alınabileceği besinlerin başında kivi, ıspanak, badem, tuzsuz ay çekirdeği gelir.

K VİTAMİNİ:

Kanın pıhtılaşmasında rol oynar. Eksikliğinde diş etlerinde, akciğerlerde, sindirim sisteminde, idrar yollarında ve deride kanamalar görülür. Çocuklarda K vitamini ihtiyacını karşılayan besinler özellikle sebzelerin yeşil kısımları, ıspanak, kabak, lahana marul, karnabahar olarak sıralanabilir.

FAZLA VİTAMİN KULLANMANIN ZARARLARI

Bazı vitaminlerin biliçsizce kullanılması vücutta birikmesine yol açabilir.

A, D, E ve K vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminler fazla miktarda tüketildiğinde vücutta birikebilir.

C vitamini gibi suda eriyen vitaminler vücutta depolanmadığından karaciğer sorunlarına neden olmaz. Fakat çok fazla alındığında kusma, bulantı görülebilir. Bunun dışında böbrek taşı oluşturabilir.

A vitamini bulunan yiyecekler hakkında ayrıntılı bilgiyi A Vitamini İçeren Yiyecekler yazımızda bulabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23