• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cilt lekelerine çözüm: Cilt lekeleri için yapılması gerekenler ve doğal tarifler

Yeniakit Publisher
2022-02-08 09:34:00 - 2022-02-08 11:31:24
Cilt lekelerine çözüm: Cilt lekeleri için yapılması gerekenler ve doğal tarifler

Cilt lekesi neden oluşur? Cilt lekeleri nasıl geçer? Cilt lekesi nasıl çıkar? gibi pek çok soruya bu haberimizde cevap bulacaksınız. İşte cilt lekeleri, akne, sivilce bilgileri ve yüzdeki kahverengi lekeler için doğal tarifleri...

Sağlıklı bir cilde sahip olmak istiyorsanız birkaç adımı takip etmeniz çok önemli. Cilt yapısını tanıyıp eksikleri gidermek adına bakım yapmak oldukça önemlidir. Cildin eksiklerini görmemek, cilt tipine uygun olmayan ürünler kullanmak akne, yara vb. farklı cilt sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle doğru cilt bakımı yapmak son derece önemlidir.

Cilt lekeleri nelerdir?

Yaşamımızın belli dönemlerinde cildimizin bazı bölümlerinde ten renginden daha koyu lekeler oluşur. Oluşan lekeler genellikle güneş lekesi olarak bilinse de, sadece güneşten dolayı oluşmaz. Aynı zaman da insanda yaş ilerledikçe ciltte beliren ve büyüyen kahverengi lekeler görülür. Anne adaylarında gebelik döneminde lekeler oluşabilir. Ergenlik dönemi ve sonrasında da oluşan, akne olarak bilinen sivilce izleri de yine cilt lekeleri arasında yer alır.

Cilt lekeleri neden olur?

Cilde rengini veren melanin pigmentinin bir bölgede yoğunlaşması ya da azalması gibi çeşitli melanin düzensizlikleri sebebiyle cilt lekelerine neden olur. Cilt üzerinde ki bu melanin düzensizliğine hiperpigmentasyon adı verilir. Güneş ışığının yoğun olarak alınması, hayatın belli dönemlerinde ki hormonsal değişikler,  çeşitli sebeplerden dolayı oluşan ciltteki hasarlar, tende ki ton düzensizlikleri, kimyasal içerikli ürünlerin kullanılması, solaryuma gereğinden fazla girilmesi ve genetik nedenler cilt lekelerinin oluşmasında ki belli başlı nedenler olarak değerlendirilir. Bu gibi nedenlerden dolayı cilt üzerinde de bazı lekeler oluşur.

Cilt lekeleri nasıl oluşur?

Saç bakımı, cilt bakımı, güzellik uzmanı ve Eğitmen olan Figen Akstosun cilt de oluşan lekeler hakkında verdiği bilgiler şu şekildedir.

Deriye rengini veren pigmente melanin adı verilir. Melanin pigmentini hücrelerin verdiğini söyleyen  Aktosun, , yüz ve eller başta olmak üzere vücudun bazı bölümlerinde lekelenmelerin sebeplerini şu şekilde sıralıyorr:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

  • Güneş ışığına gereğinden fazla maruz kalmak,
  • Gebelik döneminde yaşanan hormonsal değişiklikler,
  • Ergenlik dönemi ve sonrasında akne ve sivilcelerin vücutta bıraktığı koyuluklar,
  • Kortizon içeren ilaçlar,
  • Ailesel (genetiksel) nedenler,
  • Doğuştan gelen pigmentasyon (melanin düzensizliği) hastalıkları , (Leucoderma gibi)
  • Vitiligo, derinin beyaz lekeler oluşturduğu hastalıklar cilt de (en sık görüldüğü bölgeler yüz, göz, ağız, burun çevresi, el sırtları, meme uçları, diz ve dirsekler)

Cilt lekeleri nasıl temizlenir?

Cildinizde ton farklılıkları varsa; haftada bir ya da  iki defa scrub peeling maskelerinden yardım alabilirsiniz.  Scrub peeling maskelerine “resurfacing maske” denir. Resurfacing maskeler,  cilt yüzeyini yenilemek için laktik asit gibi “süt asidi” içeren, hyaluronik asit ve aynı zamanda C vitamini gibi cildi canlandıran ve nemlendiren içerikler bulunduran maskelerdir.

Cilt lekesinin tedavisinde, tedavi ürünlerinin faydalarını artırmak için, cildimizin yüzeyinde ki ölü hücre tabakalarını cildimizden uzaklaşmasında görev alan AHA (glikolik asit) dediğimiz meyve asitleri ve salisilik asit gibi katalitiklerin (soyucu) üzerine tedavi için kullanmak istediğiniz leke ürününüzü sürmelisiniz.

Cildi lekelerinden temizleyen en önemli molekülleri saymak istersek şeker kamışından elde edilen glikolik asit (AHA), süt, yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan süt asidi de denen laktik asit, A vitamini moleküllerinden olan retinol, salisilik asit, meyan kökü özü, yeşil çay özüdür.

Dudak üzerindeki lekeler ile ilgili en önemli nokta genellikle güneş koruyucunuzdan dolayı meydana gelmektedir. Güneş Koruyucunuzu organik kimyasal içeriği fazla olanlarından seçmenizi tavsiye ederiz.

Güneş koruyucunuzu seçerken içerisinde bitkisel leke açıcılar; arbutin, meyan kökü ve yeşil çay gibi ekstreler bulunması sizin için daha faydalı olur.

İster yaşın ilerlemesiyle, ister gebelik döneminde, isterse de güneş ışığının yoğun olarak alınmasından olsun, en koyu cilt lekelerine karşı bile etkili olan glikolik ve azelaik asit karışımına sahip olan serumlar, antibakteriyel yapısı ve içerdiği yoğun antioksidanların katkısı ile cildinizi. Sıkılaştırırken bir yandan da cildinize kaybettiği doğal parlaklığını geri kazanma da büyük ölçüde yardımcı olur.

Cilde uygulanan ürünler ile beraber kullanılan hyalüronik asit cildinizin ihtiyacı olan nemi sağlamak da yardımcı olur.

Glikolik asit ve diğer asitler hyalüronik asitler gibi kullanımı sonrasında etkinliğinin artışına siz de şaşıracaksınız, hyalüronik asit şeker jeli olarak da açıklayabileceğimiz cilt altı bağ dokumuzun temel yapı taşlarından biri olarak bilinir.

Cilde uygulanan bu tür ürünler cilt üzerindeki suyu tutar ve cilt yüzeyinin nemlenmesini içeriden destekler.

Ergenlik dönemi ve sonrasında etkinliğini fazlasıyla gösteren siyah nokta ve akneler gençleri psikolojik açıdan olumsuz etkilemektedir.

Siyah nokta ve akneleri temizlerken lekelerin de yavaş yavaş azalmasına yardımcı olan salisilik asitli pedlerle sabah ve akşam olarak günde 2 kez cildinizi silebilirsiniz.

Eğer yaşınız 30’lu yaşlara yaklaştıysa cildinize hem yaşlanma etkilerine karşı koruyan hem de ton farklılıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olan bir temizleyici ürün kullanmak size zaman kazandıracaktır.

Cilt lekeleri için doğal tarifler

Doğal tariflerin cilt lekelerini azaltmada ki etkileri yeteri kadar bilinmemektedir. Haftada bir düzenli olarak doğal tarifleri lekelerinize uygularsanız lekelerinizin azaldığını siz de göreceksiniz. Doğal tarifleri kullanırken Dikkat etmeniz gereken konu, hazırlayacağınız bu doğal maskeleri göz ve gözünüzün çevresine sürmemeye dikkat ediniz

Karbonatlı tarif

  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt

Cilt lekelerine maske nasıl uygulanır?

Malzemeleri Sırası ile yoğurt, karbonat, zeytinyağı ve limon suyunu güzel bir şekilde karıştırın.nYüzünüzün göz ve çevresine sürmemeye dikkat ederek yüzünüze sürün 5-6 dakika kadar beklettikten sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın.

Salatalıklı tarif 

  • 1 çay bardağı salatalık suyu (salatalığı rendeledikten sonra elinizde sıkabilirsiniz)
  • 2 tatlı kaşığı şeker

Akne, sivilce lekeleri için salatalık maske uygulanışı

Şekeri salatalık suyuna ilave edip karıştırın. Hazırladığınız karışımı Yüzünüze sürün ve kuruyana kadar bekledikten sonra. Ilık su ile yıkayın.

Aloe Vera kahverengi lekelere iyi gelir mi?

Taze aloe vera jel de kahverengi lekelere uygulanabilir. Yaklaşık yarım saat boyunca ciltte bekletilir. Ardından soğuk su ile durulanır. Bu işlem 1 ya da 2 ay boyunca düzenli olarak uygulanmalıdır.

Cilt yenileme evde nasıl yapılır?

Bir kâse içerisinde zeytinyağı ve toz şeker karıştırılır. Tonik veya yıkama jeli ile temizlenmiş olan cilde sürülür ve yuvarlak hareketler ile cilde masaj yapılır. Uygulamadan sonra cilt ılık su ile durulanır. Bu peeling cildi ölü derilerden arındır, sıkılaştırır ve nemlendirir.

 

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23