• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ciğer kan yapar mı? Ciğerin sağlığa faydaları

Ciğer; protein, demir, bakır ve A vitamini bakımından zengin bir hayvansal gıdadır. Türk mutfağında çok sevilen ciğerin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle birçok insanın problemi olan kansızlığa ciğerin iyi geldiği meşhurdur. Peki, Ciğer kan yapar mı? İşte ciğerin sağlığa olan müthiş fayları...

2019-12-12 16:26:00 -
Ciğer kan yapar mı? Ciğerin sağlığa faydaları

Ciğer; protein, demir, bakır ve A vitamini bakımından zengin bir hayvansal gıdadır. Türk mutfağında çok sevilen ciğerin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle birçok insanın problemi olan kansızlığa ciğerin iyi geldiği meşhurdur. Peki, Ciğer kan yapar mı? İşte ciğerin sağlığa olan müthiş fayları...

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, ciğerin vitamin, mineral ve protein dahil insan vücudu için gerekli ne varsa hepsini içerdiğini söyledi. D vitamini de yapılsa A vitamini de yapılsa hepsinin karaciğere gittiğini belirten Dr. Dizdar, "Çünkü karaciğer vücudun metabolizma merkezi, döngünün bütününü o yapıyor. İçerisinde vitaminleri depolama kapasitesi var, kıymetli olan yanı bu. Bu açıdan da etten üstündür. Eti yediğin zaman protein alırsın, ciğeri yediğin zaman protein, vitamin dahil pek çok şeyi alırsın" dedi.

"Ciğer besin değerini kaybetmemesi için hafif kızartılmalı"

"Ciğer çok fazla ısıl işlemden geçerse besin değerleri yok oluyor" diyen Dr. Dizdar, "Karaciğer vücudun kan yapım yeri, sonra kan yapım yeri karaciğerden dalağa, oradan da kemik iliğine geçiyor. Ama karaciğerin o özelliği aynen kalıyor. Ciğer kızartılırken çok fazla ısıl işlemden geçirilmemeli. Hafif kızartıldığında içerisindeki besin değerlerini koruyor ama çok kızartıldığında içerisindeki besleyici unsurların bir kısmı sıcaklıkla bozuluyor. Ciğerin hafif pembemsi kalması gerekli" uyarısında bulundu.

Ciğerin faydaları neler?

Ciğer; protein, demir, bakır ve A vitamini bakımından zengin bir hayvansal gıdadır. Bunlara ek olarak ciğer, çok iyi birer, çinko, manganez, D vitamini, C vitamini, riboflavin, tiamin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini, pantotenik asit, fosfor ve selenyum kaynağıdır. Bazı balık ciğerleri özellikle vatoz balığı, besin değeri olarak oldukça kıymetli bileşenler içermektedir. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23