İçerisine su, meyve suyu gibi sıvı içeceklerin konulduğu sürahi eğer ki camdan oluşuyorsa; bir süre sonrasında eski parlaklığını yitirmeye başlıyor. Bu görüntü, sürahiler ne kadar temizlenirse temizlensin giderilemez ve ortaya istenilmeyen kötü bir görselin çıkmasına sebep olur.
Evde ya da iş yerinde kullanılan sürahinin parlaklığının azalması sonrasında bu görüntünün düzelmesi için nelerin yapılması gerektiğini bilmeyenlerin öncelikle kullanabileceği şey, kağıtlar. Yırtılmış kağıtlar, sürahinin yarısına kadar doldurulur ve ardından da üzerine bir miktar sıcak su eklenir. Daha sonrasında da sürahi çok iyi şekilde çalkalanması sonrasında sürahi eski parlak halini de almış olacaktır. Sürahilerin en büyük sorunlarının başında ise sıklıkla kirlenmesi gelir.
Üstelik bu kirlenme yalnızca dip kısımda olmamakta, yan kısımlarda da su damlası lekeleri oluşmaya başlar. Temizlenmeye kalkıldığı zamanlarda ise ne yazık ki su lekelerinin dış kısımlarındaki görüntü istenildiği gibi temizlenmez. Kir tuttuğu için kötü bir görüntüye erişmiş olan sürahinin içerisinde bir avuç tuzun yanında bir miktar sirke konularak hafifçe sallanması gerekecektir. Böylece sürahi istenilen temiz görüntüye erişebilir. Bununla birlikte sürahinin içerisinde 1 fincan kireç çözücü koyulduktan sonra sallanmalı ve daha sonrasında da çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ancak uzun süreler boyunca yanlış bir şekilde kullanılan sürahin kısa süreler içerisinde kire ve pisliğe maruz kalmasının ardından ciddi bir şekilde kirlenmeler meydana gelebilir.
Sürahinin içerisine koyulan suyun sürahiye zarar vermesini engellemek adına suyun sıklıkla değiştirilmesi ve sürahinin temizlenmesi gerekmektedir. Böylece sürahinin dibinde yer alacak sarılıklar da ortadan kalkacaktır. Suyun içerisinde çok fazla kireç olması demek, sürahi çok iyi temizlense dahi istenilen parlak görüntünün bir süre sonrasında yerini kararmalara ve kireç lekelerine bırakmasına neden olmaktadır.
Bunu engellemek adına kireç lekelerinden ötürü kötü bir görüntüye ulaşan sürahiyi temizlemek için limon tuzu kullanılabilir. Bir miktar limon tuzu sürahinin içerisine eklendikten sonra üzerinde kaynamış olan suyun dökülmesi gerekiyor. Kireçler böylece kaynayan tuzlu ve limonlu su ile birlikte yok olacaktır. Kalın katmanlı kireçlerin olduğu sürahilerde ise bu işlemin tekrarlanması yeterli olur.
Nasılkolay.com'dan alınmıştır.