Kılıçdaroğlu, bir dizi etkinliğe katılmak için geldiği Almanya’nın Essen şehrinde, kaldığı otelde basın mensuplarının, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi, sığınmacı krizi ve yeni anayasa sürecine ilişkin sorularını cevapladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin, “Kendi ülkemizin sınırlarının bir başka ülkenin savaş uçağı tarafından ihlal edilmesini asla doğru bulmuyoruz. Eğer angajman kurallarına uyulmuyorsa, bunun gereğinin yapılması da bizim beklentimizdir” dedi. Kılıçdaroğlu, bu açıklamasıyla yine çark etmiş oldu. Çünkü, Türkiye Rus uçağını düşürdüğünde Rusya’nın yanında yer almıştı. Kılıçdaroğlu, iktidara gelirse mültecileri de göndereceğini açıklamıştı. Kılıçdaroğlu, bir dizi etkinliğe katılmak için geldiği Almanya’nın Essen şehrinde, kaldığı otelde basın mensuplarının, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi, sığınmacı krizi ve yeni anayasa sürecine ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye’nin Suriye ile ilgili yeni angajman kurallarını belirlediğini ve bunu tüm dünyaya ilan ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili olarak, “Kendi ülkemizin sınırlarının bir başka ülkenin savaş uçağı tarafından ihlal edilmesini asla doğru bulmuyoruz. Eğer angajman kurallarına uyulmuyorsa, bunun gereğinin yapılması da bizim beklentimizdir” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Avrupa genelinde yaşanan sığınmacı krizinin çözümün parasal boyuta indirgenmemesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyeti mülteciler konusunda elinden gelen tüm çabayı göstermiştir. Bütün Avrupa’nın önce bunu bilmesi lazım” ifadesini kullandı.
Milyonlarca Suriyelinin aylardır Türkiye’de barındığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’nin (AB) hem Suriye hem de sığınmacılar konuda uzun zaman tümüyle sessiz kaldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Mülteci sorunu Avrupa liderlerinin ezberini bozdu, işin özeti bu. Ne zaman ki mülteciler Avrupa’ya gelmeye başladı, ondan sonra Avrupalılar ‘Neden mülteciler buraya geliyor?’ diye seslerini çıkarmaya başladılar” değerlendirmesini yaptı.
