• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bozdağ: Fetullah Gülen’i ABD’den isteyeceğiz

Yeniakit Publisher
2016-01-15 08:23:03 - 2016-01-15 08:23:03
Bozdağ: Fetullah Gülen’i ABD’den isteyeceğiz

8. Büyükelçiler Konferansı’nın dördüncü gününde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal kendi alanlarıyla ilgili büyükelçilere brifing verdiler. Adalet Bakanı Bozdağ, “Gülen’i Amerika’dan isteyeceğiz” dedi.

8. Büyükelçiler Konferansı’nın dördüncü gününde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal kendi alanlarıyla ilgili büyükelçilere brifing verdiler. 

“AB’NİN BİZE İHTİYACI VAR”

JW Marriott Otel’de düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Diyarbakır, İstanbul ve ülkenin değişik yerlerinde meydana gelen terör saldırılarında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileğinde bulundu. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin Brüksel’de yapılan zirve ile ivme kazandığını söyleyen Çavuşoğlu, “AB’nin bize dün de ihtiyacı vardı, bugün de var, yarın da olacak” dedi. 

“SİLAHLAR BIRAKILIRSA...”

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, terörle mücadelede kararlı olduklarını belirterek, “İlçelerin göbeğinde silahlı terör gruplarının gezmesine kim müsaade edebilir? Böyle bir şey olamaz. İnsanların hayatının cehenneme çevrilmesine hiçbir ülke izin veremez, Türkiye asla izin vermez. Bu konularda kurnazca kullanılan bazı kelimeler ve bunun arkasına sığınmalar var. ‘Çatışmalar dursun’, dursun. Terör derhal bitsin, bıraksınlar silahları, bıraktıkları an çatışma duracaktır. Ama bırakmadan kalaşnikoflu insanların şehirlerde, kırsalda, ülke içinde dolaştığı bir ülke olabilir mi?” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bakanı Ala, program sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Ala, Sultanahmet’teki terör saldırısıyla ilgili gözaltına alınanların sayısının 7’ye çıktığını bildirdi. Diyarbakır’da Çınar İlçe Emniyet Amirliği’ne terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin soru üzerine Ala, hain saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğu, yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu, diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı bilgilerini paylaştı. Saldırıda iki binanın çöktüğünü aktaran Ala, olayda bir güvenlik görevlisinin de şehit olduğunu bildirdi.

“AB, BELLİ SIKINTILARI GÖRMEZDEN GELİYOR”

AB Bakanı Volkan Bozkır da oturumda yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde kapalı olan 13 faslın bir anda açılabilecek hale geleceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şayet Kıbrıs sorunu hazirana kadar ki dönemde çözülemezse, AB’nin taahhüdü bu fasılların açılmasını mümkün hale getirmektir. Dolayısıyla, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bloke ettiği bu fasılların açılması AB’nin sorumluluğundadır. Dolayısıyla en az 5 faslı daha açmayı ümit ediyoruz. Türkiye olarak biz bütün fasılları iki aylık bir dönemde açabilecek bir konumdayız.” 

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI TBMM’DE

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan da programda yaptığı konuşmada, Kişisel Verilerin Korunmasına ilişkin kanun tasarısı ile ilgili çalışmaların tamamlandığını belirterek, “Bu hafta TBMM’ye sevk ediyoruz” dedi. Bilirkişilik müessesinin yapılandırılmasının 6 ayda gerçekleştirilmesi düşünülen reformlardan olduğunu hatırlatan Elvan, bilirkişilik kurumunun Türkiye’de ciddi bir tartışma konusu olduğunu kaydetti. Elvan; Devlet Sırrı, Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarının 1 yıllık dönemde yapılması gereken düzenlemeler arasında yer aldığını dile getirdi. 

KAMU YÖNETİMİNE İLİŞKİN REFORMLAR

Kamu yönetimi alanına ilişkin yapılacak düzenlemeler hakkında da bilgi veren Elvan, kamu yönetimimin çok daha etkin ve dinamik hale gelmesine yönelik çalışmalar yapacaklarını bildirdi. Elvan, yatırım ortamının iyileştirmesine yönelik önemli düzenlemeleri hayata geçireceklerine dikkati çekerek, yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve Türkiye’nin uluslararası sermaye açısından daha cazip hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapacaklarını söyledi. 

AVRUPA’NIN TÜRK TURİZMİNE SALDIRISI 

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 8. Büyükelçiler Konferansı’nın “Kriz Yönetimi: İnsani Çözümler” başlıklı oturuma katılarak büyükelçilere hitap etti. Ünal, “Bir terör eylemi Paris’te gerçekleştiğinde bu terör eylemine gösterilen hassasiyetin veya aynı terör eylemi İstanbul’da gerçekleştiğinde dünya medyasının buna gösterdiği hassasiyetin bizim tarafımızdan nasıl karşılanacağı ve ne tepki vereceğimiz de çok önemli. Rusya ile yaşadığımız kriz ve hemen arkasından Sultanahmet’te Alman turistlere yönelik saldırı, bir anda iki büyük pazarınızla ilgili sizi inanılmaz anlamda zor durumda bırakıyor. Avrupa’da Pazar açısından rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin de maalesef bu konuda çok ciddi alttan alta katkıları var” dedi. 

HUKUK FAKÜLTELERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK 

Bozdağ, 8. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, hukuk fakültelerinde köklü değişikliklere gidileceğini vurgulayarak, “Yeni dönemde yargı görevi yapanların okudukları hukuk fakülteleri, sınavı kazanma süreçleri, meslek öncesi eğitimleri ve meslek içi eğitimleri olmak üzere eğitim düzenini baştan aşağı yenileyen, yeniden ele alan ve bu konuda standardı Avrupa ve Amerika düzeyinde Türkiye’ye taşıyan adımı atacağız. Bu konudaki çalışmalarımız son noktaya geldi” ifadelerini kullandı. 

ABD İLE SUÇLULARIN İADE ANLAŞMASI VAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AA Editör Masası’nda, Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı ve buna ilişkin süreçlerin sorulması üzerine, Gülen ile ilgili devam eden soruşturmalar olduğunu, davalar açıldığını, soruşturma ve yargılama aşamasında verilmiş yakalama kararları bulunduğunu hatırlattı. Bozdağ, “(Fetullah Gülen) Oturduğu ülke belli, oradaki adresi belli bilinen bir yerde. Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında iade konusunda uluslararası bir sözleşme var. Zaman zaman bizim Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığımız iadeler var onlarla bizim aramızda. Bu konuda da aynı prosedürün işletilmesinin, iki ülke arasındaki işleyen adli yardımlaşma prosedürüne daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde biz bu iade talebimizi Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığına ileteceğiz” şeklinde konuştu. 

Bozdağ, kırmızı bültenin İçişleri Bakanlığı İnterpol Daire Başkanlığı’na gönderildiğini, onların da İnterpol’a ilettiğini söyledi. Kırmızı bültenin, adresi nerede olduğu bilinmeyenlerle ilgili başvurulan bir yöntem olduğunu belirten Bozdağ, adresi, ikameti, nerede olduğu çok net bilinenlerle ilgili de iade prosedürünün işletilmesinin tercih edildiğini dile getirdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23