• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Binlerce kişi merakla bekliyor! İşte EYT için düşünülen ‘model’

Yeniakit Publisher
2019-05-18 13:12:00 -
Binlerce kişi merakla bekliyor! İşte EYT için düşünülen ‘model’

Son Başbakan ve AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın ‘İlgili bakanlığımız çalışma yapıyor.” Dediği EYT istemi için Finlandiya modelinin düşünüldüğü bildirildi.

 Serkan Çelik  Yeniakit.com.tr 

Son Başbakan ve AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesiyle ilgili olarak seçimden önce ‘Biraz sabır’ demiştiniz, gelişme var mı?” sorusuna ‘İlgili bakanlığımız çalışma yapıyor.” Karşılığını verince Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu yeniden gündeme yerleşti.

Yıldırım’ın işaret ettiği Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, “Finlandiya Modeli” olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin bir ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ediyorlar.

Türkiye uzun süredir 'emeklilikte yaşa takılanlar' meselesini tartışıyor.

CHP’li Yaşar Okuyan’ın bakanlığı döneminde, Emeklilik şartlarının “müksetep hak kaybı”na yol açacak şekilde, hukuka aykırı olarak zorlaştırılmasıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar adı verilen büyük mağdur kitleleri oluştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu mağduriyetin son zamanlarda Ak Parti iktidarını devirmenin “araçlarından” biri olarak kullanılması da, siyasi yorumcuların sık sık dile getirdikleri bir durum oldu.

Binali Yıldırım’ın sözleri yeniden gündeme getirdi

Geçtiğimiz Cuma günü, namaz çıkışında vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Binali Yıldırım, kendisine yöneltilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesiyle ilgili olarak seçimden önce ‘Biraz sabır’ demiştiniz, gelişme var mı?” sorusuna ‘İlgili bakanlığımız çalışma yapıyor.” karşılığını verdi.

Bu karşılık  Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Bakanlık Uzmanları: Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Finlandiya Modeli

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için model

Yıldırım’ın işaret ettiği Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, “Finlandiya Modeli” olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin  önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.

Uzmanlar konu hakkında şunları söylediler:

“Yaş şartı düzenlemenin çıktığı 1999 sonrasında  yükseldiği için emekli olamayan çalışanların mağduriyetleri ortada. Bu mağduriyetlerin siyasi istismar malzemesi yapıldığı da ortada. Bu konuda çözüm arayışları devam ediyor.

 Almanya  veya daha çok Finlandiya modeli olarak bilinen model ele alınıyor. Finlandiya ve Almanya'da da emeklilik yaşı 65,  67, buralarda. Bizde ise 2008 sonrası için erkekte 61 kadında 58 yaş şartı bulunuyor.

 Finlandiya'da emekliliğine belli bir süre   kalanlara, alınacak maaş için her yıl yüzde 2 eksik maaş ödenmesi, yani bu maaştan emekli olunması uygulaması var. Kabul eden hemen emekli oluyor. Emekliliğine iki sene kalan yüzde dört , üç yıl kalan yüzde 6 daha az maaş ile emeklilik söz konusu oluyor. Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek şartı ile maaşı eski durumuna getirme imkanı da var.

Kısa süresi kalanların sayısı?

Uzmanlar, Türkiye’de emekliliğine 4 yıldan fazla kalan Emeklilikte Yaşa Takılanlar çerçevesindeki vatandaşların sayısının 500 bin civarında olduğunu belirtiyorlar. Uzmanların verdiği bilgilere göre, emekliliğine 4 yıl kalan bir vatandaş, Finlandiya modeli uygulandığı takdirde yüzde 8 oranında az maaşla emeklilik hakkını kazanmış olacak. 3 yıl için ise bu oran yüzde 6 olacak. Emekli maaşı 2 bin lira olması gereken bir vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Finlandiya Modeli uygulandığında 1880 lira maaş alacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23