• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bartın'da yeni ceviz zararlısına rastlandı

Yeniakit Publisher
2018-06-03 13:10:00 -
Bartın'da yeni ceviz zararlısına rastlandı

Genellikle Asya ülkelerinde görülen  "Erschoviella musculana" isimli ceviz zararlısı türü, Bartın'da yapılan  çalışmalarda tespit edildi. Türkiye,  Avrupa'da Ukrayna'dan sonra ikinci görüldüğü ülke.

Bartın Üniversitesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce  yürütülen saha çalışmaları kapsamında rastlanan ceviz zararlısı böcek türü,  Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve İran'da varlık gösteriyor.

"Asya Ceviz Güvesi" olarak isimlendirilen ceviz zararlısı, Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığı'nın karantina listesinde yer alıyor.

Zararlının önlenmesi için çeşitli mücadele yöntemleri ve bu türün  doğal düşmanlarının tespit çalışmaları sürüyor.

Türkiye'nin, bu zararlının Avrupa'da Ukrayna'dan sonra görüldüğü  ikinci ülke olduğu belirtiliyor.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Dr.  Öğretim Üyesi Yafes Yıldız,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, kesin ve ayrıntılı  yapılan araştırmalar sonucunda böceğin Türkiye için yeni bir ceviz zararlısı  olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca da karantina listesine  alındığını aktaran Yıldız, "Bu zararlıyı ülkemizde ilk kez Bartın'da tespit etmiş  olduk. Ülkemiz ceviz üretiminde dünya sıralamasına göre dördüncü sırada ve önemli  bir sıralamaya sahibiz. Bu böcek, öncelikli olarak taze sürgünlerde, meyvede,  ceviz kütüklerinde yaygındır ve taşınabilmektedir." diye konuştu.

Yıldız, halihazırda yaptıkları çalışmalarla bu zararı en aza  indirgemeyi, biyolojik ve farklı mücadele yöntemleri ile bu türün doğal  düşmanlarını tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, zararlının, birkaç doğal  düşmanını tespit ettiklerini anlattı.

 "MEYVEDE CİDDİ ZARARLARA YOL AÇIYOR"

Böceğin, meyvede ciddi zarara yol açtığını vurgulayan Yıldız, "Biz  ürün kayıplarını en aza indirgemeyi hedefliyoruz. Ülkemiz için cevizin önemli  yeri olduğunun bilincindeyiz. Bakanlık, Türkiye genelinde biz de Bartın'da alan  çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Şu an için zararlının ergin çıkışlarını  gözlemliyoruz. Bu zararlıyla ilgili saha ve laboratuvar çalışmalarımız devam  ediyor." bilgisini verdi.

Yıldız, zararlı türe Asya ülkelerinden Kırgızistan, Türkmenistan,  Özbekistan, Tacikistan ve İran'da rastlandığını aktararak, "Türkiye, Avrupa'da  Ukrayna’dan sonra ikinci görüldüğü ülkedir. Oralarda uzun süredir çalışmalar  devam ediyor. Türkiye'de yeni görüldü. Yayılma olasılığına karşı tüm tedbirleri  bakanlık almıştır. Biz de Bartın’da çalışmalarımıza devam etmekteyiz." ifadesini  kullandı.

Karantina koşullarının iyi uygulanması ve yurt dışından ülkeye  girişlerde kontrollerin iyi yapılması halinde, zararlarının ülke geneline  yayılmasının önüne geçilebileceğini söyleyen Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ceviz üreticilerinin bu zararlıyı görme imkanı var. Bu zararlı taze  sürgünlerde dal koltukları altından giriyor ve yumurtayı buraya bırakıyor.  Üretici vatandaş bu zararlıyı tespit edebilir ama diğer türlerle karıştırma  olanağı var. Boydan boya o dalı açtığı zaman içerisindeki larvayı görebilecektir.  Cevizin zarar gördüğünü tespit ettiği takdirde en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık  müdürlüklerine başvurmaları gerekir."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23