Bank Asya için ‘mağdur tuzağı’
17-25 Aralık’tan sonra Bank Asya’da hesap hareketlerinin yoğunlaştığı, 38 bin yeni hesap sahibinin 12 bininin ev hanımı, 6 bininin de üniversite öğrencisi olduğu belirlendi. Sebebinin ise bankaya el konulması halinde, “ev hanımı ve öğrencilerin hesaplarına el konuldu” denilerek mağdur edebiyatına zemin oluşturmaktı.
ERZURUM - Erzurum’da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) üye olduğu için 6 yıl 3 ay hapse mahkum edilen sanık Atilla Metin hakkındaki davanın gerekçeli kararında, örgütün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen, finans kaynağı Bank Asya’yı kurtarmak ve bankaya el konulması halinde “mağdur edebiyatı” yapmak için üniversite öğrencileriyle ev hanımları adına 18 bin yeni hesap açtırdığı belirtildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapse çarptırılan Metin hakkında kurulan hükmün gerekçeli kararı hazırlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yetkililerin, Bank Asya’nın FETÖ’nün maddi gücü, para kasası olduğunu belirtmesinden sonra, FETÖ elebaşının talimatıyla 7 ayda 400 bin hesap açarak para yatıranların Bank Asya’yı ayakta tutmak için hareket ettiği kanaatine varıldığı anlatılan kararda, Emniyetin ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankaya ilişkin yaptığı incelemelere işaret edildi.
Bu kurumların incelemesi sonucu Pensilvanya’nın talimatıyla Bank Asya’da 197 bin yeni hesap açıldığı, bu hesaplardan 101 bini hesabını korurken 58 binin hesabını yeniden faal hale getirdiği, geriye kalan 38 bin hesabın da ilk kez 17-25 Aralık’tan sonra hesap açtırdığının ortaya çıktığı anlatılan gerekçeli kararda, şöyle devam edildi:
“Daha önce bankanın kapısından dahi geçmemiş bu 38 bin yeni hesap sahibinin yaklaşık 12 bininin ev hanımı, 6 bininin üniversite öğrencisi olması, yeni hesap açanlardan 3 bin kişinin bir kısmının kamuda, bir kısmının da FETÖ’nün dershanelerinde öğretmenlik yapanlardan oluşması tesadüf ile izah edilemeyecek maddi vakadır. Bu kişilere 17-25 Aralık’tan sonraki dönemde hesap açtırılmasının altında yatan planın ise bankaya el koyulması halinde ‘öğrencinin, ev hanımının hesaplarına el konuldu’ denilerek ‘mağdur edebiyatı’na zemin hazırlanmasının amaçlandığı raporlara yansımıştır. Raporlarda yer alan tespitlerde söz konusu 38 bin hesabın organize şekilde bankaya yönlendirildiğinin belirlenmesi yine 58 bin mudinin hesaplarını faal hale getirmeleri ve hesap miktarlarını artırmalarının da aynı organizasyonla gerçekleştiğinin tespit edilmesi, yine organize bir hareketin açık işareti olarak görülmüştür.”
Kararda, “Bank Asya’nın örgütün suç gelirlerini aklama üssüne dönüştüğü” belirtilerek, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunun yaptığı incelemeler sonucu hazırlanan raporda, örgütün her kesimden para topladığı ve özellikle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bankaya sahip çıkılması çağrısından sonra bankada biriken paranın rekor artış gösterdiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
Raporda, Gülen’in bir talimatı ile 89 bin 797 memurun bankaya 4,7 milyar lira para getirdiğinin belirtildiği anlatılan gerekçeli kararda, “Bank Asya’ya ilişkin bu raporda, 17-25 Aralık kumpasının ardından Bank Asya’dan 100 bin kişinin hesabını kapatarak paralarını çektiği, buna karşın Gülen’in talimatı üzerine bankayı kurtarmak için özel bir organizasyon kurulduğu belirtilerek, 2 gün içinde bankada 197 bin yeni hesap açılarak milyonlarca lira yatırıldığı tespit edilmiştir.”