Kalp-damar hastalıklarından şekere kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen balık, hafızayı da güçlendiriyor. Genç yaştan itibaren düzenli balık yiyenler Alzheimer’a yakalanmaktan korunuyor...
Yaşlılık hastalıklarından korunmak için çocukluktan itibaren doğru gıdalarla beslenmek gerekiyor. Sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek isteyenlere uzmanlar 'Neyine kadar yediğinize dikkatedin' uyarısında bulunuyor. Gebze Medical ParkHastanesi'nden uzmandiyetisyen Aslıhan Küçük de, yaşlanmayan beyin için balık tüketilmesi önerisinde bulunuyor. "Balık hembeden hem ruh sağlığımız için kendimizeyapabileceğimiz en büyük iyiliklerden" diyen Aslıhan Küçük, balığın sağlığa yararlarını şöyle sıralıyor...
BEYNİNİZ YAŞLANMAZ
♦ Yaşlanmayan beyin: Düzenli balık tüketenlerin, beyin yaşlanması daha yavaş oluyor. Yetersiz balık tüketenlerinilerleyen yaşlarda Alzheimerve demans gibi hastalıklarayakalanma riski artıyor.
♦ Diyabeti geciktiriyor: Son çalışmalar balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin, insülinin etkinliğini arttırarak Tip-2 diyabet hastalığını geciktirdiğini ortaya koydu. Özellikle balığın kas etleri arasındabulunan Omega-3 yağlarınıninsülin aktivitesinidengelediği anlaşıldı.
♦ Kalp-damar hastalıklarına fren: Yeterli balık tüketimiyle alınan Omega-3 yağ asitleri, kötü kolesterolLDL'yi düşürüp, iyi huylukolesterol HDL'yi arttırıyor. Aynı zamanda trigliserid seviyesini de düşürerek, kalpdamarsağlığını koruyucuetki gösteriyor. Omega-3, kan damarlarında pıhtı oluşumunu da engelleyerek, damar tıkanıklığını ya da damarlarda yağ birikimini önlüyor. Böylece kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.
♦ Doğal antidepresan: Yeterli miktarda Omega-3 alımı, stres ve depresyonu dahaiyi bir şekilde kontrol etmemize yardımcıoluyor. Bu nedenle tüketilen balıklar doğal antidepresan olarak düşünülmektedir.
♦ Bağışıklığı güçlendirir: Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve savaşabilmek için Omega-3 yağ asitlerinden destek alıyor. Meme, prostat ve kolonkanseri başta olmak üzere birçok kansertüründe, Omega-3 yağ asitlerinin olumlu etkisi olduğu biliniyor.
♦ Zeka gelişimi için: Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynayan Omega-3, anne karnındaki bebeğinsağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir. Anne sütüyle beslenen çocukların problem çözme yeteneklerinin, okuma, telaffuz ve yazma becerisinin daha iyi olduğu görülmüştür. Bu nedenle gebelik ve emzirme sürecindeki annenin de yeterli balık tüketmesi önemlidir.
KIZARTMASI GÜZEL AMA...
♦ Besin değerini koruması için balık pişirme yönteminin çok önemli olduğunu söyleyen Aslıhan Küçük, özellikle kızartmadan kaçınılmasını istedi. "Izgara veya kömürde pişirme de çok sağlıklı değildir" diyen Küçük, "Bu sebeple balığı kızartmak yerine kağıtta buğulama ya da fırında pişirin" şeklinde konuştu. Aslıhan Küçük, "Balığın zayıflamada da etkisinin olmasını istiyorsanız sebzeler ile beraber fırında düşük ısıda uzun süre pişirmelisiniz" çağrısı yaptı.