• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Koca, Bakan Özer ve YÖK Başkanı Özvar'dan yüz yüze eğitim için önemli açıklamalar

Yeniakit Publisher
2021-09-02 20:36:00 - 2021-09-02 22:34:00

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Yayın yükleniyor...

Türkiye'de son günlerde artan koronavirüs vaka ve vefat sayıları bugün gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısı'nda ele alındı. Toplantıda alınabilecek olan tedbir kararları görüşülürken, okul ve üniversitelerde alınabilecek tedbirler de değerlendirildi. Bu kapsamda toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkisini sürdürüyor. Son günlerde artan vaka ve vefat sayıları yetkilileri tedirgin ederken, Bilim Kurulu Toplantısı'nda alınabilecek olan ek tedbirler görüşüldü.

Toplantıya Milli Bakanı ve YÖK Başkanı da katıldı

Bilim Kurulu'nun ana gündem maddelerinden biri de eğitimde alınacak tedbirler oldu. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar da da katıldı.

Bakan Koca'nın açıklamaları

Bilim Kurulu Toplantısı sona ererken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantıda ele alınan konulara ve salgındaki son gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Sizelere aşı programımız başlarken tünelin ucundaki ışık göründü demiştim. Bugün tünelin çıkışı görülüyor diyebilirim. son 4 haftalarda vaka sayılarında artışın özellikle aşı olmamış kişlerden kaynaklandığını belirtmiştim.

Bugün itibariyle 500 bine yakın olan aktif vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90'ını da tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90'ı ya hiç olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir.

Salgın hastalık sebebiyle gençlerin eğitiminin eksik kalması bugün ve geleceğimiz için çok üzücüdür. Endişesi olan velilerimiz olabilir. Eğer böyle düşünüyorsak önce veliler olarak bizler tedbirlere uymalıyız. Günlük hayatla tedbirin çelişmediğini göreceğiz. Bu dönemde öğretmen ve öğrencileri örnek alacağız, veliler olarak da örnek olacağız. Hep birlikte çaba gösterirsek zil sesinden sonra alarm sesi gelir diyenleri haksız çıkarırız. Öğretmenlerin motivasyonu hepimizden büyük olacak."

Bakan Özer'in açıklamaları

Milli Eğitim Bakanı Özer'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Okullarımızı 5 gün yüz yüze eğitime açmada sürekli bize yardımcı olan Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olursa olsun, yüz yüze eğitimin yerine geçemez. Bugün çocuklarımızın arkadaşları ve öğretmenleriyle sınıf ortamında eğitim görmesi elzemdir. Yüz yüze eğitime geçilimesi zorunluluk haline gelmiştir.

Yüz yüze eğitim için gerekli adımları Sağlık Bakanlığımız ile attık ve atmaya devam ediyoruz. Okullarımızda ihtiyaç duyulan maske, dezenfektan ve temizlik malzemelerini tüm okullarımıza gönderdik. Okullarda alınması gereken önlemler rehberini tüm valiliklere gönderdik.

2021-2022 eğitim öğretim yılında 650 milyon TL'yi tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. 58 bin okulumuz çin 113 bin kişilik temizlik personeli görevlendirildi. Milli Eğitim Bakanlığı olarak salgın sürecinde okullarımızın hijyen ihtiyaçlarını karşılayacak finansmana sahibiz.

Minikler okula başladı, 2 günlük uyum süreci sorumsuz bir şekilde tamamlandı.

YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamaları

YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"1.5 senedir yüksek öğretim kurulları eğitim ve öğretime ara vermeden devam etmektedir. Bizler yüksek öğretim sisteminin temsilcileri olarak bu salgın sürecinde kampüslerimizi ve üniversitelerimizi kapatmadık. Fakat salgın sebebiyle biz eğitim öğretim faaliyetlerimizi uzaktan yapmaya karar verdik ve salgının ilanından itbaren Türkiye'deki bütün üniversiteler çok hızlı reaksiyon göstererek kısa zaman içinde bütün derslerini dijital hale getirerek öğrencilerine hizmet vermeyi sürdürdüler.

Yeni dönemde YÖK olarak yüz yüze eğitim kararı aldık. Üniversitelerimiz yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürebilmesi için gerekli tedbirleri aldılar.

Yüksek Öğretim Kurulu olarak yüz yüze eğitim faaliyetlerini sürdürmek istiyoruz. Salgın şartlarının nasıl gelişeceğini öngöremediğimiz için salgının seyrine göre Sağlık Bakanlığımızın kararları ve görüşleri dahilin yüz yüze eğitim esnasında diğer eğitim ve öğretim usüllerinin de kullanılması için kararlar aldı.

Üniversitelerimiz salgın boyunca eğitim ve öğretimin aksamaması için hibrit veya harmanlanmış eğitim modellerinde faydalanabilecek. Üniversitelerimiz şu anda hangi derslerini yüz yüze, hangi derslerini online yapacağını belirlemiştir. Salgının seyrine göre üniversitelerimiz eğitim öğretim enstürmanlarını kullanbilecekler.

Soru cevap bölümü

Fahrettin Koca: Biz 18 yaş ve üstü üniversite öğrencileri için tanımladık. 15 yaş ve üstü için de tercihe bırakmıştık. 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklarımız için ayrıca tanımlama yaptık. Vaka sayılarında artış giderek devam etti. Belli bir yerde takıldı. Rakamlarımızın yüsek olduğunu düşünüyoruz. Özellikle varyantların daha çok bulaşıcılığı artırdığını biliyoruz. Şu dönemde kısıtlamaları gündemimize almadık. Hareketin arttığı bu dönemde vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Yeni dönemde vakalarımız artık ağırlıklı genç yaş grubunda. 15-45 yaş arası vakanın en çok görüldüğü yaş grubu. Vaka sayısı bu sebeple giderek yükseldi. Biz aşının belli oranda bulaşı engellediğini de biliyoruz. Aşı oranını her geçen gün artırmamız gerekiyor. Aşının yüzde 80-90 oranında koruduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın aşılarını erken dönemde yapması çok önemli.

Fahrettin Koca: (Sputnik aşısıyla ilgili) Birinci ve ikinci doz Sputnik aşısının gelmesi için gayret içindeyiz. Sinovac aşısı için Çin'le yatırım ve teknoloji transeferini görüştük, uzun sürmeyeceğini söylediler.

Fahrettin Koca: Tek aşı korumuyor, iki doz aşının yapılması gerekiyor. İsrail'deki çalışmalar mRNA aşısında 7-8 ay sonra hatırlatma dozu gerektiğini gösteriyor. Sinovac için 3. doz gerekiyor. Aşısını tamamlamış kişi sayısı 35 milyon. Bu kişişlerin vaka yükü yüzde 13 hastane yükü yüzde 10.

Fahrettin Koca: (Restoran ve kafelerle ilgili) AVM, restoran ve kafeler için PCR gibi bir uygulmayı gündeme almadık. Önümüzdeki dönemde de ben aşılanma oranıyla birlikte salgının ülkemizin gündeminden düşeceğini, vaka sayılarının azalacağını düşünüyorum.

Mahmut Özer: (Elektronik takip sistemiyle ilgili) Tüm okullarımızda vaka temas aşı durumunu okul bazında takip eden elektronik takip sistemi kurduk. Sağlık durumlarını elektronik takip sisteminden takip edebiliriz.

Erol Özvar: Kampüsler için almış olduğumuz tedbirler üniversite içindeki yurtlarda da olacak.

Fahrettin Koca: (Öğretmenlerle ilgili) Aşılanmayanların okula alınmaması gibi bir durum olmaz. Biz öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının giderek arttığını, aşılanmamayı çok düşünmeyeceklerini düşünmek istemiyoruz. Şu an en az 1 doz aşı yaptırmış öğretmen ve çalışanların sayısı yüzde 88'i buldu. Velilerimiz tedirgin olmasınlar. Velilerimizin aşılanmama durumu daha büyük risk oluşturacak. Aşı ya da PCR zorunluluğu getirmedik ama velilerimizin bu sorumluluğu alacağını biliyoruz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

mevlt

uğraşmayın çipi takın çiple beyni bilgiyi yükleyin mesele hollolsun....

Cem

Pandemi geçen sene bu zamandan cok daha yoğün iken yüzyüze eğitim kararı çok büyük bir risk ögretmen ve ögrencilerin hayati riskleri sadece pcr testi ve maske mesafe benzeri önlemler ile önlenemez.  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23