• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Işık milli silahlarımızı tanıttı

Yeniakit Publisher
2017-05-13 11:29:00 - 2017-05-13 11:59:43
Bakan Işık milli silahlarımızı tanıttı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözünün arkasındaki yeni ‘milli’ silahlarımızı anlattı.

Son 14 yılda Türkiye savunma sanayisinde çağ atladı. Atak helikopterinden milli piyade tüfeğine, Altay tankından Bora füzesine kadar milli silahlar birer birer Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde yerini alıyor. TSK'nın bir süre önce Şırnak'ta bir grup teröristi, "Milli İHA'nın tespit edip lazerle işaretlediği, ardından milli helikopterimiz ATAK'ın yine milli üretim Cirit füzesiyle imha etmesi" bunun en çarpıcı örneklerinden biri oldu. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yeni milli silahların da görücüye çıktığı 13. Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı'nda SABAH'a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yabancı mevkidaşlarınız milli silahları nasıl buldu?

Görüştüğümüz bakanlar, çok etkilendiklerini söylediler. Hatta bazı ülkeler 'Bunu nasıl başardınız? Bu modeli biz de ülkemizde uygulayabilir miyiz?' diyerek bizimle yakın çalışma kararındalar.

Milli silah üretiminde hedeflenen ne?

Milli silahta hedefimiz ilk olarak yüzde 80 yerlilik oranını geçmek. 2002'de yüzde 24 olan yerlilik oranı şu anda yüzde 60 düzeyinde. İkincisi de kritik bileşenlerde, kritik teknolojilerde mutlaka yerliliği ve milliği yakalamak. Bunun içinde uçak motoru, helikopter motoru, tank motoru, dedektör, optik sistemler pek çok kritik teknoloji yer alıyor. Savunma sanayisinde sadece parça üreten değil aynı zamanda teknoloji de üreten ülke konumuna geldik.

Kendi savaş uçağımızı ne zaman üretebileceğiz?

Kendi savaş uçağımızı, yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemlerini, uçak motorunu ve yerli denizaltıları çok yakın zamanda üretebileceğiz.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

PKK HAZİN SONA RAZI OLACAK

Terörle mücadelede önemli başarı sağlandı. PKK'nın sonu geliyor mu?
Son dönemde terörle mücadelede gösterilen başarı gerçekten gurur verici. Bu başarıda TSK'nın yerli ve milli imkânlarla geliştirilen teknolojik silah ve ekipmanı kullanıyor olmasının payı büyük. Milli silahlar gücümüze güç kattı. Şu ana kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 10 bin 100'ü geçti. PKK'nın beli kırılmıştır. Bundan sonra PKK için bir tek yol var. Ya silah bırakacak ya da kendilerini bekleyen hazin sona razı olacaklar. Bunun dışında bir yol yok.

OPERASYONA HER AN HAZIRIZ 

Fırat Kalkanı'nın ardından beklenen yeni operasyon ne zaman?
Zaman vermem doğru olmaz ama biz her an hazırız. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' Her an olabilir. Türkiye olarak bu tür sınır ötesi operasyonları yapabilecek güce sahibiz. Yerli ve milli silahlarla donatılmış ordumuzla, ülkemizi ve bölgedeki dostlarımızı tehdit eden her türlü terör örgütüne karşı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz.

 İŞTE 'MİLLİ' SİLAHLARIMIZDAN BAZILARI

ANKA ve Bayraktar İHA'ları / TSK'nın havadaki gözü olan araçlar terör operasyonlarında büyük başarı sağlıyor.
Atak Helikopteri / TSK'nın envanterinde 20 adet bulunuyor.
Hürkuş-C / Yeni nesil saldırı-keşif uçağı. Milli mühimmatlar UMTAS ve Cirit füzeleriyle kullanılıyor.
Bora Uzun Menzilli Füze / TSK ilk yerli uzun menzilli füze olan Bora deneme atışı başarıyla gerçekleştirildi.
Tanksavar Füze Sistemi / Taarruz helikopterinde kullanım için üretilen sistem, Atak helikopterinde başarıyla kullanılıyor.
Bora Keskin Nişancı Tüfeği / Türkiye'nin ürettiği ilk uzun menzilli tüfek TSK'nın envanterinde.
Milli Piyade Tüfeği MPT-76 / Tamamen yerli olan piyade tüfeği NATO'nun 42 testinden başarıyla geçen ilk tüfek oldu.
Fırtına Obüsü / Suriye sınırında etkin olarak kullanılan milli obüs, teröristlere göz açtırmıyor.
Yavuz Obüsü / TSK'nın envanterine girmeye hazırlanan yeni obüs, hızlı ulaşım kabiliyetiyle fark yaratacak.
Korkut Hava Savunma Sistemi / Namlulu alçak irtifa hava savunma silah sistemi Korkut, geçen yıl tüm testleri başarıyla geçerek TSK'nın envanterine girdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23