• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa Birliği’ne İsrail çağrısı yaptı! İrlanda ülkesi Orta Doğu'daki ticareti yasakladı!

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği’ne İsrail çağrısı yaptı! İrlanda ülkesi Orta Doğu'daki ticareti yasakladı!

Fransa, İspanya ve Belçika’da ilerici milletvekilleri Dublin’in kararını örnek gösteren İrlanda ülkesinin bu adımı Avrupa Birliği’nde de benzer yasaların yolunu açabilir. AB genelinde İsrail’e yönelik yaptırımların tartışılmasını talep ediyor! Çok sayıda kişinin öldüğü Orta Doğu'da: Saldırıların olduğu İşgal altındaki Filistin'deki İsrail yerleşimlerinden İrlanda'ya ithalat yapılmasına getirilen yasak Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi! Dışişleri Bakanı Simon Harris, “İsrail hükümetinin Gazze ve Batı Şeria’da işlediği savaş suçlarına sessiz kalmayacağız'' çağrısında bulundu.

İrlanda, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerine karşı önemli bir adım atarak İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında üretilen malların ithalatını yasaklama yolunda tarihi bir adım atıyor.

Hükümetin sunduğu yasa tasarısı, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yasa dışı İsrail yerleşimlerinden gelen hurma, zeytin yağı ve benzeri ürünlerin ülkeye girişini tamamen engelleyecek.

Dışişleri Bakanı Simon Harris, yaptığı açıklamada, “İsrail hükümetinin Gazze ve Batı Şeria’da işlediği savaş suçlarına sessiz kalmayacağız. İrlanda halkının vicdanını yansıtan bu yasa, işgale ekonomik destek sağlayan ticaretin önüne geçecektir,” dedi.

Yasa tasarısına, sendikalar, insan hakları örgütleri ve sivil toplumun geniş kesimlerinden destek geldi. İrlanda İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICTU), tasarının yalnızca sembolik değil, ekonomik boyutuyla da işgalin meşruiyetini sarsacağını vurguladı. Küresel kapitalizmin İsrail’in sömürgeci politikalarını destekleyen yapısına karşı bu yasanın bir başlangıç olması umut ediliyor.

Tel Aviv yönetimi, Dublin Büyükelçiliği’ni geçtiğimiz Aralık ayında kapatmış ve İrlanda’yı hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. Ancak İrlanda hükümeti ve halkı, bu tehditlere boyun eğmiyor. Hükümet kaynakları, “Korku siyasetiyle bu ülkenin onurlu duruşu değiştirilemez,” mesajını verdi.

İrlanda’nın bu adımı, Avrupa Birliği’nde de benzer yasaların yolunu açabilir. Fransa, İspanya ve Belçika’da ilerici milletvekilleri Dublin’in kararını örnek göstererek AB genelinde İsrail’e yönelik yaptırımların tartışılmasını talep ediyor. İrlanda’nın kararı, emperyalist işgal ve sömürü düzenine karşı halkların birleşik mücadelesinin büyümesi için bir kıvılcım olabilir.

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hüseyin Yavuz

İrlanda'yı bu vicdani, ahlaki, cesur ve örnek kararından dolayı tebrik ediyorum.

Ankaralı

İrlanda ülkesi Orta Doğu'daki ticareti yasakladı! İrlanda'ya helal olsun, Müslüman ülke münafıklarından daha erkek, daha Müslüman çıktın, tebrik ederim. Gerçi Arapların başındaki yöneticiler birer katil ve Müslüman kanı döküyorlar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23