Hicri aylardan olan Muharrem ayının 10. Gününde ülkemizde aşure yapılmakta. Aşure yapmak isteyen kişiler internette aşure tariflerini sorgulamakta. Peki, Aşure malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılır?
Muharrem ayı bu yıl 9 Ağustos Pazartesi günü başladı. 18 Ağustos 2021'de ise aşure günü idrak edilecek. Bu mübarek ayda aşure yapmak isteyenler kişiler tarifleri araştırıyor. İşte kolay yapımlı lezzetli aşure yapımı…
Aşure malzemeleri nelerdir?
3 bardak aşurelik buğday
-½ çay bardağı pirinç
-1 bardak nohut
-1 bardak kuru fasulye
-200 gr kuru kayısı
-200 gr kuru üzüm
-1 bardak fındık
-3 lt su (buğdayı haşlamak için)
-4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için
-4 bardak toz şeker
-Bir tutam tuz
Üzeri için:
-25 gr fındık
-25 gr kuş üzümü
-100 gr ceviz
-1 nar
-Tarçın
Aşure nasıl yapılır?
1-Nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.
2-Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.
3-Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın.
4- Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.
5- Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.
Afiyet olsun.