• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan dert yandı: Dünyanın hiçbir yerinde yok

Yeniakit Publisher
2019-09-23 15:41:00 -
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan dert yandı: Dünyanın hiçbir yerinde yok

'Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi'nin kapanış konferansından konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan "Bugün geldiğimiz noktada gerçekten yine dünyada hiçbir Anayasa Mahkemesi'nin karşılaşmadığı bir iş yüküyle karşı karşıyayız" sözleriyle dert yandı.

"Bugün geldiğimiz noktada gerçekten yine dünyada hiçbir Anayasa Mahkemesi'nin karşılaşmadığı bir iş yüküyle karşı karşıyayız." diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Şu anda derdest 47 bin bireysel başvuru var Anayasa Mahkemesi'nin önünde" ifadelerini kullandı.

'Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi'nin kapanış konferansı, İstanbul'da gerçekleştirildi.

AİHM'e, Türkiye aleyhine yapılan başvuruların 7 yılda yüzde 50 azaldığını söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, anayasa koyucunun bir taraftan ilkesel olarak bireysel başvurunun Türk hukuk sisteminde temel hakların korunması standardını yükseltmek için bu sistemi getirdiğini ifade ettiğini, diğer taraftan da pratik düzlemde Türkiye'de insan hakkı ihlali iddialarının ulusal sınırlar içinde ele alınarak ulusal yargı mercileri tarafından çözümlenmesini, ulusal sınırlar dışına bu iddiaların mümkün olduğu kadar taşınmamasını hedeflediğini ifade etti.

"Çığır açan ve çok zor kararlar verdi"

"Bu noktada 7 yıl sonra bu iki amacın da önemli ölçüde gerçekleştiğini memnuniyetle ifade etmek isterim" diyen Arslan, şöyle devam etti:

Birincisi. ilkesel olarak gerçekten Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru sistemini etkili bir şekilde uygulamak suretiyle Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin standardını yükseltmiştir. Anayasa Mahkemesi 7 yıl önce bugün 23 Eylül 2012'de uygulamaya geçen bireysel başvuruda çok önemli, çığır açan kararlar verdi ve çok zor kararlar verdi, zor şartlarda zor kararlar verdi. Yaşama hakkından ifade özgürlüğüne kadar hemen her alanda bir taraftan binlerce insanın hak ihlali iddialarını karara bağladı ve ihlal tespiti yaptı, diğer taraftan da bu kararları vermek suretiyle ülkedeki temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir çok hukuki meseleyi çözüme kavuşturdu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İkinci hedefin daha ölçülebilir bir hedef olduğunu aktaran Arslan, "Anayasa koyucunun amacı hak ihlali iddialarının ülke sınırı içerisinde ele alınmak suretiyle uluslararası yargı organlarının önüne hak ihlali iddialarının taşınmamasıydı" dedi.

Türkiye'den yapılan başvuru sayısı azaldı

AİHM önünde Türkiye'den yapılan başvuru sayısını ve ihlal sayısını azaltmanın pratikteki hedef olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

7 yıl sonra geldiğimiz noktada bu pratik hedefin önemli ölçüde gerçekleştiğini görebiliyoruz. 2012 yılında bireysel başvuru henüz başlamadan AİHM’in önünde 16 bin 900 başvuru vardı. Türkiye’den yapılan 16 bin 900 başvuru vardı. Bugün baktığımızda bu başvuru sayısı 8 bin 800. Bunun yaklaşık yarısının da 15 Temmuz 2016 sonrası yapılan başvurular olduğunu ifade ettiler. Türk Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun kabulüyle anayasa koyucunun pratik amacı da önemli ölçüde gerçekleşmiş oldu.

AİHM'e Türkiye’den yapılan başvuru sayısı azaldı.

Anayasa Mahkemesi'nin ihlal bulmadığı veya kabul edilemezlikle sonuçlandırdığı başvuruların bir kısmının AİHM'e gittiğini ve AİHM'in bu başvuruların çok azında ihlal bulduğunu aktaran Arslan, bunun da bireysel başvurunun önemli ölçüde amaca hizmet ettiğini gösterdiğini dile getirdi.

"Hâlâ bireysel başvuruyla uğraşıyoruz"

7 yıllık süreçte bireysel başvurunun sıkıntılı yanlarının da olduğunu belirten Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu 7 yıllık süre hiç kolay geçmedi. Bireysel başvurunun hazırlık aşamaları dahil başlangıcına şahit oldum. Bugün hâlâ bireysel başvuruyla uğraşıyoruz. Gerçekten hiç kolay geçmedi. Hiçbir ülkenin bireysel başvuruyu benimseyen hiçbir ülkenin Anayasa Mahkemesi'nin görmediği kadar ağır iş yükü ile karşılaştık. Başlangıçta iş yükümüz çok ağır değildi. 4 bin, 5 bin, 10 bin civarında derdest başvurularla gidiyorduk. Fakat bunun böyle olmayacağını biz tahmin ediyorduk.

Bugün geldiğimiz noktada gerçekten yine dünyada hiçbir Anayasa Mahkemesi'nin karşılaşmadığı bir iş yüküyle karşı karşıyayız.

Şu anda derdest 47 bin bireysel başvuru var Anayasa Mahkemesi'nin önünde. AİHM'e 47 ülkeden toplam yapılan başvuru sayısının 62 bin olduğunu düşünürsek 47 bin bireysel başvurunun Türk Anayasa Mahkemesi açısından ne büyük bir yük getirdiğini daha rahat anlayabiliriz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mete

Dünyada Anayasa mahkemesi mi var da iş yükü olsun. Vatan haini can dündarın dosyasını torpil geçerek öne alan sonrada tahliye ettiren Babam mıydı.

ahmet

sn baskan burasi Turkiye! burada darbr ansyasayi ortadan kaldiran askerleri ilk kutlatam, askeri brifinge ilk kosan, parti kapatma karari sabikasi en yuksek olan, "once adalet ve adil yargilama" gorevi yerine "oncelikli gorevin rejimin uyanik bekcisi ve guvenlik gorevlisi olmak" denilen mahkemeler, ideolojik hakimler ve gercekten herkes icin adalet istemeyen samimi adil olmayan oportunist insanlarin cogunlukta oldugu bir ulke Turkiye!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23