• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Adli sicil kaydı nasıl silinir? Sabıka kaydı silme dilekçesi | Adli sicil arşiv kaydı nasıl silinir?

Yeniakit Publisher
2020-02-28 17:35:00 - 2020-03-30 16:05:47
Adli sicil kaydı nasıl silinir? Sabıka kaydı silme dilekçesi | Adli sicil arşiv kaydı nasıl silinir?

Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere diğer özel kanunlarda suç olarak tanımlanmış olan ve işlenmesi halinde asliye ceza veya ağır ceza mahkemelerince bir ceza verilen suçlara adli suç adı verilir. Peki adli sicil kaydı nasıl silinir? Sabıka kaydı ve adli sicil arşiv kaydı nasıl silinir? Adli sicil kaydı ne zaman silinir? İşte detaylar…

S: Bugün Avukat Fatih TAHANCI ile adli sicil kaydı ve silinmesi üzerine yaptığımız röportajı sizlerle paylaşacağız. Fatih bey kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

C: Ankara Barosu’na kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktayım. Başlıca çalışma alanlarım idare hukuku, sigorta hukuku ve tazminat hukuku konularıdır. Aslen Muğla Fethiyeliyim. 10 yıla yakın bir süredir Ankara’da ikamet ediyorum. Evliyim. Yine meslektaşım olan eşim Av. Ayşe Tahancı ile birlikte Ankara Avukat Tahancı Hukuk Bürosu’nu 2017 yılında kurduk. O günden bu yana müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetleri sağlamaya çalışıyoruz.

S: Asıl konumuza gelecek olursak son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan adli sicil kaydı ve arşiv kaydı nedir?

C: Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı hayatımızı çok yakından etkilemektedir. Bir ceza mahkemesinde yapılan yargılama neticesinde verilen hüküm sadece infaz aşamasında değil infaz bittikten sonra da sonuç doğurmaktadır. Mahkemenin verdiğiadli para cezası, hapis cezası ve bunların ertelenmelerine dair kararlar, mahkemenin hükmettiği güvenlik tedbirleri kesinleştikten sonra adli sicil denilen bir sisteme kaydedilmektedir. Kişinin talebi halinde e-devlet üzerinden ya da savcılık/kaymakamlık gibi yerlerden bu kayıtlar alınabilmektedir. Bu kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağı ve yürütüleceği ve silineceği Adli Sicil Kanunu’nda yazmaktadır. Dediğimiz gibi sabıka kaydı (adli sicil kaydı) özellikle devlet memurluğundan özel sektör iş başvurularına, konsolosluk ve vize işlemlerinden, ehliyet, silah ve işyeri ruhsatı alımlarına kadar birçok alanda talep edilmektedir. Çükü işveren ya da kamu kurumları yahut vize için başvurulan ülke adli sicil kaydının temiz olması şartını aramaktadır.

Arşiv kaydı ise adli sicilde yer alan kayıtların gerekli koşullar oluştuktan sonra silinip bekletildiği alandır. Bir diğer deyişle adli sicildeki bir kayıt silindikten sonra tümüyle yok olmaz ve arşiv kaydına alınır. Bu bölümde yer alan kayıtların ise suçun türüne, suç işleme tarihine, cezanın ertelenmesi vb. ölçütlere göre silinme süreleri bulunmaktadır. Kanunda 3 tür süre sayılmıştır; 5 yıl, yasaklanmış(memnu) hakların alınması koşuluyla 15 yıl ya da her halükarda 30 yıl. Dolayısıyla her suç ve karar türüne göre arşivden kaldırılma süreleri değişmektedir. Arşiv kaydının bulunması özellikle resmi kurumlara başvurular bakımından önem arzetmektedir. Çünkü adli sicilden silinse de arşivdeki kayıt resmi kurum başvurularında görünmektedir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

S: Adli sicil (sabıka) ve adli sicil arşiv kaydında hangi bilgiler yer almaktadır?

C: Adli sicil kaydında yer alan veriler kod şeklinde görünmektedir. Genellikle C, Y, T harfleriyle başlayan verilerin içeriğinde suç tarihinden başlamak üzere bütün yargılama süreci anlatılmaktadır. Öte yandan bir kaydın silinip silinemeyeceği de bu kodlara bakılarak anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu kodun okumasını doğru yapabilmek hak kaybı yaşanmamasıbakımından önem arzetmektedir. Dolayısıyla bu kodda yazılı bilgilerin uzman Ankara Ceza Avukatı yoluyla öğrenilip ona göre başvurusu yapılması gerekmektedir.

S: Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı ne zaman silinir?

Sicilden silinme meselesi teknik bir konu olmanın yanısıra Adalet Bakanlığı’nın uygulamalarıyla da belirlenmektedir. Dolayısıyla bu konuda sadece Kanunu ya da Yönetmeliği bilmek yetmez; o mevzuatın Adalet Bakanlığı’nca nasıl yorumlandığı ve uygulandığını da bilmek gerekmektedir. Bu nedenle de birçok hukukçu meslektaşımız bile sicilden silme konusunda tereddütler yaşamaktadır. Peki adli sicil kaydı nasıl silinirYukarıda da değinildiği üzere Kanunda iki çeşit silmeden bahsedilmektedir; adli sicil kaydından silme ve arşiv kaydından silme. Buna göre bir kaydın sicilden silinebilmesi için infazın hak ederek tamamlanmış olması gerekmektedir. Ancak infaz bitince kendiliğinden bu kayıtlar silinmemektedir. Bunun için doğru hukuki evraklarla, doğru dilekçeyle ve doğru makamlara başvuru yapmak gerekmektedir. Aksi halde sildirme işlemi maalesef yapılamamakta hatta aylarca belki yıllarca beklenilmektedir.

Adli sicilden silinen kayıtlar Kanun uyarınca arşiv kaydına alınmaktadır. 5 yıl, 15 yıl yahut 30 yıllık silinme süreleri arşiv kaydı bakımından gündeme gelmektedir. Bir diğer deyişle adli sicilden silinme için bu süreler aranmaz ama arşivden silinme için bu süreler aranır.

S: Adli sicil kaydını hangi kurum silmektedir?

Adli sicil kaydını halihazırda Ankara’da bulunan Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü silmektedir. Daha önce bu kayıtlar mahkemeler tarafından silinmekte iken artık idari karar ile silinmektedir. Özellikle Ankara dışında yaşayan vatandaşlar bakımından posta yahut kargo yoluyla evraklar gönderilmekte bu durum da silinme süresini oldukça uzatmaktadır. Bu bakımdan ya Ankara’ya bizzat gelmek yahut Ankara’da bulunan bir adli sicil avukatındanyardım almak işlemleri oldukça kısaltacaktır.

S: Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü sicilden silme için hangi koşulları aramaktadır?

C: Daha önce de belirttiğimiz gibi Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü adli sicilin silinebilmesi bakımından infazın bihakkın tamamlanıp tamamlanmadığına bakmaktadır. Ayrıca arşiv kaydı bakımından da sürelerin dolup dolmadığına özellikle dikkat edilmektedir. 1 günlük eksiklik dahi ret sebebi olmaktadır. Bu nedenle sürelerin hesabının iyi yapılması, 5 yıllık, yahut 15 yıllık sürenin hangi tarihten itibaren hesaplanmaya başlanacağının doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.

S: Peki bir kaydın adli sicilden silinip arşivde alınmanın nasıl bir yararı bulunmaktadır?

Özel kurumlara verilecek adli sicil kayıtlarında arşiv bilgileri görünmemektedir. Yani adli sicildeki bir kayıt silinerek arşive alındığında özel sektör iş başvuruları, konsolosluk işlemleri gibi iş ve işlemler için alınacak sabıka kaydında herhangi bir kayıt yer almamaktadır. Bu durumda sabıka kaydında “yukarıda bilgileri verilen kişinin adli sicil kaydı yoktur” şeklinde bir yazı yer almaktadır. Bu da birçok açıdan kişilere avantaj sağlamaktadır.

Öte yandan resmi iş ve işlemler için arşiv kaydındaki bilgiler görünmektedir. Mesela memur yahut kamu görevlisi/işçisi olmak için veya silah, ehliyet alımı gibi durumlarda arşiv kaydı görüneceği için bu kayıtların da yasal koşullarının oluşması halinde sildirilmesi gerekmektedir. Arşivden silinme süreci daha zor ve karmaşık bir süreç olduğundan mutlaka bir uzman avukattan bu konuda yardım almayı tavsiye etmekteyiz.

S: Son olarak okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Genellikle iş başvuruları, yurtdışına çıkış işlemleri gibi nedenlerle adli sicil kaydı birçok insanın önüne engel olarak çıkmaktadır. Bu kayıtların hızlı bir şekilde sildirilmesi olası mağduriyetlerin önüne geçecektir. Öte yandan daha önce de söylediğimiz gibi her suç bakımından hatta suçun işleniş tarihi verilen cezanın türü ve miktarı bakımından dahi hukuki durum değişmektedir. Bu nedenle bir kaydın adli sicilden yahut arşivden silinip silinemeyeceği hukuki olarak teknik bir husustur. Bu konu da ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Dolayısıyla bir uzman desteğinden yardım alınmasını tavsiye etmekteyiz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Engin Özbek

Benim arşiv kaydım var silmek istiyorum olmuyor yardım eder Misinz

çetin

Benim de Arşivde kaldım var 26 sene dir silinmiyor gereğini n yapılacak olmasın i arz ederim
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23