• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'nin Türkiye için F-35 planını açıkladı

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
ABD'nin Türkiye için F-35 planını açıkladı

Siyaset bilimci Emeritus Prof. Dr. İlter Turan, ABD'deki başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından bu gelişmenin Türkiye ilişkilerine nasıl yansuyacağını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5 Kasım’da yapılan başkanlık seçimleri Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlandı. Ocak ayında göreve başlayacak olan yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları ve alacağı kararlar ise küresel ölçekte merak konusu olmaya devam ediyor.

Türkiye dış politikası ile ABD politikalarında uzmanlaşmış olan siyaset bilimci Emeritus Prof. Dr. İlter Turan, ilerleyen süreçte Türkiye ile Trump yönetimindeki ABD ilişkilerinde oluşabilecek muhtemel gelişmeleri Euronews Türkçe’ye değerlendirdi.

F-35 yaptırımları hafifletilebilir

Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) düzenlediği 15. Boğaziçi Zirvesi’nde Euronews Türkçe’ye konuşan Prof. Dr. İlter Turan, Trump’ın geri dönüşünün Türkiye’nin savunma sanayisine yönelik bazı yaptırımların hafifletilmesine katkı sağlayabileceğini öne sürdü.

Turan, Türkiye’nin ABD ile F-35 programına katılımının, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemi alımı sonrasında askıya alındığını hatırlatıyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin ABD’den tedarik etmek istediği F-16 savaş uçakları sürecinin olağan seyrinde devam ettiğini, ancak F-35’ler üzerindeki yaptırımların kaldırılması konusunun belirsizliğini koruduğunu belirtiyor. Özellikle F-35 savaş uçakları üzerindeki yaptırımların kalkması ihtimaline dair öngörülerde bulunan Turan, “Burada zaten F-16 süreci şu veya bu şekilde sürüyor. Trump’ın o süreci olumsuz etkileyeceğini zannetmiyorum. Buna karşılık F-35’te Türkiye’ye uygulanan yaptırımları da kolay kalkacağını zannetmiyorum. Çünkü Türkiye’nin S-400 almasından Trump memnuniyet duymamıştı. Ancak Türkiye zaten bu S-400’leri kullanmayacağını ifade etmişti. Mevcut yönetime nazaran Trump bu gerekçeyi daha tatmin edici bulabilir” diye konuştu.

Trump eleştirmişti

Donald Trump seçim kampanyası döneminde NATO üyesi ülkelerin kendi savunmalarına daha fazla para harcamalarını ve bu yolla NATO’ya verdikleri katkıyı güçlendirmelerini talep ediyordu. Bu konuda Trump’ın Türkiye tarafında bir memnuniyetsizlik yaşamayacağını belirten Turan, “Bu çerçevede Türkiye zaten önemli bir [savunmaya] harcama yapıyor ama F-35’lerin de belki Türkiye’ye satılması için tekrardan bir adım daha atılabilir. Tabi Trump S-400’lerin bir şekilde kullanılmayacağı şartına bağlı olarak böyle bir şey yapabilir” ifadelerini kullandı. 2019 Temmuz ayında Türkiye, Rusya’dan S-400 olarak bilinen hava savunma sistemini satın almasından dolayı o dönem ABD Başkanı olan Donald Trump, ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satmayacağını söylemişti.Ancak Trump, kendisinden önceki Barack Obama başkanlığındaki yönetiminin Türkiye’ye ABD üretimi olan Patriot savunma sisteminin satılmaması nedeniyle önceki yönetimi eleştirmişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ata

bin tane de verse artık yemezler... bir kere biz bu işi yapacağız. bir gün para bulur, petrol bulur, bir üst kademeye çıkarsak uzaya da hakim olacağız. ama şimdilik içimizdeki dikenlerle boğuşup duruyoruz.

ne kadar bilen var değilmi herkes bir sey konusyor

amerika F-35 le ilgili yapılması gerekenleri söyledi onun haricinde diğer konusulanlar anlamsız
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23