• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“5G bizim için büyük bir fırsat olacak”

Yeniakit Publisher
2018-06-15 16:09:00 -
"5G bizim için büyük bir fırsat olacak"

Londra’da gerçekleştirilen 5G Dünya Zirvesi, iletişim dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Zirveye katılan Türk Telekom Ceo’su Dr. Paul Doany, “5G bizim için büyük bir fırsat olacak.

Mehmet CANITATLI / LONDRA

Bu alanda yatırımlarla büyüyebiliriz” mesajı verdi. Doany, altyapıda işbirliği modelleri ile ilerlemenin zamanının yaklaştığına da dikkat çekti. Zirvenin ikinci gününde gerçekleştirilen “5G ile geliştirilen yeni iş modelleri” konulu panelde konuşan Doany, 5G’nin mevcut ve potansiyel kullanım alanları ile operatörlere sunacağı yeni iş imkanları ve ek kazançların yanı sıra Türk Telekom’un 5G yatırımlarından söz etti.

DİĞER OPERATÖRLERE KATKI

 “5G bizim için büyük bir fırsat olacak’’ diyen Doany, şu mesajları verdi:

l 5G yatırımlarıyla büyüyebiliriz. Biz kendi şirketimiz olan Argela ile teknoloji yatırımları yapmaktayız. RAN Slicing (baz istasyonu şebekesini dilimleme) ve 5G bunlardan bazıları. Öte yandan; sabit hatlar alanında da güçlüyüz. Sabit hatlarla ilgili diğer operatörlere de katkılar sağlıyoruz. Yani hem ağ hem de servis hizmetlerini sunarken diğer yandan 5G’yi kullanarak teknoloji de sunacağız.

l Operatörler, 5G’nin sağladığı yüksek veri hızı ve kapasitesini karşılamak, yatırım maliyetlerini azaltarak getirilerini artırmak için altyapıda işbirliği modellerine doğru yönelmek zorunda kalacak.

l Bizim üç tane bilgi teknolojileri şirketimiz var. Bu şirketlerde 2 bin insan çalışıyor. Bunlardan birisi İnnova güçlü ve güvenilir bir şirket olmak yoluna devam ediyor. Argela ise teknoloji geliştirme, Ar-Ge şirketimiz. ProgRAN, baz istasyonlarını uzaktan programlanabilir bir şekilde dilimleme (Programmable RAN Slicing) gibi teknolojiler üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor. Fikirlerin test edilebildiği bir şirket. Üçüncü şirketimiz ise Sebit, eğitim içerikleri sağlıyor. Ben ve strateji ve iş geliştirme departmanımdaki çalışanlarımız daha çok pazarda öne çıkabilecek ve rekabet edebilecek inovatif çözümler sunmaya çalışıyoruz. Kurduğumuz bir takım sağlık alanına, birisi enerji alanına ve birisi ise eğitim dikey alanlarına yoğunlaşıyor. Akıllı şehirler üzerine yoğunlaşan takımlar da var. Ayrıca dijital şirketlerle çalışıyoruz. Kendilerini dönüştürmeye ihtiyacı olan şirketlere yoğunlaşıyoruz ve risklerinin ilk kısmını biz alıyoruz. Telekom kısmı ise kendi alanına odaklanıyor.

l Hâlâ çok daha yavaş hızlarda internete sahip olan insanlar var. 5G, benzetme yapacak olursak sabit hatlar gibi uzun vadede hayata geçebilecek. Tabii bu uzun dönemde yapılacak yatırımlara da bağlı. Uydular uzak alanlardaki kapsama açısından çok önemli. Bu da söz konusu alanlardaki bağlantıyı geliştirebilecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23