• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

-40 derecede asker nöbette

Yeniakit Publisher
2016-02-01 12:57:20 -
-40 derecede asker nöbette

Mehmetçik, Türkiye'nin İran sınırında bulunan 2 bin 552 rakımlı tepenin zirvesindeki Uzunyol Hudut Karakolunda, sıfırın altında 40 derece hava sıcaklığında fedakarca vatan savunmasını sürdürüyor. 

Türkiye'nin en soğuk ilçesi Çaldıran'ın İran sınırındaki "Kalekol" tarzında inşa edilen 6. Hudut Alay Komutanlığı 1. Hudut Taburuna bağlı Uzunyol Karakolu'nda Mehmetçiğin bir gününe tanıklık edildi. En zor şartlara hazırlıklı olan askerler, dondurucu kış koşullarına uygun kıyafet ve donanımla terör ve kaçakçılığa karşı, gece gündüz demeden mücadele veriyor.

Zorlu kış şartlarına rağmen vatan savunması için 24 saat gözünü sınırdan ayırmayan Mehmetçik, eksi 40 derecelerde termal kameralarla sınırdan kuş uçurtmuyor. Sınırdan gelecek olası sızmaya karşı her an hazır bekleyen Mehmetçik, karakolda boş zamanlarını çeşitli etkinliklerle geçiriyor.

Karakol enerjisini de üretiyor

Çetin geçen kış koşullarında enerji kesintisi yaşanan karakolda pilot bir uygulamayla kurulan güneş panelleri sayesinde karakola kesintisiz enerji sağlanıyor.

Uzunyol Hudut Karakol Komutanı Piyade Teğmen Burak Serdar Bilgeç, 1. Hudut Taburuna bağlı karakolun, Türkiye'nin en soğuk ilçesi olan Çaldıran ilçesinin İran sınırında kuzeyinde Türkiye'nin en yüksek dağı Ağrı'nın batısında Tendürek Dağı'na karşı konuşlandığına dikkati çekti. Bilgeç, karakolun olumsuz hava şartlarında bile kesintisiz enerjiye sahip olduğunu bildirdi.

Karakolda 7 gün 24 saat nöbet esasıyla kaçakçılık ve terörle mücadele edildiğini aktaran Bilgeç, şöyle konuştu:

"Karakolumuz İran İslam Cumhuriyeti sınırlarına 750 metre mesafede bulunuyor. Burada zorlu hava ve arazi koşullarına rağmen görevimizi 'hudut namustur' anlayışıyla ifa etmekteyiz. Personelimiz vatan ve millet aşkıyla buralara gelmektedir. Karakolumuz Mehmetçiğin güvenlik ve rahatını sağlamak için en ince ayrıntılar düşünülerek yapılmıştır. Bölgede kar ve soğuk hava şartları, kasım ayında başlayıp haziran ayına kadar devam etmektedir. Burada Ağrı ve Tendürek Dağları bulunmaktadır. Böyle kritik bir arazide 24 saat esasına göre görev yapan karakolumuzda elektriğin sürekli faal olması gerekiyor. Karakolda jeneratör bulunmasına rağmen bazen enerji kesintisi yaşamaktaydık. Bu yıl karakolumuzda pilot bir uygulamayla alternatif enerji sistemiyle güneş panelleri enerji sistemi kuruldu. Bu paneller sayesinde gözetleme vasıtalarımız ve telsiz muhabere araçlarımız 24 saat elektrik ihtiyacını karşılıyor. Yani karakolumuz 24 saat faal halde."

Bilgeç, karakolda ellerinden geldiğince Mehmetçiğe her imkanı sağlayarak, moralini yüksek tutmak için uğraştıklarını vurgulayarak, "Yüreği vatan sevgisiyle dolu olan anne ve babalara gözlerinin arkada kalmasın diyoruz. Evlatlarınız bizlere emanettir, biz burada çok güçlü bir aileyiz"ifadesini kullandı.



Bayrak donduran soğuklarda nöbet

Dondurucu soğuklar nedeniyle göndere çekilen bayrağın bile donduğu karakolda Mehmetçiklerin duygulu türküleri ve verdikleri mesajlar yürek ısıtıyor.

Aksaray'da yaşayan ailesini telefonla arayan er Halit Şahin, karakolda her türlü imkanın kendileri için sağlandığını, vatan savunması böylesi önemli bir yerde yaptıkları için mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Dondurucu soğuklara rağmen karakolun sıcak ortamında güzel sesiyle türkü söyleyen Erzurumlu Vedat Korkmaz, şiir okuyan Mersinli Hasan Söker ve hayatında ilk defa Çaldıran'da kar gören İzmirli Murat Güvener de ailelerine duygu dolu mesajlar gönderdi.

Mehmetçikler, ailelerine, "Biz burada komutanlarımız silah arkadaşlarımızla aile ortamında gibiyiz. Burada kardeşliği, el ele verip neler başarabildiğimizi öğreniyoruz. Buradan Türkiye'ye sesleniyor ve 'içiniz rahat olsun' diyoruz" mesajını verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23