Konya'nın Sille Mahallesi'nde yer alan ve dünyanın halen ayakta duran en eski kilisesi olarak bilinen Aya Elenia, 2024 yılında 172 bin kişiyi ağırladı.
Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından 327 yılında yaptırılan Aya Elenia Kilisesi, bin 700 yıllık geçmişiyle Anadolu’nun en önemli tarihi yapılarından biri olmayı sürdürüyor.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’nın Sille Mahallesi'nde çeşitli dönemlerden tarihi izler bulunuyor. Rum köyü olarak da bilinen mahalledeki Aya Elenia Kilisesi ise Anadolu'daki ilk kiliselerden biri olarak biliniyor. Bin 700 yıldır ayakta olan ve restore edilmesinin ardından müze olarak ziyaret edilen yapı hakkında bilgi veren Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Dünyanın ayakta duran en eski kilisesi burası. Bu kiliseden önceki dönemlerde, kiliseler, Hristiyanlık ve pagan mücadelesinden dolayı yakılıp yıkıldılar ve tarumar edildiler. 327 yılında Konstantin'in annesi Helena, İstanbul'dan Kudüs'e bir sefer gerçekleştirdi ve bu sefer sırasında burada mola verdi. Baktı ki insanlar hala mağaralarda ibadet ediyorlar, kendi bütçesinden para verip bu kiliseyi yaptırdı. Kilise 327 yılından 1924 yılına kadar kilise olarak faaliyetlerini yürüttü" dedi.
1924 yılında kapısına kilit vuruldu
Kilisenin bir dönem ortopedi hastanesi olarak hizmet verdiğini anlatan Sercan Yayla, "Sadece Birinci Dünya Savaşı'nda kilise faaliyetlerine kısa bir süreliğine ara verilmiş ve bu kilise Türkiye'nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş. Burada ahşaptan kol ve bacak olarak hazırlanıyor ve buradan da cephelere nakledilerek montajı orada gerçekleştiriliyor. Eğer kişi çok ağır hastaysa nakli buraya yapılıyor ve burada tedavileri yapılıyormuş. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yine kilise faaliyetlerine devam ediyor. 1924 yılında mübadele devreye girdiğinde Sille'deki Hristiyanlar Yunanistan'a göç ettiriliyor ve kilisenin de kapısına kilit vuruluyor" ifadelerini kullandı.
2024’te 172 bin kişi ziyaret etti
2024 yılında 172 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını anlatan Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "1924 yılından 2004 yılına kadar kilisemiz bu halde bekliyor. 2004 yılında Selçuklu Belediyemiz buraya el attı. Burası bizim sorumluluğumuzda olmamasına rağmen Anıtlar Kuruluna bir yazı yazdık ve bu yazının cevabı 2009 yılında geldi. 2009 yılına kadar görevimiz olmamasına rağmen 3 vardiya güvenlik görevlisi buraya tahsis ettik. 2009 yılında restorasyonlara başladık. 2021 yılında da Ayı Elenia Kilisesi, Aya Elenia Müzesi adı altında faaliyete girdi ve Dünya Kültür Hazinesi'ne bu kilise kazandırılmış oldu. 2024 yılında 172 bin ziyaretçi ağırladık. 2025 yılı içerisinde ise ilk 6 ayda 100 bin ziyaretçi sayısına ulaştık. Hedefimiz bu sene içerisinde 250 bin ziyaretçiyi Aya Elenia Kilisesi'nde ağırlamak" şeklinde konuştu.
Müzeyi ailesiyle ziyarete gelen Mehmet Uymaz, "Özellikle mimarisi çok güzel, bu zamana kadar ayakta durabilen bir yapı. Tabii dönem dönem restorasyonlar görmüş. Selçuklu Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz. Özellikle Birinci Dünya Savaşı'nda atölye olarak kullanılması etkiledi beni" ifadelerini kullandı.
Müzenin yapısından etkilendiğini belirten Elif Nur Yüce ise, "Çok etkileyici bir yapısı var. Uzun yıllar öncesinde bu şekilde çizebilmeleri, detaylı bir şekilde ayrıntı verebilmeleri ve estetik görüntüsü benim çok dikkatimi çekti" diye konuştu.